“Berga bazārs” 20.gadadienu svin ar kāpostiem • IR.lv

“Berga bazārs” 20.gadadienu svin ar kāpostiem

26
"Berga bazāra" īpašnieku ģimene - Justs N. Karlsons ar kundzi Danu Beldiman - Karlsons piedalās "kāpostlauka" atklāšanas pasākumā "Berga bazārā". Foto: ieva Čīka, LETA
Ilze Mazpane

 

“Berga bazārs” – Rīgas pirmā pilsēta pilsētā – svin atjaunošanas 20. gadadienu, atdzīvinot vēsturi. 126 izmeklētas kāpostgalvas guļ iepretim “Hotel Bergs” ieejai, simbolizējot 126 “Berga bazāra” pastāvēšanas gadus.

XIX gs. beigās, kad šajā Rīgas vietā vēl bijis kāpostu lauks, pilsētbūvnieks Kristaps Bergs pēc arhitekta Konstantīna Pēkšēna projekta sāka būvēt unikālu arhitektūras pērli – pirmo Rīgas tirdzniecības pasāžu ar 130 tirdzniecības vietām. Viena kvartāla ietvaros, sekojot austrumu tirgus motīvam, tam laikam drosmīgā manierē tika apvienota tirgotavu kopa un dzīvokļi. Izsmalcinātā Rīgas publika varējusi bezrūpīgi pastaigāties pa galerijām, nebaidoties ne no lietus, ne no sniega.

XX gs. beigās, pēc 50 padomju gadiem, nolaists un izpostīts “Berga bazārs” tika atdots K. Berga likumīgajiem mantiniekiem, Justa N. Karlsona ģimenei. Ar cieņu pret kultūrvēsturisko mantojumu bazāru atdzīvināja arhitekte Zaiga Gaile. Šobrīd šī pilsētiņa pilsētā ir moderns starptautiska līmeņa komercdarbības, tirdzniecības un dzīvojamais centrs. Tā unikalitāte nu izpaužas reti gaumīgā vēstures un mūsdienu arhitektūras formu apvienojumā.

Kāposta tēls atainots arī “Hotel Bergs” logotips, Ilmāra Blumberga strūklakā, un nu līdz 13. jūlijam pie viesnīcas ieejas apskatāms arī dažādu šķirņu kāpostu lauks – dobe.

“Berga bazāra” mantinieks Justs Nikolajs Karlsons, runājot par kultūrvēsturiskās vietas atjaunošanu, uzsvēra, ka viņa komanda bijusi pirmā, kas savienoja vēsturisko, moderno un funkcionālo. Kāpostu dobe turpina šo tradīciju.

“Šobrīd mūsu kāpostu dobe ir lielisks papildinājums. Tai ir stāsts. Šī dobe, ir vērtība, kas ar vizualizācijas palīdzību attēlo vēsturi. Tā cilvēkus piesaista, un līdz ar to viņi uzzina šīs vietas stāstu,” skaidro arī “Hotel Bergs” direktore Iveta Sprūdža.

 

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu