Snoudens Krievijā lūdzis politisko patvērumu • IR.lv

Snoudens Krievijā lūdzis politisko patvērumu

31
Ekvadoras prezidents Rafaels Korrea preses konferencē jūnija beigās runā par Edvarda Snoudena aizsargāšanu. Foto: AFP/LETA

Putins: Snoudens var palikt, ja pārtrauc darbu, kura mērķis ir nodarīt kaitējumu mūsu amerikāņu partneriem

Par slepenas ASV izlūkdienestu informācijas izpaušanu meklētais Edvards Snoudens Krievijā lūdzis politisko patvērumu, apliecinājušas amatpersonas. Snoudens lūdzis patvērumu vēl 19 valstīm, tai skaitā Kubai, Venecuēlai, Brazīlijai, Indijai, Ķīnai, Francijai un Vācijai, pirmdien paziņojis tīmekļa medijs “WikiLeaks”.

Kā ziņu aģentūrai “Interfax” apstiprinājis Šeremetjevas lidostas konsulārā punkta pārstāvis Kims Ševčenko, svētdienas vakarā saņemts Snoudena lūgums piešķirt viņam politisko patvērumu Krievijā.

Snoudena vārdā patvēruma lūgumu iesniegusi viņa pārstāve Sāra Harisone, kura pārstāv tīmekļa mediju “WikiLeaks,” kas arī publiskojis ASV slepenos dokumentus. Harisone pavadīja Snoudenu braucienā no Honkongas uz Maskavu, ziņo LETA/AFP/Newsru.com.

Par izlūkdienestu informācijas izpaušanu meklētais bijušais ASV Nacionālās drošības pārvaldes (NSA) līgumdarbinieks un Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) tehniskais darbinieks Snoudens pirmdien jau devīto dienu pēc kārtas pavada Maskavas Šeremetjevas lidostas tranzītzonā.

Snoudens Maskavā ieradās 23.jūnijā ar reisu no Honkongas, un sākotnēji tika uzskatīts, ka viņš tālāk dosies uz Kubu, lai no turienes mērotu ceļu uz Ekvadoru. Taču Snoudens uz Kubu neizlidoja.

Krievijai un ASV nav līguma par personu izdošanu, un Maskava līdz šim atteikusies izdot Snoudenu.

Kremlis svētdien centās distancēties no fakta, ka Snoudens joprojām atrodas Maskavas lidostā, norādot, ka “šis jautājums nav Kremļa darba kārtībā”.

“Tā kā tas nav mūsu jautājums, es nezinu, kādas ir iespējas situācijas attīstībai, un nezinu arī par juridiskajiem un citiem aspektiem,” skaidroja prezidenta Vladimira Putina preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs.

Savukārt pats Putins pirmdien pavēstīja, ka Snoudens var palikt Krievijā ar nosacījumu, ka viņš pārstāj publiskot konfidenciālu Savienoto Valstu informāciju.

“Krievija nekad nevienu neizdod, un tai arī nav nolūka šādi rīkoties,” Putins sacīja žurnālistiem. “Ja viņš (Snoudens) vēlas palikt šeit, ir tikai viens nosacījums, proti, viņam būtu jāpārtrauc darbs, kura mērķis ir nodarīt kaitējumu mūsu amerikāņu partneriem, lai arī cik dīvaini tas izklausītos no manis.”

Vienlaikus Putins uzsvēra, ka Krievijas specdienesti nesadarbojas ar Snoudenu. “Viņš nav mūsu aģents un nesadarbojas ar mums,” sacīja Kremļa saimnieks. “Mūsu slepenie dienesti nekad nav strādājuši ar viņu un arī šobrīd nestrādā.”

“Viņš nejūtas kā slepeno dienestu aģents, viņš sevi uzskata par cilvēktiesību aktīvistu, jaunu disidentu, līdzīgu Saharovam,” piebilda Putins. “Tā kā viņš jūtas kā tiesību aktīvists un cilvēktiesību aizstāvis, visas pazīmes liecina, ka viņš negrasās pārtraukt savu darbu. Tādēļ viņam ir jāizvēlas valsts, kurā dzīvot, un jādodas turp.”

ASV varasiestādes Snoudenam izvirzījušas apsūdzības spiegošanā, un Honkongai bija nosūtīts pieprasījums izdot viņu tiesāšanai.

Snoudens nodeva britu laikrakstam “The Guardian” informāciju par ASV izlūkdienestu izmantotajām datu iegūšanas programmām, tostarp masveida telefonsarunu noklausīšanos un personu izsekošanu globālajā tīmeklī, analizējot videomateriālus, fotogrāfijas un e-pastus.

“The Guardian” norāda, ka savu informācijas avotu avīze atklājusi pēc paša Snoudena lūguma.

Ekvadoras prezidents Rafaels Korrea sestdien atzina, ka Snoudena likteni izlems Krievija. “Lai varētu izskatīt patvēruma lūgumu, [Snoudenam] jāatrodas Ekvadoras teritorijā,” intervijā privātajam telekanālam “Oromar” skaidroja Korrea. “Šobrīd Snoudena galamērķa risinājums ir Krievijas varasiestāžu rokās.”

ASV ir atsaukušas Snoudena pasi. Tīmekļa vietne “WikiLeaks” ziņoja, ka Ekvadora Snoudenam izdevusi ceļošanas dokumentu, bet kāda augsta ranga Ekvadoras Ārlietu ministrijas amatpersona trešdien šo informāciju noliedza.

 

Komentāri (31)

Aivars Krauklis 02.07.2013. 10.45

Puisis savā ludziņā pierakstīja vēl vienu cēlienu, lūdzot patvērumu nez cik valstīs, kaut labi saprot, kur jāpaliek, jo krievi nepieļaus mutes palaišanu par to, kas piedzīvots „tranzīta zonā” un to, kā ”izvēlējās” ceļu uz Maskavu. Ja izlaidīs, tad tikai ar pārliecinošu garantiju par polonija tēju vai dūrienu ar lietussargu izmuldēšanās gadījumā.
kristaps_ freimanis – Obama nesēž Baltajā namā pirmo mēnesi, bija gana laika novērt priekšteča muļķības, ja nebūtu aizņemts ar savu taisīšanu.

+7
0
Atbildēt

1

    vegan > Aivars Krauklis 02.07.2013. 20.54

    Tieshaam? Tad jau Krievija darbojaas kopaa ar Ameriku, kas anuleeja vinja pasi. Gluzhi otraadi, tieshi izskataas, ka vinji to izdariija pareizi izveeleetaa briidii, lai neatstaatu Snoudenam iespeeju, un shaadi diskrediteetu kaa “kremlja agjentu”.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

ligakalnina 02.07.2013. 09.37

Ha, ha, te nu ir mūsu varonis, “ideālists”, kas norūpējies par ctb, personiskām brīvībām, un pēkšņi atskārtis, ka ļaunais ASV “režīms” to visu, redz, pārkāpj., Asandža draudziņš, kas, saprotams, arī ir tīrais ideālists un ctb aizstāvis.
Piekrizdams strādāt CIP kantorī, viņš, nabadziņš, nav zinājis, ar ko tur nodarbojies, dodams parakstu par slepenības ievērošanu, arī nesapratis, ko dara.
Nu ši “idealistu” pilnā mērā izmantoja divas pasaules “lielākās demokrātijas” – Ķīna un Krievija, Ķīna gan ir gudrāka un racionālāka, tai konfliktu ar ASV nevajag, tas ir lielākais noieta tirgus Ķīnas precēm, ātri pasūtīja viņu ārā no savas teritorijas, Krievija, dabiski, var arī savākt, jo tai jau konflikts ar ASV bijis – nebijis, tikai vairos atbalstu Putina režīmam, tā ir iracionāla valsts, kaut, nopietnāki komentētāji domā, ka Krievijai viņš vajadzīgs, kā skabarga vienā vietā, viss, ko viņš tur nopumpējis, krieviem jau tāpat esot zināms.
Beidzot atradis sev patvērumu valstī, kur ar ctb un pilsoniskām brīvībām viss OK, “ja drugoj takoj strani ne znaju, gde tak voļno dišit čelovek”!
Pareizi rakstīja tie paši Krievijas žurnalisti – sen jau sēdēja nevis tranzīta zonā, bet gan att. Krievijas iestādēs, un pelnīja vai nu patvērumu Krievijā, vai nu vēl esot iespēja, ka to čemodānā savāks Venecuēlas prezidents, kas patreiz uzturoties Maskavā.
Ekvadora un Islande no viņa ir atteikušās.
Kaut, it kā Norvēģija ko tur domājot, vismaz, viņš esot arī tai lūdzis patvērumu.

+8
-2
Atbildēt

3

    Kristīne > ligakalnina 02.07.2013. 10.21

    “Par slepenas ASV izlūkdienestu informācijas izpaušanu meklētais Edvards Snoudens lūdzis patvērumu vēl 19 valstīm, tostarp Kubai, Venecuēlai, Brazīlijai, Indijai, Ķīnai, Francijai un Vācijai, pirmdien paziņojis tīmekļa medijs «WikiLeaks».” (C) TVNET
    ==
    Inčīgi, protams, ka Islande neparakstījās, bet droši vien pļāpāt tad vajadzēja sākt Reikjavīkā, nevis Honkongā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 02.07.2013. 12.20

    A kam viņš tagad Krievijai vajadzīgs, visu, ko vajadzēja, krievi gan jau tai “tranzītzonā” uzzināja.
    Bet tur jau tā informācija mainās ik pa brīdim, un čekista Putina teiktajam jau ticēt arī absolūti nevar, interesanti, kurš tad to čali, tomēr, savāks, beigu beigās, gandrīz vai jau kļūst viņu žēl, izskatās, tādu iznākumu viņš nebija plānojis, ja jau lūdz patvērumu visiem, sākot ar Franciju, beidzot ar Kubu.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

janis17 02.07.2013. 10.56

Putins: Snoudens var palikt, ja pārtrauc darbu, kura mērķis ir nodarīt kaitējumu mūsu amerikāņu partneriem
_____________________________________
Ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha…

+6
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu