Trasta komercbanka: Neesam sodīti Magņitska lietā • IR.lv

Trasta komercbanka: Neesam sodīti Magņitska lietā

29
Trasta komercbankas karogs pie klientu apkalpošanas centra. Foto: Lita Krone, LETA

FKTK neatklāj sodītās bankas nosaukumu

Gandrīz nedēļu pēc tam, kad Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) paziņoja par vienas Latvijas bankas sodīšanu tā sauktajā Magņitska lietas izmeklēšanā, Trasta komercbanka ceturtdien dara zināmu – tā neesot sodītā banka, informē bankas sabiedrisko attiecību nodaļas speciāliste Agita Mūsiņa.

Ir.lv jau ziņoja, ka FKTK pabeigusi pārbaudi tā sauktajā Magņitska lietā un vienai no sešām pārbaudītajām bankām tika piespriests maksimālais sods – 100 000 latu. Ņemot vērā ierobežojumus informācijas izpaušanā, FKTK neatklāja bankas vārdu.

Savukārt iepriekš medijos bija piesauktas vairākas bankas, caur kurām varētu būt “atmazgāta” Krievijas nauda šajā lietā. Tā “TV3” raidījums “Nekā personīga” iepriekš ziņoja, ka tā saucamajā Magņitska lietā negodīgo Krievijas amatpersonu atmazgātā nauda izgājusi caur sešām Latvijas bankām – vairāk nekā divi miljoni skaitīti caur “Rietumu banku”, gandrīz seši miljoni – caur “Trasta komercbanku”, gandrīz miljons – caur “Baltic Trust Bank” (tagad – “GE Money Bank”), pusmiljons caur banku “Paritāte” (tagad – “Privatbank”), vairāk nekā miljons – caur “Aizkraukles banku” (tagad – “ABLV Bank”). Pārskaitījumos figurējusi arī “Baltic International Bank”, vēsta LETA.

Trasta komercbanka tagad paziņo, ka nav sodīta Magņitska lietā veiktās pārbaudes rezultātā un šajā pārbaudē bankā nav konstatētas nepilnības iekšējās kontroles sistēmā atbilstoši noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jomas likumdošanai.

Jau ziņots, ka Krievijas jurists Sergejs Magņitskis savulaik atklāja, ka no valsts budžeta 5,4 miljardus rubļu (93 miljonus latu) izzaguši tiesībsargājošo orgānu līdzstrādnieki. Viņi atriebjoties organizēja jurista kriminālvajāšanu, par šīs naudas izsaimniekošanu apsūdzot pašu Magņitski. Jurists mira cietumā 2009.gada novembrī pēc 358 pirmstiesas aizturēšanas centrā pavadītām dienām.

Aktīvisti šo gadījumu nodēvējuši par vienu no kliedzošākajiem cilvēktiesību pārkāpumiem Krievijā pēdējo gadu laikā, apgalvojot, ka Magņitski cietumā nogalināja amatpersonas, kuru noziedzīgos nodarījumus viņš uzdrošinājies atmaskot.

 

Komentāri (29)

grislits 20.06.2013. 12.57

Labais sarakstiņš:
“Rietumu banka”
“Trasta komercbanka”
“Baltic Trust Bank”
“Privatbank”
“ABLV Bank”
“Baltic International Bank”

Vai tās ir tās bankas, kurās zviedru banku nīdēji savu naudu tur? :)

+1
0
Atbildēt

1

    ievuliitis > grislits 20.06.2013. 13.12

    Bet protams!
    Nauda mums “stāv” bankās vadoties no politiskām simpātijām – rietumu vai austrumu. Kā viss šinī mūsu dīvainajā valstī. Lai kā man patiktu preces, ko tirgo “Elkor”, kaut vai, pieņemsim, tur cena būtu divreiz lētaka, kā citos veikalos, kaut vai tur būtu mantas, kas citur nav nopērkamas, manas kājas tur nebūs.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

Kârlis Kleins 20.06.2013. 13.22

roberts_j Labais sarakstiņš:
“Baltic International Bank”
—————————–

Viena no Latvijas Nacionālās Neatkarības Kustības (LNNK) dibinātāja Einara Repšes kreditora Belokoņa banka.

+1
-1
Atbildēt

0

ievuliitis 20.06.2013. 12.51

Bankas gada vai kādās citās publiski pieejamās atskaitēs tak tā soda nauda reiz paradīsies?
Speciālisti, atsaucieties:)

0
0
Atbildēt

1

    grislits > ievuliitis 20.06.2013. 12.58

    Diez vai banku gada pārskatos būs tik smalks atšifrējums.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu