Prezidents mudina izstrādāt izmaiņas partiju un izpildvaras stiprināšanai (papildin.) • IR.lv

Prezidents mudina izstrādāt izmaiņas partiju un izpildvaras stiprināšanai (papildin.)

10
Prezidents Andris Bērziņš. Foto: Gints Ivuškāns, F64

Prezidents KNAB konfliktu novērtē kā ķīviņu bērnudārzā

Lai veicinātu sabiedrības uzticību parlamentam un valdībai, Saeimai rudenī būtu jāsāk strādāt pie iespējamām izmaiņām izpildvaras un politisko partiju stiprināšanai, uzrunājot deputātus parlamenta pavasara sesijas pēdējā sēdē ceturtdien, norādīja Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Bērziņš sacīja, ka sabiedrības uzticība parlamentam patlaban ir gandrīz tāda pati, kā 10.Saeimas pēdējos darbības mēnešos. Uzticēšanos nosakot arī emocionālie apstākļi, tomēr nepieciešams izvērtēt politiķu un valsts pārvaldes darbu kopumā, ziņo LETA.

Politiķis sacīja, ka šogad rudenī Saeimā iesniegs priekšlikumus izpildvaras stiprināšanai. Šādas iniciatīvas nepieciešamību prezidents pamatoja ar to, ka jau dažus mēnešus pēc jaunās valdības apstiprināšanas nereti sākas runas par tās iespējamo krišanu. Tāpat gadoties situācijas, kad acīmredzami vājš ministrs netiek nomainīts, jo to ierobežo koalīcijas līgums. Šāda kārtība, pēc Bērziņa domām, ir “ačgārna”.

Tāpēc rudenī viņš iesniegs Saeimā priekšlikumus izpildvaras stiprināšanai, kas paredzēs lielāku premjera atbildību “kolektīvās bezatbildības vietā”. Izmaiņas paredzētu to, ka Ministru prezidents tiktu apstiprināts Saeimā, un tad tikai viņš izvēlētos ministrus, kurus parlamentam vairs nevajadzētu apstiprināt.

Savukārt, ja deputāti balsotu par neuzticības izteikšanu premjeram, viņiem būtu jānorāda arī jauna valdības vadītāja vārds. Šādi, pēc prezidenta domām, tiktu samazināti “politiskie ķīviņi”.

Tāpat ir jāvērtē jautājums par politiskajām partijām, jo Latvijā nereti ir mazas partijas ar īsu mūžu, kas “dezorientē vēlētāju”, teica Bērziņš.

Valsts pirmā persona arī aicināja deputātus nākamās sesijas laikā pievērsties diskusijām par politisko partiju stiprināšanu. Bērziņš pateicās parlamentāriešiem par sadarbību un novēlēja viņiem uzkrāt spēkus pirms rudens sesijas, lai arī pirmsvēlēšanu laikā varētu konstruktīvi strādāt.

Prezidents: latvijā ir par daudz neatkarīgo tiesībsargājošo iestāžu

Latvijā ir radīts pārāk daudz neatkarīgo tiesībsargājošo iestāžu, kas labākajā gadījumā rīkojas kā bērnudārzs, ceturtdienas rītā telekanālā LNT izteicās Valsts prezidents Andris Bērziņš, vērtējot konfliktus Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB).

Prezidenta vērtējumā, daudzu šo iestāžu darbs liecinot, ka “brīvība ir, bet atbildības nav”, turklāt dažkārt esot arī problēmas ar tiesiskuma ievērošanu, vēsta LETA.

Bērziņa vērtējumā, būtu jāmaina nepieciešamie likumi, lai daudzas neatkarīgās iestādes tiktu nodotas konkrētā uzraudzībā, nevis atrastos “brīvā lidojumā” un darbotos kā “privāti kantori, kas dara, kā grib”.

Ja par KNAB vadības konfliktu tik daudz nesmukumu iznāk uz āru, rodas jautājums, cik traka situācija ir pašā birojā, piebilda prezidents. Bērziņš domā, ka šajā gadījumā jautājums tik daudz nav par vadību, bet par principi izmaiņām.

Jau ziņots, ka konflikts KNAB atklājās pēc tam, kad biroja vadītājs Jaroslavs Streļčenoks zemu novērtējumu bija devis trim KNAB darbiniecēm tai skaitā arī biroja vadītāja vietniecei Jutai Strīķei.

Pēc skandāla publiskošanas un izteicieniem pārskatīt šo darbinieču novērtējumu, kā arī premjera Valda Dombrovska aicinājuma Valsts kontrolei veikt ārkārtas revīziju KNAB biroja priekšnieks Streļčenoks paziņoja, ka atkārtotu atsevišķu KNAB darbinieku novērtēšanu neveiks. Tāpat viņš solīja sadarboties ar Valsts kontroli (VK), ja tā nolems veikt revīziju KNAB.

(papildināta ar prezidenta teikto Saeimas plenārsēdē)

Komentāri (10)

aldis73 20.06.2013. 10.57

vecais sovoks jau nu gribētu pabīdīt lietas savā labā, kā radis to darīt kopš padumjo laikiem

+3
0
Atbildēt

0

austrisv 20.06.2013. 09.47

Nu jā, jo ko var darīt padotais, ja priekšnieks ir ķeizars un karalis- kā gribam tā lemjam un vērtējam , un viss.
domāju, ka tā vērtēšanas sistēma valsts iestādēs ir vairāk nekā stulba, jo, ja esi patstāvīgs un nepielien priekšniekam , tad Tevi var novērtēt sliktāk par sliktu, nemaz neskatoties kā tu patiesībā esi strādājis, jo to gan var labi redzēt pēc darbiem. Tā vērtēšanas sistēma vienkārši ir stulba. saku to no pieredzes. Ar tevi vienkārši var izrēķināties, ja nebiji paklausīgs un padevīgs vergs- bet biji ar pašcieņu.
Padarītie darbi te netiek ņemti vērā!

+3
0
Atbildēt

0

ligakalnina 20.06.2013. 09.46

Senīlās demences pansionāta iemītnieka vētējums par situāciju bērnudārzos…

+3
0
Atbildēt

1

    austrisv > ligakalnina 20.06.2013. 09.53

    Pats Bērziņš jau arī savā kancelejā “sekmīgi” novērtējis savus padotos, kuri aizgājuši no darba. Pieņēmis kaut kādu traku Bimberulli! Brīnums, kas tajā kancelejā vēl spēj strādāt pie ši Bimberuļļa? Visi prātīgākie jau aizgājuši!

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu