Nav kur slēpties • IR.lv

Nav kur slēpties

3
Pauls Raudseps

Mums var būt privātums, vai mums var būt internets. Mums nevar būt abi

Viņi tevi izseko. Katrs e-pasts, kuru tu nosūti, katrs YouTube video, kuru tu noskaties, katra informācijas druska, kuru tu meklē internetā – viņi to analizē un izdara secinājumus.

Vai runa ir par kādu valdību, slepeno dienestu vai spiegu aģentūru? Nē. Jau no pirmās dienas Google ir vācis informāciju par visiem savu ļoti ērto un populāro pakalpojumu lietotājiem un to analizējis, lai varētu labāk izvietot pie e-pastiem un meklējumu rezultātiem tieši tev domātos sludinājumus, ar kuriem uzņēmums pelna miljardus. Vai tevi interesē populārā zinātne, popmūzika vai pornogrāfija – viņi (vai vismaz viņu datori) to zina.

Vēl vairāk – kā savulaik kādā atklātības lēkmē paziņoja Google izpilddirektors: «Mums vispār nav nepieciešams, ka jūs izmantojat klaviatūru. Ar jūsu atļauju mēs zinām, kur jūs esat. Ar jūsu atļauju mēs zinām, kur jūs bijāt. Mēs varam vairāk vai mazāk zināt, par ko jūs pašlaik domājat.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu