ANO: Pēdējo 18 gadu laikā vislielākais bēgļu skaits • IR.lv

ANO: Pēdējo 18 gadu laikā vislielākais bēgļu skaits

24
Sīrijas kurdu bērni bēgļu skolā netālu no Irākas pilsētas Dohukas. Foto: AFP/LETA

Sīrijas krīze kļuvusi par būtisku jaunu faktoru globālajā pārvietošanā

Globālās piespiedu pārvietošanas rādītāji ir augstākie 18 gadu laikā, teikts jaunajā ANO Augstā komisāra bēgļu jautājumos ziņojumā.

Šodien ANO Augstā komisāra bēgļu jautājumos (UNHCR), ANO bēgļu organizācijas, publiskotais ziņojums atklāj, ka patlaban vairāk cilvēku ir bēgļi vai ir pārvietoti savas valsts iekšienē nekā jebkad kopš 1994.gada. Sīrijas krīze kļuvusi par būtisku jaunu faktoru globālajā pārvietošanā.

UNHCR jaunākais ikgadējais ziņojums globālās tendences apskata 2012.gadā notikušo pārvietošanu, pamatojoties uz valdību, partneru sniegtajiem un paša UNHCR datiem. Ziņojums atklāj, ka 2012.gada beigās vairāk nekā 45,1 miljons cilvēku atradās pārvietošanas situācijās salīdzinājumā ar 42,5 miljoniem 2011.gada beigās. Tie ir 15,4 miljoni bēgļu, 937 000 patvēruma meklētāju un 28,8 miljoni cilvēku, kuri bijuši spiesti bēgt paši savas valsts robežās.

Galvenais iemesls joprojām ir karš. 55% no visiem UNHCR uzskaitītajiem bēgļiem nāk tikai no piecām kara skartām valstīm – Afganistānas, Somālijas, Irākas, Sīrijas un Sudānas. Tāpat arī ziņojums iezīmē būtisku jaunu pārvietošanos no Mali, Kongo Demokrātiskajā Republikā, kā arī no Sudānas uz Dienvidsudānu un Etiopiju.

“Šie skaitļi ir patiesi satraucoši. Tie atspoguļo liela mēroga individuālas ciešanas, kā arī to, ka starptautiskajai sabiedrībai ir grūtības novērst konfliktus un veicināt to laicīgu atrisināšanu,” sacīja ANO Augstais komisārs bēgļu jautājumos un UNHCR vadītājs Antonio Guterešs.

Ziņojums izceļ dažas uztraucošas tendences vairākās jomās, viena no tām ir temps, kādā cilvēki piespiedu kārtā nonāk pārvietošanas situācijās. 2012.gadā apmēram 7,6 miljoni cilvēku tika pirmo reizi pārvietoti, no tiem 1,1 miljons – kā bēgļi, bet 6,5 miljoni – kā valsts iekšienē pārvietoti cilvēki. To iespējams izteikt šādi – viens jauns bēglis vai valsts iekšienē pārvietota persona ik pēc 4,1 sekundes.

Tāpat arī skaidri redzams, kā bēgļu uzņemšanas ziņā paplašinās aiza starp bagātākajām un nabadzīgākajām valstīm. No 10,5 miljoniem bēgļu, uz kuriem attiecas UNHCR mandāts (vēl 4,9 miljoni palestīniešu bēgļu, uz kuriem attiecas mums radniecīgās organizācijas ANO Palestīnas bēgļu atbrīvošanas un darba aģentūras Tuvajos Austrumos mandāts), pusi uzņem valstis, kuru IKP uz vienu iedzīvotāju ir mazāks nekā 5000 ASV dolāru. Kopumā attīstības valstis uzņem 81% no pasaules bēgļiem salīdzinājumā ar 70% pirms desmit gadiem.

46% no visiem bēgļiem ir bērni, kas jaunāki par 18 gadiem. Turklāt 2012.gadā saņemts rekordliels skaits pieprasījumu no bērniem bez pieaugušā pavadības vai bērniem, kuri nošķīrušies no saviem vecākiem – 21 300 pieprasījumi. Šis ir lielākais UNHCR dokumentētais pieaugušo nepavadītu vai nošķīrušos bērnu skaits.

Katra gada globālā pārvietošana ir jaunas pārvietošanas un pastāvošās neatrisinātās pārvietošanas summa, no kuras jāatņem atrisinātās pārvietošanas situācijas: piemēram, cilvēki atgriežas mājās vai saņem atļauju apmesties uz pastāvīgu dzīvi ārpus savas dzimtās valsts, piemēram, iegūstot pilsonību vai pateicoties kādam citam risinājumam.

UNHCR strādā, lai palīdzētu piespiedu kārtā pārvietotiem cilvēkiem, nodrošinot atbalstu un tūlītēju praktisku palīdzību, kā arī atrodot risinājumus viņu smagajam stāvoklim. 2012.gadā beidzās 2,7 miljonu cilvēku pārvietošana, tostarp 526 000 bēgļu un 2,1 miljons valsts iekšienē pārvietotu cilvēku. Starp tiem, attiecībā uz kuriem tika rasti risinājumi, bija 74 800 cilvēki, kurus UNHCR virzīja izmitināšanai uz dzīvi trešajās valstīs.

Pagājušajā gadā par pasaules lielākajām bēgļus uzņemošajām valstīm nav novērotas īpašas izmaiņas salīdzinājumā ar 2011.gadu. Pakistāna aizvien vēl uzņem vairāk bēgļu nekā jebkura cita valsts – 1,6 miljoni, tai seko Irāna – 868 200 un Vācija – 589 700.

Afganistāna aizvien vēl ir lielākā bēgļu izcelsmes valsts, šo vietu tā saglabā 32 gadus. Vidēji viens no katriem četriem bēgļiem pasaulē ir afgānis, 95% no viņiem atrodas Pakistānā vai Irānā. Somālija, kur arī ir ieildzis konflikts, 2012.gadā bija pasaulē otra lielākā bēgļu izcelsmes valsts, tomēr bēgļu plūsmas temps palēninājies. Irākieši bija trešā lielākā bēgļu grupa – 746 700 cilvēku, viņiem seko sīrieši – 471 400 cilvēku.

2012.gada rādītājs par valsts iekšienē pārvietotiem cilvēkiem – 28,8 miljoni – ir augstākais rādītājs vairāk nekā divdesmit gadu laikā. To skaitā ir 17,7 miljoni, kuriem palīdz ANO bēgļu organizācija. UNHCR automātiski nesniedz palīdzību valsts iekšienē pārvietotajiem, tas notiek saskaņā ar valdību lūgumiem. Būtiska jauna iekšēja pārvietošana novērota Kongo Demokrātiskajā republikā un Sīrijā.

Globālās tendences ir UNHCR ikgadējais ziņojums par situāciju piespiedu pārvietošanā. Papildu dati katru gadu tiek publicēti Statistikas gadagrāmatā, kā arī ziņojumos par patvēruma pieprasījumiem industriālajās valstīs.

 

Komentāri (24)

austrisv 20.06.2013. 09.45

Būs laikam arvien grūtāk, jo tik daudz pārbēdzēju no Krievijas, Ukrainas, Baltkrievijas ,Ķīnas! Kur liksimies? Cik vēl te ieradīsies Latvijas valstij naidīgi nepilsoņi, ja ne tūlīt, tad jau drīz vien tādi kļūst.

+1
0
Atbildēt

0

dzintarz 19.06.2013. 20.33

Palēnām vien IR noticis, akurāt tas, ko iespējams, varēja paredzēt.
Cenšoties samazināt izmaksas un noturēties mēdītāju tirgū “bijušās mēdiju personas” investē aizvien lētākos un lētākos avotos – subpilsoņos ([email protected])
SubPisoņi ģenerē trafiku, kas īstermiņā palielina nevienam nevajadzīgo info trafiku, toties vērtīgi ietiplst PārPisoņu biznesa modelī.

Uz priekšu IR!

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu