Tērauda ķīlnieki • IR.lv

Tērauda ķīlnieki

6
Foto — Panther Media/Scanpix
Anita Brauna

Kamēr Liepājas metalurga akcionāri mēģina cits citam ieriebt un nav skaidrības, vai Baltijas metalurģijas milzis atdzīvosies, viena lieta ir droša – rēķinu par uzņēmuma nolaišanu uz grunti atkal apmaksās Latvijas nodokļu maksātāji. Kāpēc valsts ir sasējusi sev rokas, garantējot kredītu ietekmīgiem Liepājas miljonāriem, un cik dārgi mums izmaksās kārtējais politbiznesa bankrots?

Nav nekāda konflikta! «Es neesmu konfliktējošs cilvēks!» Kirovs Lipmans nober, nenoklausījies jautājumu. Par bijušajiem biznesa partneriem Sergeju Zaharjinu un Iļju Segalu runāt bez emocijām viņš nespēj un tomēr turpat uz vietas piebilst: «Ja mēs apsēstos pie viena galda un visu izrunātu, Liepājas metalurgs šodien strādātu. Bet viņi to negrib!»

Savstarpēji karojošie Liepājas metalurga (LM) lielie akcionāri ir gan sasēdināti pie viena galda, taču tas izrādījās tik neauglīgi, ka tagad valsts pārstāvji sarunas risina ar viņu advokātiem. Tieši cilvēcisko konfliktu uzskata par galveno cēloni problēmu mudžeklim, kas vienu no Latvijas lielākajiem rūpniecības uzņēmumiem ir novedis līdz maksātnespējai, un tagad to spiesta šķetināt valsts. «Mēs – visa sabiedrība – esam ķīlnieki šo cilvēku egocentriskajām emocijām,» raksturo uzņēmuma glābšanas sarunās iesaistīta amatpersona.

Konflikts izskaidro gan kriminālprocesa pamatā esošās aizdomas, ka vieni apzināti izsmēluši līdzekļus no uzņēmuma, lai nevairotu kapitālu otriem, gan apgrūtina racionālus lēmumus pašlaik, jo visi grib iziet kā vinnētāji, ieriebjot pretiniekam.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu