Tiesai nodod "Daimler" krimināllietu • IR.lv

Tiesai nodod “Daimler” krimināllietu

34
"Daimler" kukuļošanas lietā viens no apsūdzētajiem ir Leonards Tenis. Foto: Mārtiņš Zilgalvis, F64

Apsūdzības uzrādītas sešām personām

Ģenerālprokuratūra nodevusi Rīgas pilsētas Centra rajona tiesai tā dēvēto “Daimler” kukuļošanas lietu, kurā apsūdzības uzrādītas sešām personām.

Prokuratūras preses pārstāve Aiga Šēnberga aģentūru LETA informēja, ka prokuratūra ir pabeigusi pirmstiesas kriminālprocesu par kukuļņemšanu lielā apmērā no Ungārijas autobusu ražotāja “Ikarus special Coach factory Ltd.”, Ungārijas trolejbusu ražotāja – uzņēmuma “Ganz Transelektro Traction Electric”, Polijas autobusu ražotāja “Neoplan Polska Sp.z o.o.” un kukuļa izspiešanu no “Daimler AG” grupā ietilpstošā uzņēmuma “EvoBus GmbH”.

Viena persona apsūdzēta par kukuļņemšanu lielā apmērā un kukuļa izspiešanu lielā apmērā, uzkūdīšanu dot kukuli, par starpniecību kukuļošanā, kukuļa piesavināšanos, kā arī par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā.

Otra persona apsūdzēta par kukuļņemšanu lielā apmērā atbalstīšanu, kukuļa izspiešanu lielā apmērā atbalstīšanu un noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanas lielā apmērā atbalstīšanu.

Savukārt četras personas apsūdzētas un tiesai nodotas par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanas lielā apmērā atbalstīšanu.

Ir.lv jau ziņoja, ka Ģenerālprokuratūra Vācijas autobūves koncerna “Daimler” kukuļošanas lietā uzrādījusi apsūdzību bijušā Rīgas mēra Gundara Bojāra tā laika padomniekam un bijušajam SIA “Rīgas satiksme” (RS) padomes priekšsēdētāja vietniekam Leonardam Tenim.

Tenim apsūdzība uzrādīta par atkārtotu kukuļņemšanu lielā apmērā un kukuļa izspiešanu. Kukuļi, pēc prokuratūras domām, ņemti ne tikai no “Daimler AG” grupas uzņēmuma “Evo Bus”, bet arī no citiem autobusu un trolejbusu ražotājiem – “Ikarus Special Coach Factory Ltd.”, “Neoplan Polska” (pašreizējais “Solaris Bus&Coach”) un “Ganz Transelektro Traction Electrics”.

Tāpat Tenim uzrādīta apsūdzība par to, ka viņš uzkūdīja uz kukuļdošanu Lielbritānijas uzņēmuma “De La Rue” pārstāvi, starpniecību kukuļošanā un kukuļa piesavināšanos. Bijusī amatpersona arī, pēc prokuratūras domām, ir atbildīga par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu atkārtoti personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās.

Jau iepriekš ziņots, ka apsūdzēto vidū ir Zviedrijā reģistrēta uzņēmuma direktors Raimonds Krastiņš, Agris Koroševskis, Bojāra tā laika padomnieks, uzņēmējs Armands Zeihmanis un viņa sieva Vita Zeihmane. Vēl viens apsūdzētais ir uzņēmējs Sergejs Zambers.

Prokuratūra lietas citas nianses pagaidām neatklāj, arī to, cik liela ir kopējā kukuļu summa. Ņemot vērā iepriekšminēto, pagaidām nav zināms, vai apsūdzības ir pilnībā balstītas uz lietas izmeklētāja – Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja – iepriekš publiski sniegto informāciju.

 

Komentāri (34)

Janka, Janic 11.06.2013. 17.46

kaa tad taa , 5 ļimonus vareeja klerki tik vienkaarši nokampt bez jumta ziņas? manupraat izmekleešana nobremzeeta , jo 5 miljoni nevareeja taa vienkaarši pie mirstiigajiem palikt , jaadomaa ka par notiersaašanu arii tiks samaksaats , iistenie bemheni bojaardeeli ameeriki , nekad netiks piedurti pie sienas ….

0
0
Atbildēt

1

Kârlis Kleins 11.06.2013. 16.30

Tenis šad un tad šo to paziedojis ;)

SASKAŅA, Sociāldemokrātiskā partija Nauda Ls 5000.00
10.09.2010

Tautas partija (likvidēta 15.05.2012.) Nauda Ls 1000.00
08.06.2009

LPP/LC, Partija (Šlesera Reformu partija LPP/LC) Nauda Ls 3000.00
13.05.2009

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu