Literatūras vēsture un Eiropas dvēsele • IR.lv

Literatūras vēsture un Eiropas dvēsele

7

Hrestomātisks kapitāldarbs, kas prasās pēc digitālas versijas

Eiropas literatūras vēsture ir ambiciozs, 991 lappusi garš hrestomātisks pārskats par Eiropas kontinentā sarakstīto literatūru, ko veidojis erudītu autoru kolektīvs no daudzām zemēm. Tas aptver visu laika periodu no antīkās Grieķijas līdz mūsdienu Eiropā vēl nesen publicētiem darbiem un cenšas kaut dažos vārdos pieminēt ikkatru vērā ņemamu literāro strāvu vai zināma līmeņa nemirstību ieguvušu autoru.

Kaut ļoti sāpīgi izjūtams ir tāda ievada trūkums, kas paskaidrotu grāmatas pamata mērķus un satura veidošanas galvenos principus, no satura rādītāja ir noprotams, ka tā ir tēmēta universitātes līmeņa kursiem, kas vienādi labi varētu saukties Ievads literatūras vēsturē vai Ievads Eiropas literatūrā. Aptvertā tematika tomēr ir tik plaša, ka grūti iedomāties, ka tā būtu apgūstama vienā vien literatūras kursā pat apdāvinātākajiem no studentiem. Drīzāk jau te varētu domāt par veselu universitātes programmu par Eiropas literatūru vai arī atsauču avotu, no kura profesoriem iespējams sastādīt saturu dažādu veidu literatūras kursiem.

Ļoti žēl, ka nav sniegts vispārējs ievads par to, kas ir literatūra, kāda ir tās saistība ar rakstu valodas attīstīšanos, rakstītā vārda fizisko substrātu (no papirusa cauri pergamentam līdz papīram) un lasītprasmes izplatīšanos, un tik maz par sociālo un ideoloģisko kontekstu (kas gan parādās saistībā ar 20.gadsmita angažēto literatūru).

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu