Laikraksts: EK slēdziens par Latvijas uzņemšanu eirozonā būs pozitīvs (papildin.) • IR.lv

Laikraksts: EK slēdziens par Latvijas uzņemšanu eirozonā būs pozitīvs (papildin.)

12
Brīvības piemineklis. Foto: Edijs Pālens, LETA

Latviju tomēr brīdinās par nerezidentu noguldījumiem

Eiropas Komisija (EK) trešdien atbalstīs eiro ieviešanu Latvijā, vienlaikus paužot bažu par Krievijas pilsoņu noguldījumiem valsts banku sektorā, vēsta britu finanšu laikraksts “Financial Times“, kā rīcībā nonācis EK ziņojuma uzmetums.

Komisija Latvijas uzņemšanu eirozonā raksturo kā iespēju veicināt vienotās valūtas zonas pievilcību, neskatoties uz pieaugošo eirozonas krīzi, ziņo LETA/FT.

Deviņu lapu lielajā konverģences ziņojumā, par kuru EK trešdien debatēs, komisija pauž bažas par nerezidentu noguldījumu apjomu Latvijas finanšu tirgū. Komisija norāda, ka svarīga loma arī turpmāk būs Latvijas centienos cīnīties pret naudas atmazgāšanu.

“Latvijai ir ilggadīgas tradīcijas un vairākas konkurētspējas priekšrocības nerezidentu banku klientu, galvenokārt korporāciju no NVS valstīm apkalpošanā,” teikts ziņojumā. “Nerezidentu banku biznesa uzraudzība rada papildus izaicinājumus [..], kas saistīti ar pārrobežu darījumu būtību,” teikts ziņojumā.

Vienlaikus EK secinājusi, ka Krievijas pilsoņu depozītu aizplūšanas risku mazinājuši nesen ieviestie pasākumi, kas nosaka, ka bankām ar lielu nerezidentu depozītu apjomu ir jāuztur augsts likvīdo aktīvu līmenis un stingrāk jāuzrauga kapitāla līmeņi. Nav arī apliecinājumu, ka Latvijā lielā apjomā ieplūstu nerezidentu noguldījumi no Kipras, teikts ziņojumā.

Nerezidentu noguldījumu apjoms aprīļa beigās veidoja 49% no visiem depozītiem Latvijā, kas pēc Eiropas Savienības (ES) standartiem ir ļoti augsts līmenis, taču šis apjoms ir bijis stabils kopš finanšu krīzes sākuma.

Neskatoties uz bažām par banku sektoru, komisija savā slēdzienā norāda, ka Latvija ir izpildījusi visus kritērijus eiro ieviešanai un iesaka Latvijas nacionālo valūtu latu no 2014.gada 1.janvāra nomainīt pret eiro, liecina FT rīcībā nonākusī ziņojuma kopija.

Avoti Briselē laikrakstam norādījuši, ka EK konverģences ziņojuma uzmetums sagatavots pagājušās nedēļas laikā, taču trešdien paredzētajās Eiropas komisāru debatēs tas var tikt mainīts.

Tomēr ziņojumā rakstīts, ka Latvija visus kritērijus eiro ieviešanai izpildījusi ar uzviju, līdz ar to nav ticams, ka komisāri mainīs ieteikumu uzņemt Latviju eirozonā.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība), lūgts pastāstīt par pirmajiem soļiem, ko Latvija spers pēc ziņojuma saņemšanas, otrdien norādīja: “Pirmais solis, ko vajadzētu darīt, ir sagaidīt šo konverģences ziņojumu, kurš būs pieejams rīt un droši vien tad arī komentēt.”

Premjers atzina, ka neoficiāla informācija pastāv, kā arī to, ka no EK un Eiropas Centrālās bankas saņemtie signāli ir “kopumā pozitīvi”. “Es tomēr aicinātu sagaidīt faktisko ziņojumu un tad jau komentēt šo ziņojumu, nevis pieņēmumus par to, kas ir ziņojumā.”

(papildināta ar Valda Dombrovska viedokli)

 

Komentāri (12)

silvija_vitina 04.06.2013. 10.58

Man prieks par šo ziņu. tpu, tpu, tpu… ceru, ka viss izdosies.

vienlaikus ceru, ka tiks ņemtas vērā bažas par nerezidentu noguldījumiem, un ļoti ceru, ka tiks rūpīgāk pārskatīts uzturēšanās atļauju piešķiršanas mehānisms, jo caur to liela daļa visai šaubīgo nerezidentu kļūst par ne mazāk šaubīgiem rezidentiem, kas vairo bažas ne tikai par finanšu stabilitāti, bet par valsts stabilitāti kā tādu.

+10
-2
Atbildēt

1

    efeja60 > silvija_vitina 04.06.2013. 18.42

    Pēc 5 gadiem iestāsies smaga krīze Latvijā, nauda aizplūdīs uz Vāciju, Austriju, Nīderlandi, nodokļu maksātāju skaits turpinās strauji samazināties un Latvija būs pie sasistas siles. Uz to ved nodokļu sistēma un eiro. Bet Vienotību tik tāla perespektīva neinteresē. Turklāt būs jāmaksā Grieķijas un Kipras parādi. Bet eirozonai sabruks, jo nevar tā eksistēt uz patreizējiem noteikumiem.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

Una Grinberga 04.06.2013. 12.18

Uz dažu labu DEiropas valsti paskatoties, mēs varam lepoties, ka no pilnīgas katastrofas un bezcerības esam tik ātri izkārpījušies, un to novērtē ZEiropas valstis! Un lēmums pievienoties OECD arī būs motivators sakārtot labklājības un ilgtspējīgas attīstības struktūras. Domāju, ja nebūtu eirozonas mērķis, politiķi daudz vairāk nodarbotos ar politiku politikas pēc, bet reformas vispār nevirzītos uz priekšu!

+6
-2
Atbildēt

1

    efeja60 > Una Grinberga 04.06.2013. 18.39

    Jā, ZEiropas valstis patiešām novērtē eirozonu, pašas jau nestājas tajā eirozonā.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

austrisv 04.06.2013. 13.08

“Nerezidentu banku biznesa uzraudzība rada papildus izaicinājumus [..], kas saistīti ar pārrobežu darījumu būtību,” teikts ziņojumā.”
Protams, ka tā būs īsta svētku diena, kad varēsim ieviest EUR . Ceru, ka tad Eiropas institūcija stingrāk uzraudzīs Latvijas banku sistēmā ieplūstošo krievu naudu. Priekš kam mums vajadzīgs Kipras liktenis vai Pareks bankas stāsta atkārtojums, jo valsts no sava nodokļu maksātāja maka samaksāja nerezidentu ieguldījumus. Skat arī Pauls raud un raud joprojām, ka Dombrovskis un Vienotība negribēja atkal maksāt par zaudēto naudu nerezidenta- Antonova bankā.
Varbūt beidzot būs kārtīgs banku uzraugs, jo cik ilgi var plānot novest tautu līdz nabadzībai.
Par EUR!

+4
-1
Atbildēt

2

    efeja60 > austrisv 04.06.2013. 18.45

    Jā, eirokredītu parādu vergam īsti svētki.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    silvija_vitina > austrisv 04.06.2013. 13.41

    es kā traductrice varētu teikt, ka ziņojumā minētie “papildu izaicinājumi” noteikti ir “challenge”, kas šajā kontekstā būtu pareizāk tulkojami kā “problēma”. Jo nerezidentu noguldījumi nav nekāds izaicinājums. Tā ir milzīga problēma, kas jārisina steidzami un radikāli, nepadarot to par hronisku kaiti! Turklāt apvienojumā ar uzturēšanās atļaujām.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu