No valsts budžeta ļauj segt reģionālo pārvadātāju zaudējumus • IR.lv

No valsts budžeta ļauj segt reģionālo pārvadātāju zaudējumus

30
Foto: Santa Berļakova, F64

Zaudējumus pasažieru pārvadātājiem autobusu maršrutos kompensēs par 2012.gadu

Saeima trešajā un galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Sabiedriskā transporta pakalpojumu likumā, kas ļaus valdībai lemt par 2012.gada zaudējumu kompensēšanu reģionālo vietējo autobusu maršrutu pārvadātājiem no valsts budžeta līdzekļiem.

Iepriekš no šī likumprojekta arī tika izslēgts punkts, kas paredzēja noteikt pārejas laiku līdz 2017.gada 1.martam Eiropas Savienības (ES) regulai par autobusu pasažieru tiesību ieviešanu attiecībā uz daļu, kas regulē pasažieru tiesību aizsardzības līmeni regulāros iekšzemes autobusu pārvadājumos. Tātad likumprojekts paredz visās dalībvalstīs autobusu pasažieriem nodrošināt līdzvērtīgu aizsardzības un palīdzības līmeni, īpašu uzmanību pievēršot personām ar invaliditāti, ziņo LETA.

Pērn 19.jūlijā valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināti normatīvo aktu grozījumi, kas paredzēja ieviest minēto regulu. Tās mērķis ir visās ES dalībvalstīs autobusu pasažieriem nodrošināt līdzvērtīgu tiesību aizsardzības līmeni, īpašu uzmanību pievēršot personām ar invaliditāti un ierobežotām pārvietošanās spējām. Regulā ir noteikta kārtība un prasības, kas saistītas ar pasažieru individuālo sūdzību izskatīšanu, uzskaites mehānismu, pārvadātāju atbildību un sankcijām.

Regulu jāsāk piemērot no 2013.gada 1.marta. Tā kā tās ieviešanai ir nepieciešams finansējums, regulas piemērošanu, kas attiecas uz iekšzemes pasažieru regulāriem autobusu pārvadājumiem, nolemts atlikt uz tajā paredzēto maksimālo pārejas laiku – četriem gadiem. Pārējās regulas normas tiks pārņemtas no 2013.gada 1.marta.

Tāpat komisijām nodotie grozījumi Sabiedriskā transporta pakalpojumu likumā paredz novērst nacionālo un Eiropas Savienības tiesību normu dublēšanos, izslēdzot no likuma normu, kas paredz sabiedriskā transporta pakalpojumu līgumu slēgšanas termiņu, kā arī pārņemt Eiropas Parlamenta un Padomes 2009.gada 23.aprīļa direktīvas par “tīro” un energoefektīvo autotransporta līdzekļu izmantošanas veicināšanu attiecībā uz pakalpojumu sniedzējiem, kas pilda sabiedrisko pakalpojumu sniegšanas saistības.

 

Komentāri (30)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu