LTV valde tagad "100g kultūras" sola rādīt LTV7 (papildināta) • IR.lv

LTV valde tagad “100g kultūras” sola rādīt LTV7 (papildināta)

16
LTV ēka Zaķusalā. Foto: Edijs Pālens, LETA
Lote Lārmane

Solītajā laikā kultūras raidījumam nāksies vēl vairāk konkurēt ar citos TV kanālos rādītiem populāriem raidījumiem

Pēc kultūras organizāciju protestiem Latvijas Televīzijas (LTV) valde mainījusi lēmumu par raidījumu “100g kultūras” un tas tiks rādīts plkst.20 LTV7 kanālā. LTV valdei līdz 12. jūnijam NEPLP jāiesniedz pārmaiņu plāns nākamajiem 18 mēnešiem jaunam LTV pārvaldības modelim un izmaiņām „prime time” plānojumā, Ir.lv informē padomes loceklis Gints Grūbe.

Savukārt LTV pašreklāmas redaktore Laura Brokāne informē, ka pēc LTV valdes lēmuma pārcelt raidījuma “100g kultūras” ētera laiku uz plkst. 23.15, saņemtas kultūras organizāciju vēstules ar 1500 parakstiem, kurās aicināts saglabāt raidījumu “100 g kultūras” skatītākajā ētera joslā jeb “prime-time”. Ņemot vērā šos skatītāju lūgumus, valde lēmusi nodrošināt “100g kultūras” raidlaiku LTV7 kanālā darbadienās plkst.20. Tāpat šim raidījumam tiks nodrošināts atkārtojums plkst.23.15 LTV1 kanālā. Izmaiņas stāsies spēkā no 3.jūnija.

Tiesa, laikā, kad LTV7 rādīs “100 g kultūras”, citos kanālos tam pretī būs, piemēram, LNT ziņas plkst. 20, bet TV3 – raidījums “Bez tabu” un seriāls “Ugunsgrēks”, savukārt LTV1 – pašmāju seriāls, ar ko “100 g kultūras” būs jākonkurē.

LTV valdes loceklis programmas attīstības jautājumos Sergejs Ņesterovs pēkšņo lēmuma maiņu skaidro ar to, ka LTV kā sabiedriskajam medijam ir pienākums reaģēt uz sabiedrības aso viedokli par raidlaika pārcelšanu.

Ir.lv jautāts par neizdevīgo pozīciju vienā laikā ar citos kanālos labi skatītiem raidījumiem, Ņesterovs atbildēja: „Mēs neskatījāmies uz saturu citos kanālos, bet gan reaģējām uz lojālo skatītāju lūgumu pārcelt raidījumu uz agrāku laiku.”

Ņesterovs vēlreiz atgādina, ka raidlaika izmaiņas ir pagaidu risinājums, jo galvenais LTV uzdevums ir veidot kultūras saturu, kas uzrunā plašu sabiedrības daļu, nevis šauru skatītāju loku.

Pēc Ņesterova vārdiem, LTV7 ilgtermiņa attīstības plāns patlaban ir izstrādes procesā, bet „100 g kultūras” pārcelšana tieši uz šo kanālu nav ar to saistīta. Viņš atkārto, ka lēmums pieņemts, balstoties uz skaidri formulētajiem, spēcīgajiem argumentiem no kultūras organizāciju puses par raidlaika saglabāšanu vakara pirmajā pusē.

Ja sabiedrība un kultūras organizācijas sniegtu pamatotus argumentus arī pret jauno raidlaiku vai kanālu, Ņesterovs sola „rīkoties pēc situācijas, jo esam vienmēr atvērti diskusijām”.

Tikmēr Latvijas Radošo savienību padomes (LRSP) priekšsēdētāja Dace Bluķe priecājas, ka LTV ir meklējusi un atradusi iespējas rādīt raidījumu “100g kultūras” skatītājiem pieejamā laikā, kaut arī raidījums tagad tiks demonstrēts LTV 7.kanālā, ziņo LETA. 

“Kam ir televizors, tiem rāda gan vienu, gan arī otru kanālu, un laiks plkst.20 ir skatītājiem daudz pieejamāks nekā plkst.23. Ir gandarījums, ka LTV vadība ir ieklausījusies Kultūras alianses paustajās bažās. Šis televīzijas lēmums apliecina, ka vakardienas tikšanās nav bijusi veltīga,” teica Bluķe. Viņa norādīja, ka arī tie cilvēki, kuri parakstījās par raidījuma “100g kultūras” ētera laika saglabāšanu, var justies gandarīti, jo šodienas LTV lēmums apliecina, ka paraksti nav bijuši veltīgi.

Vienlaikus LTV valde vērš uzmanību, ka ir lūgusi raidījuma “100 g kultūras” komandu izstrādāt idejas jaunam kultūras radījumam, kas piesaistītu plašāku skatītāju loku un būtu ilgtermiņā atbilstošs “prime-time” jeb skatītākā ētera laika joslai. LTV valde norāda, ka ir gatava palielināt investīcijas kultūras raidījumu saturā, lai tie sasniegtu lielāku auditoriju un spētu aizraut un ieinteresēt skatītāju, atstājot spilgtu iespaidu uz kultūras procesiem Latvijā.

Rudens sezonā LTV piedāvās vismaz divus jau apstiprinātus jaunus kultūras raidījumus – pēc BBC parauga veidotu literatūrai veltītu diskusiju raidījumu, kā arī Rīgai kā 2014.gada Eiropas kultūras galvaspilsētai veltītu raidījumu.

NEPLP: LTV līdz 12.jūnijam jāiesniedz pārmaiņu plāns

Kā informē NEPLP priekšsēdētāja vietniece Aija Cālīte-Dulevska, padome trešdien pieņēma lēmumu, ka LTV valdei vairs nav ar NEPLP jāsaskaņo taktiskie plāni par raidlaiku izmaiņām TV programmā.

Par pēdējā laikā notikušajām izmaiņām raidījuma „100 g kultūras” raidlaikā Dulevska izsaka neizpratni, kāpēc šīs izmaiņas bija vajadzīgas tikai trīs nedēļas pirms raidījuma veidotāju došanās vasaras atvaļinājumā. Viņasprāt, izmaiņas ir acīmredzami nesagatavotas. 

Dulevska uzskata, ka kvalitatīva kultūras raidījuma, kura auditorija ir 30 tūkstoši skatītāju, ietekme uz sabiedrisko domu ir daudz būtiskāka nekā izklaides raidījumam ar 100 tūkstošiem. „Problēma ir, ka pati televīzija uzņēmās nereālu plānu palielināt raidlaiku, un tā bija mūsu [padomes] kļūda, ka mēs to laicīgi nepamanījām,” teica NEPLP pārstāve.

NEPLP loceklis Gints Grūbe Ir.lv pastāstīja, ka LTV valdei līdz 12. jūnijam jāiesniedz pārmaiņu plāns nākamajiem 18 mēnešiem jaunam LTV pārvaldības modelim un izmaiņām „prime time” plānojumā.

Aija Dulevska skaidro, ka šis plāns ir veidots kā pielikums LTV valdes darba līgumiem par to, ko valde uzņemas izdarīt savu pilnvaru laikā. Tāpat 12. jūnijā LTV valde NEPLP iesniegs arī sabiedriskā pasūtījuma programmu 2014. gadam.

(papildināta ar Cālītes-Dulevskas un Grūbes viedokli)

Komentāri (16)

silvija_vitina 22.05.2013. 14.30

ņemot vērā parakstu vācēju lūgumu par raidījuma atstāšanu “prime-time” ….

šitais vispār ir kronis visam! Pēc “skatītāju lūguma” 100g iebāž vienā maisā ar makšķernieku raidījumiem un krievu ziņām, un vēl piedāvā konkurēt ar visiem seriāliem visās frontēs! vai nav izcili smalks gājiens, ko?

+10
-2
Atbildēt

5

    silvija_vitina > silvija_vitina 22.05.2013. 16.57

    Hari, atzīšos grēkā – mēdzu skatīties Enģeļu māju (to pašu, ko rāda pl.20. TV1). Tagad būšu sprukās. Tā teikt, “konkurence uz sejas” :)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Sanšains > silvija_vitina 22.05.2013. 17.31

    traductrice –

    Nu, kauns!:) Ko citu te lai saka.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    silvija_vitina > silvija_vitina 22.05.2013. 16.41

    arī variants :)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Sanšains > silvija_vitina 22.05.2013. 16.43

    traductrice:
    piedāvā konkurēt ar visiem seriāliem visās frontēs
    ===============================
    Diez vai “100 grami” konkurē ar seriāliem.:)

    Bet piekrītu par atrašanos vienā maisā ar krievu ziņām un makšķernieku raidījumu, kurā latvieši savā starpā runā krieviski (vai tāds vēl ir?).

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    ineta_rr > silvija_vitina 22.05.2013. 15.55

    Es teiktu, ka tieši īstajā vietā, vēl tikai vajadzētu arī visus pārējos tematiskos raidījumus pārcelt uz LTV7, savukārt LTV1 paliktu par seriālu un visādu šovu paradīzi, tad tikai atliktu izveidot LTV7 kaut kādu jēdzīgu ziņu raidījumu un beigās apmainīt vietām kanālu nosaukumus.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

ilmisimo 22.05.2013. 16.55

Berta Sergejs Ņesterovs ar pareizo vietu domā,…
____________________________________ Kādēl Jūs domājat, ka viņi tur vispār domā(neatkarīgi no tā-ar kuru vietu)?

Tu notiek citādi- tur piedzīvo ezotēriskas, neiesvaidītiem nepieejamas atklāsmes.

+4
0
Atbildēt

0

ilmisimo 22.05.2013. 16.11

LTV valdes loceklis programmas attīstības jautājumos Sergejs Ņestrovs pēkšņo lēmuma maiņu skaidro….:
_____________________ vypil rjumku, vypil dwa- zakruzhilāsj galawa!

+5
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu