Ekonomikas ministrs: Krievijas biznesa intereses Latvijā pieaug • IR.lv

Ekonomikas ministrs: Krievijas biznesa intereses Latvijā pieaug

17
Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts. Foto: Renāte Briede, LETA

Latvijas attīstībai varētu būt divi scenāriji

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts uzskata, ka Latvijas ekonomikas attīstībai iespējami divi scenāriji – palikt gudrākiem un augt organiski vai augt uz lētu izmaksu bāzes, piesaistot lēto darbaspēku, raksta „Nozare.lv”.

Ministrs norāda uz pieaugošo Krievijas biznesa interesi Latvijā, kas var būt virziens straujai izaugsmei, ja vien esam tam gatavi.

“Līdz šim tā (Krievijas biznesa interese) vairāk koncentrējusies nekustamo īpašumu sfērā, bet ir jūtams, ka NVS uzņēmēji arvien vairāk interesējas arī par apstrādājošo rūpniecību, faktiski par visu, kam ir mērogs un naudas plūsmas potenciāls. Jautājums ir, vai mēs esam gatavi akceptēt šādu virzienu. Jā, tas var dot spēcīgu impulsu, bet atkārtoju – vai mēs paši esam tam gatavi?” intervijā biznesa žurnāla “Kapitāls” jūnija numurā vaicā Pavļuts.

Pēc ministra domām, ir nepieciešams saglabāt līdzsvaru arī ar vācu, skandināvu u.c. Rietumu investoru interesi.

“Ja runājam par darbaspēku – vai mēs esam gatavi akceptēt imigrāciju? Ja esam, tad kādu? Darbaspēka jautājums šajā vienādojumā, manuprāt, ir kritiski svarīgs. Ja gribam ātrāku izaugsmi, nedrīkstam to nerisināt. Vienlaikus mēs nevaram atļauties iet daudzu strauji augošu valstu ceļu, ievedot lētu darbaspēku, iespējams, no zemēm ar pavisam atšķirīgu kultūru, jo tas galu galā vietējā mazkvalificētā darbaspēka situāciju vēl pasliktinās,” skaidro Pavļuts.

Viņš uzskata, ka esam dilemmas priekšā. Pirmā izvēle: augt daudzmaz organiski, izmantojot to, kas mums ir, spiežot mūsu biznesu pamazām kļūt arvien gudrākam, starptautiskākam utt. Otrs scenārijs – vilkt iekšā daudz lēta darbaspēka, izmitināt to vagoniņos, uz lētu izmaksu bāzes notiks kaut kāda ekspansija, vienlaikus cerot, ka tā visa rezultātā pietiks nodokļu ieņēmumu, lai uzturētu pašu bezdarbniekus.

“Man, atklāti sakot, otrais variants nešķiet pievilcīgs,” uzsver Pavļuts, piebilstot, ka “mums ļoti derētu paskatīties, kā no ģimenes uzņēmumiem veidojušies daudzi šobrīd pasaulē slaveni industrijas līderi Skandināvijā, Vācijā. Neatlaidīgs darbs vairāku gadu desmitu garumā! Ar pieticību pašu uzņēmēju tēriņos”.

 

Komentāri (17)

austrisv 22.05.2013. 08.45

Nu ko, izvēle laikam nav liela, bet Krievijas bizness jau redzams kāds: īslaicīgs: paņemt pēc iespējas vairāk no valsts un tad notin makšķeres kā Lavents, Antonovs vai Zaharins&co. Neticu nekādam Krievijas biznesam: tiem vajag miljardus un prom. Vai kādam ir ilūzijās par krievijas biznesu Latvijā?

+10
0
Atbildēt

0

dace_ampermane 22.05.2013. 09.46

Jo vairāk krievu bizness pie mums, jo mazāk rietumu bizness Latvijā. Mūsu durvis plaši vaļā krievu biznesam un mūsu durvis vaļā arī Latvijas krievu skolēnu kara nometnēm Krievijā. Horošō žibyom!

+11
-2
Atbildēt

2

    dace_ampermane > dace_ampermane 22.05.2013. 10.36

    S+m

    noņem šļāpu kad tu ar mani runā!

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > dace_ampermane 22.05.2013. 10.38

    S&M
    “..bet negribēs Latvijā, jo te darbosies daudz krievu?”

    Jā tieši augsto higiēnas prasību dēļ rietumnieki labāk izvēlēsies Ķīnu vai Indonēziju nekā Latviju, kur politiķi – maukas ēd no rokas zaharjiniem, meļņikiem, ļipmaņiem, esterkiniem, rāvjiem, savickiem un ķirsoņiem

    +6
    0
    Atbildēt

    0

ingasg_2008 22.05.2013. 12.44

Latvijas mēdijos ik pa brīdim Igaunijas valstsvīri ir skaidrojuši, kāpēc savu valsti sargā no krievu kapitāla. Jo ar to līdzi nākošā biznesa ētika un vērtības ir pilnīgā pretstatā igauņu vērtību sistēmai un nākotnes skatījumam. Kādas ir Latvijas vērtības? Vai tās var nopirkt par naudu?

+6
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu