Izstāžu zālē "Arsenāls" atklāta izstāde "Latviešu māksla trimdā" • IR.lv

Izstāžu zālē “Arsenāls” atklāta izstāde “Latviešu māksla trimdā”

32
Maijas Eiziņas-Eieres 2005.gadā tapušais darbs "Vēstule no vecmāmiņas". Publicitātes foto

Izstādē tiks eksponētas vairāk nekā 200 gleznas, grafikas un skulptūras

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) izstāžu zālē “Arsenāls” no 10.maija līdz 28.jūlijam būs apskatāma izstāde “Latviešu māksla trimdā”, kurā būs pārstāvēti ap 100 autoru no Eiropas un Austrālijas, raksta aģentūra LETA.

Gandrīz 70 gadus ārpus Latvijas tapusi paralēla latviešu radīta māksla, par kuru dzimtenē ir visai niecīga informācija. Līdz šim Rīgā notikušas Dainas Dagnijas, Edgara Jēriņa, Laimoņa Mieriņa, Kārļa Neiļa, Raimonda Staprāna, Lara Strunkes, Imanta Tillera, Leo Jaņa-Briedīša, Venitas Salnājas un Reiņa Zustera personālizstādes, tomēr aktualizējās nepieciešamība pēc globālāka vēsturiskā un stilistiskā kopskata. 

LNMM ir uzkrāta pietiekami daudzveidīga trimdas kolekcija, un vairāk nekā 200 izstādē eksponētās gleznas, grafikas un skulptūras ļauj iepazīt galvenās šīs “paralēlās” mākslas pamatievirzes. Izstādes kodolu veido izcilāko meistaru sniegums, kurā tautas gars un vēsturiskās saknes netradicionāli savijas ar jauniegūtām stilistiskām atziņām, ar mītnes zemju dabas iespaidiem no Austrālijas Zilajiem kalniem un Amerikas tuksnešiem līdz Zviedrijas šērām. 

Pirmā ekspozīcijas sadaļa atspoguļo bēgļu laika sākumu un 20.gadsimta 50.gadus, klasiķu Augusta Annusa, Valdemāra Tones, Ludolfa Liberta, Niklāva Strunkes, Sigismunda Vidberga daiļradi. 

Savukārt otrā ekspozīcijas sadaļa iepazīstina ar daudzveidīgajām reālisma tendencēm, vienlaicīgi uzsverot novatorisma meklējumus no Jāņa Kalmītes ekspresīvajām rijām līdz Staprāna Kalifornijas gaismas starojumam. Unikālu ieskatu fotoreālisma būtībā sniedz Rietumeiropā plaši pazīstamās Amerikas izcilības Vijas Celmiņas grafikas. 

Trešā ekspozīcijas sadaļa veltīta Latvijas mākslā vēlu ienākušajam abstrakcionismam, virziena paveidiem no tipiski amerikāniskā abstraktā ekspresionisma līdz cietās malas glezniecībai. 

LNMM ar lielu pateicību ir saņēmis dāvinājumus no tādiem māksliniekiem kā Indras Avenas, Gunāra Barena, Ināras Matīsas, Valdas Ostreiheres, Mairas Reinbergas un Valdas Zibens, kā arī viņu radiniekiem un kolekcionāriem.

Vairāk informācijas www.lnmm.lv

Komentāri (32)

KRISTĪNE DAKTERE 13.05.2013. 23.50

Brīnišķīga pēctecība (viss nebeidzas ar 1944) un lepnums par augsto LV mākslinieku līmeni. Augstvērtīgi un aizraujoši

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu