Zinātnieki aicina uz līdzjūtību pret visiem kara upuriem • IR.lv

Zinātnieki aicina uz līdzjūtību pret visiem kara upuriem

21
Brāļu kapos. Foto: Ieva Čīka, LETA

Saspīlējuma atrisināšana iespējama vienīgi ar tādu līdzjūtību, kas stāv pāri formastērpu krāsām

Tikai vispārcilvēciska sapratne un līdzjūtība var apvienot Latvijas iedzīvotājus attieksmē pret Otro pasaules karu, kas vēl aizvien plosa mūsu sabiedrību. Tāpēc “aicinām visu Saeimas frakciju politiķus un valsts augstākās amatpersonas, kā arī pilsoniskās sabiedrības pārstāvjus un citus nevienaldzīgos 8.maijā Brāļu kapos un citās Latvijas vietās pieminēt visus Otrajā pasaules kara upurus, nedalot tos savējos un svešajos,” teikts Latvijas Universitātes doktorantu, vēsturnieku un citu pazīstamu cilvēku piektdien izplatītajā aicinājumā.

LU doktora grāda pretendente Olga Procevska un Tartu Universitātes pētnieks Mārtiņš Kaprāns, kuri pētījuši Latvijas sabiedrību, meklējot izlīguma iespējas starp Otrā pasaules kara ievilktajām līnijām, aicinājumam rosina pievienoties arī citus. Tagad to parakstījuši jau 17 cilvēki, kuru vidū ir vēsturnieki Gustavs Strenga un Metjū Kots, dramaturgs Lauris Gundars un citi.

“Mēs, kas parakstījuši šo aicinājumu, jūtam līdzi visiem cilvēkiem, kas kļuvuši par Otrā pasaules kara upuriem koncentrācijas nometnēs, frontes abās pusēs, mežos un pilsētās. Mēs izsakām cieņu tiem, kas atdevuši savas dzīvības, lai šo karu izbeigtu, un kas joprojām piemin savus tuviniekus un kritušos biedrus,” sacīts zinātnieku uzsaukumā.

Aicinājuma autori uzskata, ka saspīlējuma atrisināšana iespējama vienīgi ar tādu līdzjūtību, kas stāv pāri formastērpu krāsām, kā arī etniskajai un valstiskajai piederībai, un ir pārliecināti, ka tikai šāda vispārcilvēciska sapratne un līdzjūtība var apvienot Latvijas iedzīvotājus attieksmē pret Otro pasaules karu, kas vēl aizvien plosa mūsu sabiedrību.

 

Komentāri (21)

Kaspars Špūle 26.04.2013. 21.05

Aicinājumu parakstījusi arī PBK ziņu dienesta producente Natalja Vasiļjeva, kas internetā pazīstama ar niku “fufonja”.
Te varam palasīt, kā viņa atspoguļoja “bronzas kareivja” notikumus 2007. gadā Tallinā.
http://krishtafovitsh.livejournal.com/132914.html?nojs=1

+7
-1
Atbildēt

0

My Paradise, My Rules 26.04.2013. 23.28

Ar savu parakstu mēs apliecinām apņēmību Latvijas sabiedrībā
neveicināt konfrontāciju, izmantojot Otrā pasaules kara
notikumus, un neļaut to darīt citiem.
—–
Lūk, šis teikums dara mani piesardzīgu. Ko nozīmē konfrontācijā izmantot II pasaules kara tematiku? Tam jau var pakļaut jebkuru sarunu par Latvijas okupāciju, kolonizāciju, pilsonību. Jebkurš šis strīdīgais vēstures jautājums var tikt klasificēts kā konfrontācija.

+6
-1
Atbildēt

0

Sandris Maziks 27.04.2013. 10.59

Gulnara
Ja ASV nebūtu piedalījusies agresijā pret Vāciju, drausmīgais, Staļina izraisītais impariālistiskais WWII būtu beidzies ar taisnīgu iznākumu vēl 1943. gadā, ES no Gibraltāra līdz pat Urāliem būtu izveidota vēlēkais 1955. gadā un noziedzīgā tumsonīgā krievu pasaulīte ar visiem saviem smirdīgiem atribūtiem sen būtu aizmirsta. Uz planētas vairs nebūtu karu, nebūtu terora aktu, nebūtu vardzības un bada.

+5
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu