ASV un Lielbritānija: Ir pierādījumi par ķīmisko ieroču lietošanu Sīrijā • IR.lv

ASV un Lielbritānija: Ir pierādījumi par ķīmisko ieroču lietošanu Sīrijā

34
Sīrijas pilsētas Homsas kapsēta. Foto: AFP/LETA

Ķīmisko ieroču pielietošana Sīrijā tiktu uzskatīta par “sarkanās līnijas” pārkāpšanu

ASV un Lielbritānijas rīcībā nonākuši pierādījumi, ka Sīrijā, iespējams, tikuši pielietoti ķīmiskie ieroči, ziņo LETA/AFP.

Ar šādu paziņojumu ceturtdien nāca klajā Savienoto Valstu aizsardzības ministrs Čaks Heigels un Lielbritānijas Ārlietu ministrija.

Heigels, atsaucoties uz ASV izlūkdienestu sniegto informāciju, norādīja, ka Sīrijas režīma spēki nelielos apmēros, iespējams, izmantojuši ķīmiskos ieročus.

Ministrs atklāja, ka Baltais nams nosūtījis vēstuli vairākiem Kongresa locekļiem, norādot, ka “ASV izlūkdienesti ar zināmu pārliecību secina, ka Sīrijas režīms nelielā apmērā izmantojis ķīmiskos ieročus”.

Vašingtona brīdinājusi, ka ķīmisko ieroču pielietošana Sīrijā tiktu uzskatīta par “sarkanās līnijas” pārkāpšanu un varētu izraisīt militāru reakciju.

Kā pavēstīja augsta ranga ASV administrācijas amatpersona, ja tika apstiprināts, ka Sīrijas režīms pret opozīcijas spēkiem pielietojis ķīmiskos ieročus, tiks “izskatītas visas iespējas”.

Savukārt Lielbritānijas Ārlietu ministrija pavēstīja, ka Lielbritānijas rīcībā ir “ierobežoti, bet pārliecinoši” pierādījumi, kas apliecina ķīmisko ieroču pielietošanu Sīrijā.

“Mūsu rīcībā ir ierobežota, taču pārliecinoša informācija no dažādiem avotiem, kas liecina par ķīmisko ieroču, tostarp zarīna, izmantošanu Sīrijā,” apstiprināja ministrijas pārstāvis. “Tas ir ārkārtīgi satraucoši. Ķīmisko ieroču izmantošana ir kara noziegums.”

“Mēs esam informējuši par šīm ziņām sabiedrotos, partnerus un ANO, un mēs aktīvi strādājam, lai iegūtu pilnīgāku un sīkāku informāciju,” piebilda ministrijas pārstāvis.

 

Komentāri (34)

ligakalnina 26.04.2013. 15.10

Pēc Irakā “atrastiem” masu iznīcināšanas ieročiem sevišķa ticība nav.
Un tie Sīrijas “demokrāti” ne ar ko neatšķiras, ja ne sliktāki, par Asadu.
Lībiju, Ēģipti, Iraku, jau “atbrīvoja”, un kas tur labāks, pie varas islama radikāļi, vajā kristiešus, utt.
Un te arī būs tikai asinspirts un Sīrijas sadalīšanās.
Ir reģioni un tautas, kurām Rietumu standarti neder, laiks būtu to saprast.

+2
0
Atbildēt

0

Latvenergo 26.04.2013. 14.15

Ir acīmredzami, ka ASV negrib militāri iesaistīties Sīrijas konfliktā un iemesli ir visai acīmredzami:
1) Afganistāna un Irāka jau ir parādījusi, ka šāda iesaistīšanās ne tikai nenes vēlamo rezultātu, bet arī izmaksā triljoniem dolāru
2) Liela daļa pret Asada režīmu karojošie nemiernieki ir radikāli islāmisti, kuriem ASV karavīri būtu nākamais mērķis pēc Asada gāšanas, visticamāk jau pirms
3)Tā kā Sīrījā pušu sadalījums ir ne tikai etnisks, bet arī reliģisks (lielā mērā sunnīti pret šiītiem) un abas puses pārstāv ievērojamu sabiedrības daļu,tad Asada gāšana ne tuvu neizbeigs konfliktu, bet tikai ievadīs nākamo fāzi
Tāpēc par spīti Obamas iepriekšējam paziņojumam, ka ķīmisko ieroču lietošana ir sarkanā līnija, nekas nesekos, ja nu vienīgi materiālā palīdzība. Ja gribētu, ko darīt, sen jau būtu izdarījuši, iemeslus Sīrijā var un varēja atrast piecreiz vairāk kā 2003.gadā Irākā, bet nekā. Ziņas par ķīmisko ieroču lietošanu parādījās jau pirms mēneša, tagad ASV tikai sāk runāt, ka varbūt ir lietoti.
Labāk paskatīties, kā viņi slaktē viens otru un vāji cerēt, ka karš beigsies Asada režīmam sabrūkot, nekā līst iekšā un pataisīt par 3-pusēju slaktiņu, kurš noteikti nebeigsies režīmam sabrūkot

+1
0
Atbildēt

0

Zane_Veitnere 26.04.2013. 16.07

Es uzturu “Sizandras jautājumu” – Kāpēc Obamiešu banda drīkst to, ko nedrīkst NEVIENS, NEKAD un NEKUR?! Allah Hay!

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu