Vairāk nekā 10 000 cilvēku vēlas saglabāt latu kā nacionālo valūtu • IR.lv

Vairāk nekā 10 000 cilvēku vēlas saglabāt latu kā nacionālo valūtu

42
Viens lats. Foto: Jānis Pipars, F64

Parakstu vākšanas iniciatīvas mērķis ir atlikt Latvijā eiro ieviešanu līdz laikam, kad tā būs ekonomiski pamatota

Lai arī Saeimā otrajā un galīgajā lasījumā pieņemts eiro ieviešanas likums, portālā “Manabalss.lv” par iniciatīvu, kas paredz saglabāt latu kā Latvijas nacionālo valūtu, parakstījušies vairāk nekā 10 000 cilvēku, ziņo LETA.

Tiesības iesniegt Saeimā kolektīvos priekšlikumus ir, ja tos ir parakstījuši vismaz 10 000 pilsoņu, kuri ir sasnieguši 16 gadu vecumu. Šī ir vispopulārākā portāla iniciatīva. Marta nogalē par to bija parakstījušies vairāk nekā 8000 cilvēku.

Iniciatīvas autors Ģirts Mazurs norāda, ka parakstu vākšanas iniciatīvas mērķis ir atlikt Latvijā Eiropas Savienības (ES) valūtas eiro ieviešanu līdz laikam, kad tā būs ekonomiski pamatota un sabiedrības atbalstīta. Viņš akcentē, ka, aplūkojot SKDS pētījumu par Latvijas iedzīvotāju attieksmi pret eiro ieviešanu, redzams, ka tikai 4% iedzīvotāju pilnībā atbalsta eiro ieviešanu, bet 57% to neatbalsta.

Lai atliktu eiro ieviešanu, nepieciešams informēt sabiedrību par sekām, kas sagaidāmas, ieviešot eiro. Lai īstenotu šādu ieceri, Latvijas valdībai jāsāk pārrunas ar ES, lai atliktu eiro ieviešanu Latvijā, “Manabalss.lv” norāda Mazurs.

“Ieviešot eiro, Latvijai palielināsies parāds un samazināsies iedzīvotāju labklājība, jo Latvijai, tāpat kā Slovākijai, Igaunijai un citām valstīm, ES stabilizācijas fondā būs jāgarantē noteikta daļa. Latvijai tie būs 0,4%, kas veido 3,2 miljardus eiro (2,24 miljardus latu), un, neskatoties uz ekonomiski vāji attīstīto ES valstu atvieglotajiem noteikumiem, jāiemaksā būs ap 186 miljoniem eiro (130,2 miljoniem latu),” klāsta iniciatīvas autors.

Mazurs uzskata, ka šādas naudas Latvijai nav, to nāksies aizņemties. “Ja fonds garantē kādas valsts parādu, kas pati to nevar apmaksāt, tad nauda garantētās summas apjomā tiek ņemta no citām valstīm. Latvijai nav jāuzņemas garantijas par citu valstu jau esošām parādsaistībām,” akcentē Mazurs. Viņaprāt, ieviešot eiro, tiks sagrauts Latvijai ļoti svarīgs simbols un Latvijas neatkarības pamats. “Eiro ieviešana ir pretēja tautas gribai – to nedrīkst ignorēt,” portālā “Manabalss.lv” norāda iniciatīvas autors.

Saeima 31.janvārī otrajā un galīgajā lasījumā pieņēma eiro ieviešanas likumu, kas regulēs lata un eiro vienlaicīgas apgrozības periodu, abu valūtu paralēlās atspoguļošanas periodu, skaidrās naudas nomaiņu pret eiro un citus jautājumus. Eiro ieviešanas mērķa datums Latvijā ir 2014.gada 1.janvāris.

Savukārt marta sākuma Latvija lūdza Eiropas Komisijai un Eiropas Centrālajai bankai sagatavot novērtējumu par Latvijas tautsaimniecības gatavību pievienoties eirozonai. Plānots, ka maija beigās vai jūnija sākumā abas institūcijas iesniegs sagatavoto konverģences ziņojumu ES dalībvalstu ekonomikas un finanšu ministru padomē (ECOFIN).

Savukārt jūlijā ECOFIN pieņems gala lēmumu par Latvijas dalību eirozonā.

 

Komentāri (42)

austrisv 10.04.2013. 16.44

10 000 parakstu nav tiesīgi pārtraukt EUR ieviešanu Latvijā. Dimiters, Grostiņš un tamlīdzīgie nav nekādas autoritātes, lai Latvija nevirzītos tālāk EUR ieviešanā.
Vienmēr Latvijā atradīsies 10 000 parakstu, kuri nebūs ar kaut ko apmierināti!
Lai savāc 100 000 parakstu, tad varbūt var padomāt.
Meklējiet atbalstu pie pensionāriem, bet tie arī visi neparakstīs , jo daudzi saprot, ka Latvijai izdevīgāks ir EUr un tālāka integrācija ES un ietaupīti ap 1 miljardu Ls valsts parāda apkalpošanā( vai konvertācijā)

+13
-10
Atbildēt

5

    Ieva Priedenfelde > austrisv 10.04.2013. 16.53

    To, kas ir par eiro, ir vēl mazāk. Tie pat 5000 nesavāktu. Eiro Latviju novedīs turpat, kur tagad atrodas Slovēnija, t.i. vēl vienā krīzē.

    +7
    -13
    Atbildēt

    0

    Ieva Priedenfelde > austrisv 10.04.2013. 16.56

    Turklāt eiro ieviešana bez referenduma ir prettiesiska.

    +5
    -11
    Atbildēt

    0

    efeja60 > austrisv 10.04.2013. 20.14

    Un cik miljardus būs jāmaksā ESM? Šodien uzzināju bankas jaunos komisijas maksājumus, visi pieaug, bez maksas vairs nebūs neviena operācija, tikai pensionāriem. Lūk jums eiro – saņemiet!

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

    manatuja > austrisv 10.04.2013. 20.31

    Ja prasīs tad miljardus pārskaitīsi ESM kopējas eiropas vārdā.

    European Stability Mechanism

    27. pants: juridiskais statuss, privilēģijas un imunitāte
    3. punkts: ESM, tā īpašums, līdzekļi un aktīvi būs imūni no jebkāda veida tiesas procesa.

    27. pants: juridiskais statuss, privilēģijas un imunitāte
    4. punkts: ESM īpašums, līdzekļi un aktīvi būs imūni no jebkāda veida juridiski, administratīvi vai ar likumdošanu pamatotas pārmeklēšanas, rekvizīcijas, konfiskācijas, atsavināšanas vai jebkāda cita veida konfiscēšanas vai likvidācijas.

    35. pants: personu imunitāte
    1. punkts: [ESM] personāla darbības būs imūnas pret juridisku procesu, tāpat viņu oficiālie dokumenti baudīs neaizskaramību.

    9. pants: kapitāla pieprasījums
    ESM Biedri piekrīt neatgriezeniski un bezierunu kārtībā apmierināt jebkuru kapitāla pieprasījumu, ko izteicis Izpilddirektors (..) septiņu (7) dienu laikā no pieprasījuma saņemšanas brīža.

    10. pants: izmaiņas kapitāla apjomā
    (ESM Valde) var lemt par kapitāla apjoma izmaiņām un atbilstoši papildināt 8. pantu.

    Esi gatava piešķirt šādas privilēģijas kādam latvijā… pietam ieceltām amatpersonam. (aizkulišu sarunu rezultātā)

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    manatuja > austrisv 11.04.2013. 00.01

    Dimiters sevi nemaz neuzskata par autoritāti, bet gan par dziesminieku un sabiedriski aktīvu cilvēku….

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

austrisv 10.04.2013. 19.05

Cik es zinu, tad par starptautiskiem līgumiem referendumus nerīko! Iestāšanās ES un šai sakarā noslēgtais starptautiskas līgums ir pāri referendumiem un nav referendumos apspriežams. Tā lūk!

+11
-8
Atbildēt

6

    piziks > austrisv 10.04.2013. 20.06

    Bet, piedziedājumu Tu atkārto skaisti, bet parakstitajā līgumā ligumā neviens nav ne prasijis, ne apsolijis 2014. gadu… :)) Un tādējādi Tavs piedziedājums ir demagoģija/krāpšanās. Euro piekriteju skaitu ar tādiem panēmieniem pavairot būs grūti.

    +5
    -8
    Atbildēt

    0

    efeja60 > austrisv 10.04.2013. 20.27

    Bet, cik gadu vecumā iestājies komjaunatnē? Vai tev partijas skolā mācīja demagoģiju? Vai tevi uzaicināja mācīties čekas diversantu skolā?

    +5
    -7
    Atbildēt

    0

    manatuja > austrisv 11.04.2013. 15.44

    Politika ir slidena lieta….. Viņi apzinās, ka būs labi pastrādājuši, gan priekš skandināvu bankām, gan EIRO bīdītājiem un bez darba nepaliks turpmāk. LB darbinieki varēs rokas berzēt, jo tagad oficiāli būs ECB filiāle. tik neredzu šai filiālei tagad jēgu, jo visu nosaka no eiropas, līdz ar to LB darbiniekus varētu palaist pasaulē un to kantori klapēt ciet.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Ieva Priedenfelde > austrisv 11.04.2013. 07.01

    Sovokiem referendumi nav vajadzīgi, visu izlemj partija.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    archoftriumph > austrisv 11.04.2013. 09.06

    butu patiikamaak ja abaam puseem ljautu izteikties un pamatot viedokljus, arii ar cipariem. paslaik izskataas ka valdiiba kluseejot biida savu funktieri, un tautai par to iipasi nestaasta/viedokli nenjem veeraa.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    aivarstraidass > austrisv 11.04.2013. 00.49

    Satversmes normas jēga (nav referendumu par starpvalstu līgumiem) ir tieši tāda kā šinī gadījumā – ārpolitiski jautājumi prasa profesionālu iedziļināšanos, nav saprātīgi tos nodot referendumam. Līdz ar to “Bet” izteikumi šķiet pamatoti.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

cheszz 10.04.2013. 18.09

Es par eiro.

+11
-8
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu