Čalovskis par gatavošanos viņu izdot ASV vērsies ECT • IR.lv

Čalovskis par gatavošanos viņu izdot ASV vērsies ECT

20
Deniss Čalovskis Latvijas tiesā slēpj seju. Foto: Evija Trifanova, LETA

 

Smagos kibernoziegumos apsūdzētais Imantas iedzīvotājs Deniss Čalovskis par gatavošanos viņu izdot ASV vērsies ar sūdzību Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT), aģentūru LETA informēja advokāts Saulvedis Vārpiņš.

Advokāts paskaidroja, ka saskaņā ar augstu ASV amatpersonu izteikumiem aizokeāna valstī kibernoziegumi tiek pielīdzināti terorismam. Šādos gadījumos situācijās, kad tiek apdraudēta nacionālā drošība, valsts interešu vārdā ASV pieļauj arī apsūdzēto personu psihisku un fizisku ietekmēšana, kas Eiropā un Latvijā gluži vienkārši tiktu saukta par spīdzināšanu.

Kā norādīja advokāts, konkrētajā gadījumā Čalovskis tiek apsūdzēts par piedalīšanos ļoti plaša datorvīrusa radīšanā, kas dod reālu pamatu bažām, ka ASV tiesībsargājošās iestādes viņu varētu pakļaut spīdzināšanai, lai iegūtu informāciju par iespējamajiem līdzdalībniekiem.

Ņemot vērā minēto, Latvijai pirms lemšanas par izdošanu vajadzēja saņemt garantiju, ka ASV mūsu pilsonis netiks psiholoģiski un fiziski ietekmēts, taču Latvija šādu garantiju nesaņēma, līdz ar to Čalovska izdošana nav pieļaujama, skaidroja Vārpiņš.

Čalovska interesēs sūdzību ECT, neprasot honorāru, sagatavojis Vārpiņa advokātu birojs, bet parakstījis pats apsūdzētais. ECT šo jautājumu varētu skatīt neatliekamības kārtībā, pieļauj advokāts.

31.janvārī Latvijas Augstākā tiesa (AT) atstāja negrozītu prokurora Mārča Viļuma lēmumu, ar kuru viņš bija atzinis par pieļaujamu Čalovska izdošanu ASV. Galīgais lēmums par 1985.gadā dzimušā Latvijas pilsoņa izdošanu tuvākajā laikā būs jāpieņem valdībai.

ASV federālie prokurori Čalovskim, kurš esot pazīstamas arī ar iesauku “Miami”, un diviem citiem iespējamiem Austrumeiropas kibernoziedzniekiem – Krievijas pilsonim un Rumānijas iedzīvotājam – cēluši apsūdzības par datorvīrusa “Gozi Virus” radīšanu un uzturēšanu. Ar šo vīrusu tika inficēts vairāk nekā miljons datoru visā pasaulē, tostarp aptuveni 40 000 datoru ASV. Vīruss nonācis pat ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) datoros.

Ja Latvija Čalovski izdos, ASV viņam var draudēt pat 67 gadu cietumsods.

 

Komentāri (20)

Kaspars Špūle 08.04.2013. 16.56

Interesanti, vai kāds “Latvijas hakeris” ir mēģinājis apzagt Krievijas vai Ķīnas banku klientus? Nevar tak būt, ka tur nav ko ņemt… :)

+8
-3
Atbildēt

1

    dzintarz > Kaspars Špūle 09.04.2013. 14.16

    fretka Rēzeknietis Šahurovs pirms gada aizbēdzis no Latvijas un izsludināts starptautiskā meklēšanā.
    ==========
    Latvijai pilnīgi noteikti jāpatur visi šie talanti –
    žoržiki, šleseri, laventi, kargini, čalovski, ušakovi, ameriki un – pats galvenais – pļindermaņi!

    0
    0
    Atbildēt

    0

Ilze Sirmā 08.04.2013. 16.11

Lems valdība?? Kads sakars valdibai ar tiesas lemumu? Vai tad Latvijaa tiesu vara nav nodalita no izpildvaras? Vai ari es kaut ko nesaprotu?

+6
-3
Atbildēt

2

vegan 08.04.2013. 18.07

Izdot nevajag, lai paseezh tepat Latvijaa — ja jau par datorviirusu, tad kaiteejums nav nodariits tikai ASV.

+5
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu