Pētījums: Lielbritānijas sabiedrībā pastāv septiņas šķiras • IR.lv

Pētījums: Lielbritānijas sabiedrībā pastāv septiņas šķiras

12
Londona. Cilvēki soļo pāri Temzas tiltam. Foto: AFP/LETA

Lai arī joprojām sabiedrība dalīās “augšā” un “apakšā”, situācija vidusdaļā ir ļoti interesanta un aizraujoša

Lielbritānijas sabiedrībā patlaban pastāv septiņas šķiras, noskaidrots raidsabiedrības BBC veiktajā pētījumā.

Tradicionālais sabiedrības iedalījums strādnieku šķirā, vidusšķirā un valdošajā šķirā ir novecojis, un tagad šajā klasifikācijā ietilpst tikai 39% Lielbritānijas iedzīvotāju, raksta LETA.

Daudz pilnīgāk reālo situāciju sabiedrībā atspoguļo jaunais septiņu sociālo šķiru modelis, noskaidrots pētījumā, kurā piedalījās vairāk nekā 161 000 cilvēku.

Tradicionāli kādas personas piederību konkrētai sabiedrības šķirai noteicis izglītības līmenis, nodarbošanās un materiālā labklājība. Taču pētījuma autori uzskata, ka līdz šim izmantotie kritēriji ir pārāk vienkāršoti, jo sociālajai šķirai ir trīs dimensijas – ekonomiskā, sociālā un kultūras.

Pētījumā izvērtēts šķiru ekonomiskais un sociālais kapitāls. Ekonomiskajā kapitālā ietilpst ienākumi, ietaupījumi, personai piederošo nekustamo īpašumu vērtība. Sociālo kapitālu savukārt veido personas paziņu skaits un šo paziņu statuss sabiedrībā. Savukārt kultūras kapitālā ietilpst kultūras intereses, to plašums un darbība šajā jomā.

Saskaņā ar pētījuma datiem patlaban Lielbritānijas sabiedrībā pastāv septiņas šķiras:

* Elite – vispriviliģētākā cilvēku šķira Lielbritānijā. Šai šķirai piederošās personas no pārējiem atšķiras ar lielo bagātības apmēru. Šai grupai pieder vislielākais ekonomiskais, sociālais un kultūras kapitāls;

* Tradicionālā vidusšķira – otrā bagātākā sabiedrības grupa Lielbritānijā, tai piemīt liels ekonomiskais, sociālais un kultūras kapitāls. Šī ir skaitliski lielākā un vissabiedriskākā šķira un tai piemīt otrais augstākais kultūras kapitāls;

* Formālā vidusšķira – neliela pārtikušu cilvēku grupa, taču tai piemīt zems sociālais un kultūras kapitāls. Šo šķiru raksturo sociālā izolētība un kultūras apātija;

* Jaunie pārtikušie darbinieki – jauna sabiedrības šķira, kas ir aktīva sociālajā un kultūras jomā, bet kam ir vidēji ekonomiskā kapitāla rādītāji;

* Tradicionālā strādnieku šķira – šai cilvēku grupai pieder zems ekonomiskais, sociālais un kultūras kapitāls, taču šī šķira nav uzskatāma par trūcīgu, jo tai pieder salīdzinoši vērtīgi nekustamie īpašumi, ko izskaidro fakts, ka šajā šķirā ir lielākais vidējais vecums – 66 gadi;

* Jauno pakalpojumu sfēras darbinieki – jauna pilsētnieku šķira, kurā ietilpst gados jauni cilvēki, kuri ir salīdzinoši nabadzīgi, taču kuriem piemīt augsts sociālais un kultūras kapitāls;

* Apdraudētais proletariāts – nabadzīgākā sabiedrības šķira, kam ir zemi sociālā un kultūras kapitāla rādītāji.

Pētnieki skaidro – lai gan jau iepriekš elite tikusi minēta kā viena no sabiedrības šķirām, šī ir pirmā reize, kad tā iekļauta plašākā sociālo šķiru struktūras analīzē.

Tikmēr apdraudētajam proletariātam pieskaitīti nabadzīgākie sabiedrības locekļi, kas veido 15% no Lielbritānijas iedzīvotāju kopskaita.

Sociologi norāda – šie abi slāņi, kas atrodas sabiedrības stratifikācijas pretējos polos, netika apskatīti iepriekšējos pētījumos, kuros galvenā uzmanība tika pievērsta vidusšķirai un strādnieku šķirai.

Mančestras universitātes socioloģijas profesore Fiona Devaina uzskata, ka šis pētījums patiesi atspoguļo XXI gadsimta Lielbritānijas sabiedrības struktūru. “Tas mums ļauj gūt daudz smalkāku un niansētāku izpratni par sabiedrības šķirām mūsdienās,” spriež profesore. “Tas apliecina, ka joprojām ir augša un apakša, augšā atrodas ļoti bagātu cilvēku elite, bet apakšā ir nabadzīgie, kuriem ir neliela sociālā un kultūras iesaiste.”

“Savukārt situācija vidusdaļā ir ļoti interesanta un aizraujoša, ir diezgan aptuvena teritorija starp tradicionālo strādnieku šķiru un tradicionālo vidusšķiru,” turpina Devaina. “Ir jauno pakalpojumu sfēras darbinieki un jaunie pārtikušie darbinieki – tās ir divas atšķirīgas cilvēku grupas, kuras sevi nebūt ne vienmēr uzskata par strādnieku šķiru vai vidusšķiru.”

Saskaņā ar pētījuma datiem tradicionālā vidusšķira veido 25% no Lielbritānijas iedzīvotājiem, un tā ir lielākā no visām šķirām. Tikmēr tradicionālā strādnieku šķira šobrīd veido tikai 14% no kopējā iedzīvotāju skaita.

Jaunie pārtikušie darbinieki un jauno pakalpojumu sfēras darbinieki, šķiet, ir tradicionālās strādnieku šķiras atvases, kuru stāvokli pasliktinājusi deindustrializācija, lielais bezdarbs, imigrācija un pilsētu vides restrukturizācija.

 

Komentāri (12)

Laura Afanasjeva 03.04.2013. 13.45

Pirms krīzes Latvijā sāka veidoties puslīdz pamanāmas (sociāli, ekonomiski un kultūras ziņā) šķiras, kas jaunai demokrātijai ir visai loģisks process. Krīze un tai sekojošā ekonomiskā lejupslīde šo procesu nobremzēja un zināmā mērā padarīja loģiskāku. Pirms krīzes pastāvošā (patiesībā, ne ar ko nepamatotā) “ātrās naudas” ienākšana ekonomikā šķiru veidošanos padarīja haotisku, bāzētu vienā veiksmīgā darījumā utt. Ir skaidrs, ka šķiras, ja seko “veco demokrātiju” iestaigātajam ceļam, agri vai vēlu noformēsies puslīdz pamanāmā veidolā. Šobrīd, kad veidošanās process (Slowly but Surely) notiek, vēl ir laiks kādam iekāpt vilcienā un pakāpties šajās sociālās stratifikācijas kāpnēs, jo pasaules tendences rāda, ka stabilā šķiriskā struktūrā pakāpties kļūst visai sarežģīti.

Patīkamu dienu visiem!

+5
0
Atbildēt

0

ligakalnina 03.04.2013. 15.25

Latvijā vidusšķira Ritumu izpratnē ir stipri neliela un neattīstīta, dabiski, ir mums sava “elite”, bet, vairākumu veido samērā nabadzīgi cilvēki, kas arī ir dažādu populistu, gan kreiso, gan labējo, galvenais elektorāts.
Un, lielākā nelaime, ka valsts, izskatās, nemaz nav ieintersēta vidusšķiras attīstībā, jo visa nodokļu un pabalstu sistēma orientēta sabiedrības lielākai noslaņošanai, nevis ienākumu izlīdzināšanai, un viss tas var beigties ar dažādiem pārsteigumiem, jo, taisni vidusšķira ir galvenais stabilitātes faktors.

+3
-1
Atbildēt

2

    sausins > ligakalnina 03.04.2013. 16.17

    Žēl ka ne visām petījumā apskatītajām šķirām ir pievienots to īpatsvara procents, tad varētu mēgināt salīdzināt.
    Pie mums sadalījums varētu būt dramatiski atsķirīgs.
    Tikai mans subjektīvais skatījums uz latvijas realitāti:
    Apdraudētais proletariāts 75%
    Jauno pakalpojumu sfēras darbinieki 5%
    Tradicionālā strādnieku šķira 5%
    Jaunie pārtikušie darbinieki 5%
    Formālā vidusšķira 6%
    Tradicionālā vidusšķira 3%
    Elite 1%

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > ligakalnina 03.04.2013. 18.01

    Latvijas vidusšķira, pēc attīstītu valstu standartiem ir bagāti nabagi vai vidusšķiras paša apakša. Protams mums ir arī bagāti cilvēki, % pat ļoti daudz pret mazo iedzīvotāju skaitu…
    Tur jau tā lieta, ka tieši “pakalpojumu sfērā strādājošie” ir daudz vairāk, bet pakļauti nabadzības riskam, jo par darbu mums maksā maz, proletariāts es pat teiktu ir samērā mazs, vismaz tagad noteikti, jo nav jau izteiktas rūpniecības, būvniecības, lai tādi būtu…

    +2
    0
    Atbildēt

    0

janazakovica 03.04.2013. 13.28

mums ir mulkotaji un mulkojamie..

+4
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu