Seko tiešraidē unikālai lekcijai par Arābu pavasari • IR.lv

Seko tiešraidē unikālai lekcijai par Arābu pavasari

19
Abdels Bari Atvans. Publicitātes foto

Abdels Bari Atvans lasa lekciju Latvijas Universitātē “Arābu pavasaris. Kas nogāja greizi? Turpmākie scenāriji”

Ieilgušais pilsoņu karš Sīrijā – kurš pret kuru karo? Kā islāmisti pārņēma kontroli pār “Arābu pavasari”? Vai Al-Qa’ida ir atradusi sev drošu mājvietu Lībijā un Sīrijā? Vai Eiropai būtu jābaidās no islāma radikāļiem pašu mājās? Vai Rietumu karš pret terorismu ir zaudēts?

Atbildes uz šiem un citiem jautājumiem savā lekcijā skaidros neatkarīgo arābu mediju dibinātājs, arābu pasaules autoritāte, kurā ieklausās valstu vadītāji un citē lielākie pasaules mediji – Abdels Bari Atvans.

Lekcija un tai sekojošas debates notiks Latvijas Universitātes Lielajā aulā (Rīgā, Raiņa bulvārī 19), trešdien, 27.martā, no plkst. 14 līdz 16.30. Gan lekcija, gan debates notiks angļu valodā.

Abdels Bari Atvans ir Londonā izdotā, neatkarīgā arābu laikraksta “Al Quds Al Arabi” galvenais redaktors jau gandrīz 25 gadus. Kopš 2007.gada laikraksts ir pārtapis par vienu no lielākajiem panarābisma dienas izdevumiem un ir pazīstams ar savu skarbo nacionālisma un ideālisma nostāju. Vairākās arābu valstīs laikraksts ticis cenzēts un atkārtoti aizliegts dēļ skaļās kritikas attiecībā uz tajās valstīs valdošo, kā dēvēts laikrakstā, autokrātisko varu.

Atvans ir kļuvis par labi atpazīstamu arābu publisko personu un bieži pamanāms “BBC World” preses klubā “Dateline London”, kā arī “Sky News”, “Al Jazeera English”, “CNN World” un vairākos plašsaziņas līdzekļos arābu valodā. Viņš ir sarakstījis ļoti daudzus eksperta viedokļa rakstus dažādiem angļu laikrakstiem, to skaitā “The Guardian”, “The Mail on Sunday”, “The Scottish Herald” un citiem. Tāpat Atvans regulāri veido rakstus izdevumiem “Gulf News” un “Turkish Star Gazette”.

Abdels Bari Atvans ir arī vairāku grāmatu autors, no kurām jaunākās – “After Bin Laden: al-Qa’ida, the Next Generation” un “A Country of Words: a Palestinian Journey from the Refugee Camp to the Front Page”.

1996. gadā Atvans intervēja Osama bin Ladenu. Ģērbies afgāņu drēbēs, viņš devās pāri kalniem un vēlāk aprakstīja pieredzēto kā savu “visbiedējošāko ceļojumu”. Par bin Ladenu viņam radās iespaids kā par “fenomenu, ekstrēmistu”. Atvans pavadīja alās četras dienas, gulēdams primitīvos apstākļos, aukstumā. Savā grāmatā “The Secret History of al-Qa’ida” Atvans izsakās: “Es neakceptēju un arī nekādā veidā neatbalstu al-Qa’ida programmu”; un: “Es pilnībā nosodu uzbrukumus nevainīgiem iedzīvotājiem Rietumos”.

Abdela Bari Atvana vizīte Latvijā tiek organizēta, sadarbojoties Latvijas Universitātei, Latvijas Institūtam un Latvijas Viroterapijas Centram.

Ritas Rudušas interviju ar Abdelu Bari Atvanu lasiet žurnālā „Ir” šeit.

 

Komentāri (19)

Verners Losbergs 27.03.2013. 14.57

Lektors runā ļoti vispārīgas lietas un daudz kā būtu ja būtu, un ja būtu, tad nezin kā būtu. Par kodol konfliktiem Irānā utml.
Šitais pasākums saucās: “Ja to pašu runā baltais, tad tam nav tik liela autoritāte”.
Nupat lektors iestiga puspatiesībās, saka ka Palestīnas konflikts saindē visus tuvos austrumus. Nu patiesībā jau Saūda Arābija par lauvas tiesu saindē palestīniešu prātus ar pārkurinātu naidu pret izraēļiem. Paši izraēļi jau ar nav nekādi miera eskalētāji, bet man rodas iespaids ka Ebreji inerces pēc kā vienīgie rietumu attīstības līmeni sasniegušie Tuvajos austrumos dabūjot pa muti pretiniekam nevien atdara, bet arī salauž kājas un rokas. Nezin vai tas ir cilvēcīgi pamatojami, bet vidē kur valda akmens laikmeta mentalitāte reizēm savādāk nevar. Ja izliksies par Maigoni, tevi pašu nositīs, jo nemaz neprāto kādu apdraudēt.

+6
-1
Atbildēt

0

JānisLetiņš 27.03.2013. 15.26

Lekcijas būtība – praktiski visu, ko rietumi ir darījuši ir nepareizi un beigās, vienīgais kā atrisināt visas problēmas arābu pasaulē ir sanākt visiem kopā un vienoties par veidu, kā visi dzīvosim. Tiešām? Vai pēdējos 40 gadus nav tieši tas, ko rietumi cenšas darīt? Un kādi ir rezultāti?
Ieteikums, ka rietumiem jāpasaka, ka arābi vairs nedrīkst dzīvot akmens laikmetā bija īpaši aizkustinošs.

Paldies Lejiņam par labajiem jautājumiem, bet speciālista atbilde, ka Palestīnieši ir gatavi piekrist jebkuram Izraēlas izstrādātaja plānam, bet Izraēla viņiem neko nepiedāvā ir tīri meli. Bet lektora vairākkārtīga vēlme salīdzināt ebrejus ar krieviem Latvijā ir vienkārši nelietība.

P.S. LU, vai jums nav kauns par praktiski neapmeklētu tik augsta līmeņa lekciju? Ko jūsu studenti dara? Nav brīnums, ka jums tik zems reitings!

+5
-1
Atbildēt

0

dzintarz 27.03.2013. 15.06

Nu šitā palestīniešu āpša vienīgā kompetence laikam ir tās četras ToraBora alās pavadītās aukstās naktis.
To dēļ un pārspīlēta politkorektuma demonstrācijas tieksmju vadīti daži Rietumu mēdiji pieaicina šo tukšvārdi.
Gala beigās, kad visiem apnicis tad, protams, LU uzaicina..
Nepagāja ne stunda, kad “izlīda āža kāja” – aiz matiem pievilktas analoģijas ar latviešu – krievu situāciju…

+5
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu