Eirozona piekrīt piešķirt Kiprai starptautisko aizdevumu • IR.lv

Eirozona piekrīt piešķirt Kiprai starptautisko aizdevumu

50
Starptautiskā Valūtas fonda pārstāve Kristīne Lagarda un Eirogrupas prezidents Jerūns Deiselblūms paziņo par vienošanos ar Kipru. Foto: AFP/LETA

 

Eirozonas finanšu ministri naktī uz pirmdienu piekrituši piešķirt Kiprai desmit miljardu eiro (7,03 miljardu latu) lielu starptautisko aizdevumu, lai glābtu Kipras bankas no bankrota un saglabātu Kipru eirozonā, ziņo LETA/AFP.

Vienošanās panākta pēc stundām ilgām smagām sarunām starp Kipras prezidentu Niku Anastasiadu un Eiropas Savienības (ES), Eiropas Centrālās bankas (ECB) un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) pārstāvjiem.

Vienošanās paredz, ka Kipras otrā lielākā banka – Tautas banka (“Laiki Bank”) – tiks sadalīta “labajā” un “sliktajā” bankā un labie aktīvi galu galā tiks pievienoti Kipras lielākajai bankai “Bank of Cyprus”.

Visi bankās esošie depozīti, kas pārsniedz 100 000 eiro, tiks aplikti ar vienreizējo nodevu, par kuras apmēru tiks izlemts tuvākajās dienās. Savukārt noguldījumi, kas nepārsniedz 100 000 eiro, ar nodokli netiks aplikti.

Vienošanās bija jāpanāk līdz pirmdienai, jo pretējā gadījumā Eiropas Centrālā banka (ECB) pārtrauktu ārkārtas finansējumu, kas Kipras bankas nostādītu bankrota priekšā.

“Mēs esam pielikuši punktu neskaidrībai, kas pēdējo dienu laika skāra Kipru un eirozonu,” paziņoja Eirogrupas prezidents Jerūns Deiselblūms.

Viņš pauda pārliecību, ka šī vienošanās ir daudz labāka, nekā iepriekš ierosinātā, kas paredzēja aplikt ar vienreizējo nodevu visus noguldījums.

Tomēr ES ekonomikas un monetāro lietu komisārs Oli Rēns brīdināja, ka Kipras finanšu krīzes dziļums nozīmē, ka valsti gaida smaga nākotne.

 

Komentāri (50)

reksa 25.03.2013. 13.02

Citāts: “Visi bankās esošie depoziti, kas pārsniedz 100 000 eiru, tiks aplikti ar vienreizējo nodevu, par kuŗas apmēru tiks izlemts tuvākajās dienās.”

Tāds sīkums – apmērs…

Es vispār nesaprotu, kāpēc Kiprai ir vajadzīga palīdzība.
Valsts garantē EUR 100’000 ieguldījumus.
Viss pārējais ir ieguldītāju risks.
Risks ir iestājies.
Kipras bankām būtu jābankrotē, bet Kipras valdībai būtu jāizmaksā ieguldījumi, kas nepārsniedz EUR 100’000.
Ja Kiprai šādas naudas nav, tikai tad rodas nepieciešamība pēc palīdzības no ES.

Pašlaik sanāk, ka Eiropa tomēr glābs svešus miljonārus. Viņi zaudēs nevis 100% no ieguldījuma, bet tikai kādu X%, par ko tuvākajās dienās vienosies.

Tas ir absurds pēc būtības.

Ir divi aspekti:
1) bizness
2) noteiktas garantijas iedzīvotājiem (līdz EUR 100’000)

Līdz ar to viss, kas pārsniedz EUR 100’000, ir pašu risks, un nebūtu jākompensē neviens cents. Gribēji nopelnīt? Piedod, šoreiz nesanāca.

+6
0
Atbildēt

4

    Ieva Priedenfelde > reksa 25.03.2013. 13.15

    Kā Tu nesaproti, nevis valdība vada bankas, bet bankas vada valdību. Viss eiro stabilitātes mehānisms ir pakārtots banku interesēm. Valstis ir parādos līdz ausīm, bet aizņemas naudu uz %, lai glābtu bankas. Interesanti, ka patreiz ir pieklusuši ESM fani. ESM nosaka, ka pēc kaut kādas tur organizācijas Luksemburgā pieprasījuma, eirozonas valstij nekavējoties, bezstrīdus kārtībā jāpiešķir nosauktā summa banku glābšanai. Es gribu redzēt kā Igaunija un Somija tagad maksās Kipras banku parādus un glābs krievu naudu.

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    Ieva Priedenfelde > reksa 25.03.2013. 15.09

    naivais

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva Priedenfelde > reksa 25.03.2013. 13.16

    Jā un summas griesti nav nekur nosaukti. Tāda ir patiesība.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Rinalds Krûklis > reksa 25.03.2013. 14.14

    Tieši tāpēc jārealizē ES ideja par transakciju nodokli un no ienākošā nauda jāliek fondā, kur tad arī būs naudiņa ‘neparedzētiem apstākļiem’…. un man domāt ka šo nodokli arī ieviesīs!

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

dzerkaleliva 25.03.2013. 10.45

Tā tiem grieķiem krievu laizītājiem vajag. Sliņki, slaisti un paši sev taisa mēslus, bet atbildību grib uzvelt apzinīgajām euro valstīm un pilsoņiem, nekā nebija, par kļūdām jāmaksā pašiem. Lai sprāgst badā, tagad un vispār nevajadzēja dot nevienu centu viņiem no vācu un holandiešu naudas. Krievu žuļiki mums jāpiebeidz un pēc iespējas ātrāk jātiek euro zonā. Lai dzīvo euro un atbalstīsim Vilku viņa cīņā par mūsu ģeopolitisko un finansiālo drošību. Mūsu bankas pašas drošākās un godīgākās bankas, bet labāk euro zonā. Ja nu, kas, tad euro mūs glābs.

+4
-4
Atbildēt

0

dzerkaleliva 25.03.2013. 13.34

Redz, krievu fašisti un viņu līdzskrējēji, ložņājošie gnīdas, arī IR lapās cīnās pret kopējo EURO sauli un uzdrošinās pacelt savu neliešu smilkstošo balsi pret kopējo EURO labumu un vēl nekaunīgāk pret EURO glābšanas fondu ESM.
Gan EURO, gan ESM ir svētas lietas, katram Latvijas patriotam. Katra EURO patriota pienākums ir iemaksāt savu daļu ESM!
Lai dzīvo EURO pati ģeopolitiski drošākā nauda, slava vislabākajam finansu ministram pasaulē un tā partijai!

+2
-2
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu