Pērn strauji pieaugusi pusaudžu saslimstība ar tuberkulozi • IR.lv

Pērn strauji pieaugusi pusaudžu saslimstība ar tuberkulozi

Foto: Evija Trifanova, LETA

Ārsti: situācija ir nopietna, arvien biežāk tuberkuloze tiek diagnosticēta novēloti

Pērn Latvijā kopējā saslimstība ar tuberkulozi salīdzinājumā ar 2011.gadu pieaugusi par 12% un vairāk, nekā ierasts, slimība skārusi tieši pusaudžus, Pasaules tuberkulozes dienai veltītā pasākumā pastāstīja speciālisti.

Tuberkulozes un plaušu slimību centra galvenā ārste Andra Cīrule tuberkulozes situāciju Latvijā vērtē kā ļoti nopietnu, jo slimnieku skaits pieaudzis un arvien biežāk tuberkuloze tiek diagnosticēta novēloti. Pērn Latvijā kopumā reģistrēti 880 jauni tuberkulozes gadījumi, salīdzinot ar 788 gadījumiem 2011.gadā, ziņo LETA.

Saslimstība pusaudžu vidū vien pieaugusi par 30%. Ja 2011.gadā uz 100 000 iedzīvotāju saslima astoņi pusaudži, tad 2012.gadā – 32.

Augsta saslimstība saglabājusies arī bērnu vidū. Kopumā reģistrēti 56 jauni slimības gadījumi salīdzinājumā ar 61 gadījumu 2011.gadā starp bērniem vecumā no dzimšanas līdz 14 gadiem.

Konkrēta izskaidrojuma augstajai saslimstībai pusaudžu un bērnu vidū mediķiem nav. Viņi gan pieļauj, ka tas varētu būt skaidrojams ar augsto tuberkulozes izplatību pieaugušo vidū, kuri ļoti bieži laicīgi nevēršas pie ārsta, nediagnosticē slimību un aplipina citus, tostarp bērnus.

Cīrule arī vērsa uzmanību uz to, ka no visiem 880 pērn pirmreizēji reģistrētajiem tuberkulozes pacientiem 54% nākuši no sociāli nelabvēlīgas vides un viņiem reģistrēts vismaz viena riska faktors. Tā, piemēram, 29% pacientu bijis kontakts ar citu tuberkulozes slimnieku, 50% bijuši bezdarbnieki, 11% bijuši inficēti ar HIV, 48% smēķējuši, 24% ļaunprātīgi lietojuši alkoholu, 7% lietojuši narkotikas un 6% bijuši apcietinājumā.

Tomēr, kā uzsvēra Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas pneimonoloģijas galvenais speciālists Alvils Krams, saslimšana ar tuberkulozi nebūt nav problēma tikai sociāli nelabvēlīgā vidē. “Tuberkuloze ir ļoti lipīga slimība. Ar to var saslimt ikviens,” viņš atgādināja. Ārsts aicināja nebaidīties doties pie speciālista un pārbaudīt savu veselību, ja rodas aizdomas par šādu saslimšanu. “No saslimstības ar tuberkulozi nav jākaunas, kauns ir zināt, bet neārstēties,” uzsvēra mediķis.

Krams arī skaidroja, ka vienīgais veids, kā mazināt saslimšanu ar lipīgo slimību, ir atrast esošos slimniekus un izārstēt viņus. Naudas šim mērķim valstī gan netrūkstot, lielāks atbalsts tuberkulozes ierobežošanai esot nepieciešams no pašvaldību puses.

 

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu