8.un 9.maijā Uzvaras parkā plaši atzīmēs Otrā pasaules kara beigas • IR.lv

8.un 9.maijā Uzvaras parkā plaši atzīmēs Otrā pasaules kara beigas

35

 

Biedrība “9.maijs.lv” Rīgas domē iesniegusi saskaņošanai divus vērienīgus publiskus pasākumus 8.maijā un 9.maijā no plkst.9 līdz 23 pie pieminekļa “Padomju armijas karavīriem – Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem” un tam apkārt esošajā Uzvaras parkā, aģentūra LETA uzzināja pašvaldībā.

8.maijā pieteikts piemiņas pasākums Otrā pasaules kara upuru piemiņai, bet 9.maijā notiks “fašisma sagrāves dienas” svinības.

Tāpat kā pērn, pasākumu laikā notiks koncerti, uzrunas, parkā tiks izvietotas tirdzniecības vietas un notiks dažādas citas aktivitātes. Pasākuma gaitā pie pieminekļa tiks nolikti ziedi un pausta pateicība karā izdzīvojušajiem “veterāniem – atbrīvotājiem”. Biedrība sākusi ziedojumu vākšanu, par kuriem “uzvaras 68.gadadienā” tiks sagādātas dāvanas veterāniem.

Kā liecina informācija organizācijas mājaslapā “9may.lv”, organizācijas izpilddirektors ir Rīgas domes deputāts Vadims Baraņņiks (SC). Pērn organizācijas līderu vidū bija norādīts arī domes deputātes Svetlanas Savickas (SC) vārds, biedrības valdē darbojās arī Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC).

Projekta atbalstītājs ir “Pirmais Baltijas kanāls”, kas pasākumu atbalsta ne tikai informatīvi, bet arī pārbauda visus ienākumus un izdevumus, kas veikti no ziedojumiem.

9.maijā pieteikts arī viens gājiens – biedrība “Rodina” 9.maijā plkst.18 rīkos “Latvijas krievu gājienu”, kura laikā aptuveni 100 cilvēku no Strēlnieku laukuma pa trotuāriem dosies pār Akmens tiltu uz Uzvaras parku.

Konfrontējošas akcijas no pretēju uzskatu paudējiem pašvaldībā pagaidām vēl nav pieteiktas.

Iekšlietu ministra Riharda Kozlovska padomniece Daiga Holma sacīja, ka līdz ar to jebkādi komentāri par policijas darbu 9.maija pasākumos būtu pāragri. Pagaidām skaidrs vien tas, ka policija noteikti strādās tā, lai minēto pasākumu laikā pilnā apmērā nodrošinātu sabiedrisko kārtību, sacīja Holma.

Saskaņā ar publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumu biedrības “9.maijs.lv” rīkotajam pasākumam nepieciešama domes atļauja un saskaņojums. Organizatori sākuši likumā noteikto prasību izpildi, un pašvaldībā sākts saskaņošanas process. Kā ziņots, pērn pasākumam atļauju izdevās saņemt vien dažas dienas pirms plānotās norises, 3.maijā.

Tāpat kā leģionāru atceres diena 16.martā, arī 9.maija svinēšana Latvijas sabiedrībā izraisa dalītas emocijas. Piemēram, aizsardzības ministrs Artis Pabriks (Vienotība) pērn uzsvēra, ka 9.maija svinības “tādā veidā, kā tās notiek Rīgā un Latvijā, aizskar arī mani. Šā pasākuma lielākās daļas dalībnieku mērķis nav pieminēt Otrā pasaules kara upurus, bet gan turēt mūs tajā ģeopolitiskajā sfērā, kas beidza eksistēt pirms 20 gadiem.” Ministrs arī pauda viedokli, ka morāli Uzvaras piemineklis būtu pelnījis nojaukšanu, taču atzina, ka šādām darbībām būtu ļoti daudz bīstamu seku.

Portālā “Mana Balss.lv” pērn publicēta iniciatīva, kas piedāvā nojaukt Uzvaras pieminekli Rīgā un atjaunot laukuma vēsturisko plānojumu. Iniciatīvas autori uzskata, ka pašreizējais Uzvaras laukums bieži rada nevajadzīgu konfrontāciju un kultivē pretvalstiskas aktivitātes. Par šo ieceri savākti 5760 paraksti.

Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) savukārt uzskata, ka šāda iniciatīva ir provokācija – pieminekļa nojaukšana nav pieļaujama, jo izsauks “nenormālu spriedzi” visā valstī.

 

Komentāri (35)

silvija_vitina 20.03.2013. 16.54

darbs Maizītim – no kurienes tomēr nāk naudiņa “grandiozai svinēšanai”.

+14
0
Atbildēt

0

My Paradise, My Rules 20.03.2013. 19.58

Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) savukārt uzskata, ka šāda iniciatīva ir provokācija – pieminekļa nojaukšana nav pieļaujama, jo izsauks “nenormālu spriedzi” visā valstī.
——————
Tātad spriedze drīkst būt tikai latviešiem 16. martā?

+13
0
Atbildēt

2

andrejs_murnieks 20.03.2013. 17.37

Diemžēl 9. maijā Valsts policija ne redz ne dzird, ka tad tiek izmantota gan svešas valsts simbolika, gan tiek skaļi un plaši svinēta Latvijas okupācijas kārtējā gadadiena, to atzīmējot ar komunistu un padomijas militāro simboliku, masu pasākumā lietojot svešu, netulkotu valodu un lopiski publiski dzerot alkoholu. Tad gan nedarbojas ne Latvijas likumi, ne sabiedrisko pasākumu rīkošanas normas, tad mēs atgriežamies tajā laikā, kad šeit, kā varoņi, iesoļoja okupantu spēki, kuri šeit gānīja un visādi demonstrēja savu pārākumu un savu uzvarētāju visatļautību, lai mēs nekad neaizmirstu kuri šeit ir īstie noteicēji un kam šeit pieder reālā vara, kas viņiem atļauj apgānīt mūsu nācijas vissvētāko vietu, Brīvības pieminekli, un atļauj izjaukt viņu bijušo pretinieku, Latviešu Brīvības cīnītāju ziedu nolikšanu pie Brīvības pieminekļa.

+13
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu