Dombrovskis neizslēdz Rīgas brīvostas vadības nomaiņu • IR.lv

Dombrovskis neizslēdz Rīgas brīvostas vadības nomaiņu

77
Simbolisks Rīgas brīvostas stūres rats. Foto: Ieva Čīka, LETA

Valsts kontrole: Rīgas brīvostā radīti zaudējumi vismaz 403 000 latu apmērā

Premjerministrs Valdis Dombrovskis neizslēdz iespēju, ka pēc Valsts kontroles revīzijas ziņojuma publiskošanas par pārkāpumiem Rīgas brīvostā varētu tikt nomainīta tās vadība.

Dombrovskis otrdien atzina, ka Valsts kontroles revīzijas ziņojums par konstatētajiem pārkāpumiem ir nopietns signāls un ir rūpīgi jāizvērtē šis ziņojums. Nepieciešamības gadījumā ir jāizvērtē arī brīvostas valdes locekļu atbilstība ieņemamajiem amatiem.

Premjers uzsvēra, ka svarīga ne tikai valsts deleģēto pārstāvju, bet arī Rīgas pašvaldības deleģēto pārstāvju attieksme šajā jautājumā. “Pašreiz uzskatu, ka valdei būtu nopietni šis ziņojums jāizvērtē,” teica Dombrovskis. Savukārt uz jautājumu, vai viņš pieļauj valdes locekļu nomaiņu, premjers atbildēja: “Šādu iespēju neizslēdzu.”

Rīgas brīvostas pārvaldes darbība nav bijusi atbilstoša labas pārvaldības principiem un tiesību aktu prasībām, tādējādi ir pieļauti nelikumīgi un nelietderīgi finanšu līdzekļu tēriņi un nav gūti pienākošies ieņēmumi, revīzijā konstatējusi Valsts kontrole (VK). Par revīzijā konstatētajiem tiesību aktu pārkāpumiem VK vērsīsies Ģenerālprokuratūrā, ziņo LETA.

Revīzijā secināts, ka Rīgas brīvostas pārvaldes finanšu līdzekļi 595 000 latu apmērā nelikumīgi tērēti gan darba samaksas noteikumiem neatbilstošām prēmijām, dāvanām un veselības apdrošināšanai valdes locekļiem, gan kļūdaini aprēķinātiem pabalstiem, atvaļinājuma naudai un darba nespējas lapas naudai.

Secināts, ka finanšu līdzekļu izšķērdēšanas novēršanas noteikumiem neatbilstošiem ziedojumiem pārvalde ir izlietojusi 145 000 latu. Apmierinot fizisku un juridisku personu lūgumus par finansiālu atbalstu, ir izlietoti 745 000 latu, noformējot šo atbalstu kā reklāmas pakalpojumu pirkšanu, lai gan šādu pakalpojumu pirkšana nebija plānota, to tāmes netika saskaņotas un iespējamā ietekme uz ostas pakalpojumu pieprasījuma veicināšanu un kravu apgrozījuma palielināšanos nav vērtēta.

VK skaidro, ka normatīvie akti prasa sasniegt mērķi ar iespējami mazāku finanšu līdzekļu izlietojumu, taču Rīgas brīvostas pārvalde, piešķirot komersantiem piestātņu uzturēšanas izdevumu segšanai 1,08 miljonu latu apmērā, nav noskaidrojusi komersantu faktiski ieguldīto līdzekļu apmēru, kas jāsedz saskaņā ar līgumiem.

Nelietderīgu lēmumu rezultātā un darbiniekiem nolaidīgi pildot savus pienākumus, ir radīti zaudējumi vismaz 403 000 latu apmērā, secina VK. Naudas līdzekļi ir izlietoti ledlauža “Varma” kapitālajam remontam 354 000 latu apmērā, neieguldot tos kuģa īpašnieka pamatkapitālā, SIA “Rīgas brīvostas flote” piederošie velkoņi bez atlīdzības nodrošināti ar apkalpi, izlietojot darba samaksai 48 000 latus, kā arī samaksāta Valsts ieņēmumu dienestā noteiktā soda nauda 1032 latu apmērā par neieskaitīto iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Nepastāvot normatīvajā aktā minētajiem priekšnoteikumiem, Rīgas brīvostas pārvalde ir atbrīvojusi kruīza kuģus no sanitārās nodevas maksāšanas, tā negūstot ieņēmumus 2,08 miljonu latu apmērā, nav izmantojusi velkoņu nomas līgumā paredzētos piespiedu līdzekļus, lai saņemtu nomas maksu 501 000 latu apmērā un nav veikusi pietiekamas darbības citu debitoru parādu atgūšanai 124 000 latu apmērā.

Valdes izvēlētais finanšu situācijas risinājums a/s “Rīgas jūras līnija” maksātnespējas procesā pārvaldei ir radījis papildu nelietderīgus izdevumus vismaz 5,3 miljonu latu apmērā.

Nepiemērojot tiesību aktos noteiktās iepirkuma procedūras, Rīgas brīvostas pārvalde no 2009. līdz 2011.gadam ir veikusi Kundziņsalas dzelzceļa un kuģu ceļa padziļināšanas būvdarbus un telpu remontus 22 miljonu latu apmērā, tāpēc VK norāda uz pastāvošo risku neekonomiskai rīcībai ar šiem finanšu resursiem.

Savukārt pārvaldes rīcība ar zemi nav bijusi atbilstoša tiesību aktiem, tā radot priekšnosacījumus iznomātās teritorijas dīkstāvei, kā arī ostā netika nodrošināta vienlīdzīga, tiesiska un atklāta attieksme pret visiem komersantiem, secina VK.

Pretēji tiesību aktiem pārvalde 2010. un 2011.gadā piestātņu nomas maksā ir iekļāvusi nekustamā īpašuma nodokli, kā rezultātā 13 komersantiem nomas maksa tika palielināta par 209 000 latiem.

Revīzija veikta par 2009.-2011.gadu. Rīgas brīvostas pārvaldei sniegti vairāk nekā 20 ieteikumi efektīvākai un atklātākai līdzekļu izmantošanai, kā arī vienlīdzīgai un taisnīgai attieksmei pret komersantiem.

Rīgas brīvostas valdes ārkārtas sēdē tika izskatīts Valsts kontroles revīzijas ziņojums un valdes locekļi, pamatojoties uz Valsts kontroles likumu, nolēma akceptēt sūdzības iesniegšanu Valsts kontroles padomē. Rīgas brīvostas pārvalde uzskata, ka ar atsevišķiem revīzijā ietvertajiem secinājumiem ir aizskartas Rīgas brīvostas pārvaldes tiesības un tiesiskās intereses.

“TV3” raidījums “Nekā personīga”, atsaucoties uz Valsts kontroles revīzijas ziņojuma melnrakstu, vēstīja, ka Rīgas brīvostas darbībā ir atklāti vairāki pārkāpumi un nesaimnieciska naudas izlietošana. Piemēram, ir nepamatoti tērēti vairāki desmiti tūkstošu latu reklāmas mērķiem, bez skaidras un saprotamas sistēmas osta slēgusi nomas līgumus par zemi, piestātni un velkoņiem. Tāpat nauda tērēta mērķiem, kuriem nav saistības ar brīvostu, piemēram, īrēta sporta zāle Natālijas Draudziņas ģimnāzijā, baseina celiņš Olimpiskajā sporta centrā, kā arī loža “Arēnā Rīga”.

(papildināta ar premjera V.Dombrovska viedokli)

 

Komentāri (77)

archoftriumph 12.03.2013. 12.14

kad briivostas paarvalde ievaacaas parka teritorijaa tad bija noteikums ka parka apmekleetaaji varees staigaat gar kanaalmalu. kad remontus pabeidza tad briivosta kanaalmalu aiztaisiija ciet ar metaala troseem, jo, luuk, garaamgaajeeji skatoties briivostas logos. uz jautaajumu kad tiks atjaunota kanlaamalas pieeja kaa to paredz projekts sanjeemu atbildi ka tikai peec paarvaldnieka naaves. tatad to arii paslaik gaidu, ja reiz citu variantu nav.

+20
-1
Atbildēt

1

    Sandris Maziks > archoftriumph 12.03.2013. 18.53

    Edmunds Zālīte
    “ka tikai peec paarvaldnieka naaves. tatad to arii paslaik gaidu, ja reiz citu variantu nav.”

    Pats neizdarīsi, gaidi ar maisu.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

Jânis Èaune 12.03.2013. 12.28

Hmm :) Sudrabas laikā gan Rīgas domē, gan Rīgas ostā viss bija labi :) Pat neuzskatīja par vajadzīgu viņus pārbaudīt….
Varbūt būs izmaiņas ?

+18
-2
Atbildēt

1

    Egitazz > Jânis Èaune 12.03.2013. 19.15

    Jūs gribat pateikt, ka šī revīzija bija sagatavota dažu nedēļu laikā?:) Pie VK stūres esot Sudrabas ieteiktai personai, kas pati bija VK valdes locekle?

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

dzintarz 12.03.2013. 12.09

Vai tiešām?

Ļoņčika bļeģinova šiverēšanās laiks ostā tuvojas Latvijas Valsts pirmskara dzīveslaikam.

Varbūt Latvija tomēr var?

+11
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu