Kažociņš: SAB direktoram jābūt godīgam un iekšpolitiski neitrālam • IR.lv

Kažociņš: SAB direktoram jābūt godīgam un iekšpolitiski neitrālam

32
Jānis Kažociņš. Foto: Dmitrijs Suļžics, F64

Ārvalstu specdienestu interese par Latviju pieaugs pirms gaidāmās prezidentūras ES

Nākamajam Satversmes aizsardzības biroja (SAB) direktoram jābūt godīgam, labam vadītājam, ar pieredzi valsts pārvaldē un iekšpolitiski pilnīgi neitrālam, otrdien teica SAB direktors Jānis Kažociņš. Kažociņš prognozē, ka ārvalstu specdienestu interese par Latviju pieaugs, pirms Latvija kļūs par Eiropas Savienības (ES) Padomes prezidējošo valsti 2015.gada pirmajā pusē.

“Pieredze no visiem partneriem rāda, ka interese svešiem specdienestiem, un ne jau tikai Eiropas specdienestiem, ievērojami pieaug kādus 18 mēnešus pirms prezidentūras, tas nozīmē – no šīs vasaras,” sacīja SAB vadītājs.

Kažociņš otrdien valdību aiz slēgtām durvīm informēja par SAB darbību pagājušajā gadā. Pēc valdības sēdes viņš norādīja, ka ārvalstu specdienestu interešu loks Latvijā ir ļoti plašs. Interese tiek izrādīta par iekšējiem politiskajiem procesiem, ārpolitiku, Latviju kā ES un NATO dalībvalsti, ekonomiskajiem procesiem, tirdzniecību, aizsardzību, drošības politiku un citiem jautājumiem, vēsta LETA.

“Pretizlūkošanā pašreiz mūsu apdraudējums ir mērens. Vairāk mēs uztraucamies ne no tā sauktās legālās rezidentūras, tas ir, cilvēkiem, kas strādā specdienestos zem diplomātiskā piesega, bet gan [cilvēkiem], kas strādā no teritorijas. Kā mēs zinām, Krievijā Federālās drošības dienests ir ārkārtīgi aktīvs un nešaubīgi runā arī ar mūsu pilsoņiem,” sacīja Kažociņš.

Viņš norādīja, ka valdības locekļiem akcentējis arī Latvijai gaidāmos pārbaudījumus un riskus, piemēram, kiberjautājumus, kuros ir daudz darba, tostarp gan ES, gan NATO līmenī.

Savukārt par sava pēcteča izraudzīšanos Kažociņš teica: “Kas attiecas uz specifiskām kandidatūrām, […] es nekomentēšu, jo jautājums ir Saeimā lemjams.” Vien pauda gandarījumu, ka atšķirībā no viņa paša pieredzes pēctecis parlamentā tiks ievēlēts atklātā balsojumā.

Tāpat Kažociņš bija gandarīts, ka viņu ir uzklausījis Valsts prezidents Andris Bērziņš un Nacionālā drošības padome (NDP), laicīgi vienojoties par kandidātu uz SAB vadītāja amatu, kas ļaus lietas “lēnā garā un saprātīgā veidā” nodot pēctecim.

NDP pagājušā piektdienā nolēma SAB direktora amatam virzīt Valsts prezidenta nacionālās drošības padomnieku, bijušo ģenerālprokuroru Jāni Maizīti. Par SAB direktora apstiprināšanu būs jālemj Saeimai. Pašreizējais SAB direktors Kažociņš biroju vada kopš 2003.gada 2.maija. Augstajā amatā viņš tika apstiprināts divus termiņus pēc kārtas. Šā gada 2.maijā Kažociņam beigsies pilnvaru termiņš, bet trešo reizi viņš uz šo amatu nolēmis nekandidēt.

SAB ir viena no trim Latvijas valsts drošības iestādēm. SAB veic izlūkošanu un pretizlūkošanu, klasificētās informācijas aizsardzību, kā arī veic un kontrolē klasificētās informācijas apmaiņu ar starptautiskām organizācijām.

 

Komentāri (32)

Timurs Čuntonovs 05.03.2013. 19.55

Tikko nejauši ieslēdzu LTV7. Mī un žē! Kādi specdienesti, kādi spiegi??? Pats Krievijas vēstnieks valsts televīzijā par nodokļu maksātāju naudu vārsta muti man svešā valodā. Kuras valsts vēstnieki vēl tiek aicināti uz valsts televīziju???

+5
0
Atbildēt

0

lindapastare 06.03.2013. 10.22

no SAB pārskata:

“2012. gada pirmajā pusē vairākas Krievijas institūcijas arī turpināja īstenot aktīvos pasākumus, kuru mērķis bija sabiedrības un lēmumu pieņēmēju noskaņošana pret dalību Visaginas AES projektā. Viena no organizācijām, kas īstenoja pasākumus negatīva sabiedrības viedokļa veidošanā šajā jomā bija Sanktpēterburgas sabiedrisko attiecību kompānija “Krievijas Baltijas mediju centrs”. Kompānijas pārstāvji meklēja sadarbības partnerus reģionālo mediju vidū, lai sadarbībā ar tiem izvērstu pret Visaginas AES celtniecību vērstas kampaņas, vēsta SAB.”

Vai tas ir tas pasākums, kur Īvāns piedalās ar saviem skricelējumiem?

0
0
Atbildēt

0

janazakovica 05.03.2013. 18.49

kadam kur un kad jabut mes visi jau sen zinam..ko pats kazocins desmit gadus darija..aizsargaja satversmi..tikai kuras valsts..kaa usakovs un citi sadarbojas ar krievijas cpec dienestiem..satversmee rakstits ka vara pieder tautai..tikai kurai aizmirsa pierakstit..varbut ebreju vai krievu

+3
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu