Latvija lūdz Eiropas Komisiju uzņemt to eirozonā • IR.lv

Latvija lūdz Eiropas Komisiju uzņemt to eirozonā

15
Foto: EPA/LETA

FM: Latvija izpilda gan tiesiskās, gan ekonomiskās konverģences kritērijus

Kopš 2012.gada septembra Latvija izpilda visus ekonomiskos Māstrihtas kritērijus, arī tiesību akti ir saskaņoti atbilstoši prasībām, tāpēc valdība pirmdien nolēma vērsties Eiropas Komisijā (EK) un Eiropas Centrālajā bankā (ECB) ar lūgumu izvērtēt mūsu valsts atbilstību uzņemšanai eirozonā. Latvija pieprasījumu iesniegs jau otrdien un sagaida pozitīvu atbildi jūnija otrajā pusē, lai jūlijā jau tiktu pieņemts gala lēmums par dalību eirozonā.

Ja EK un ECB ekspertu atzinums būs Latvijai labvēlīgs, gala politiskais lēmums par Latvijas uzaicināšanu iestāties eirozonā būs jāpieņem Eiropas Padomei.

Latvijas sasniegtais progress Māstrihtas kritēriju izpildē ir valdības apzinātas fiskālās un ekonomiskās stratēģijas rezultāts, labojot iepriekšējos gados pieļautās kļūdas un radot pārliecību par Latviju kā uzticamu sadarbības partneri, teikts valdībā uzklausītajā ziņojumā par konverģences ziņojuma pieprasīšanu EK un ECB, Māstrihtas kritēriju izpildi un tiesisko konverģenci.

Fiskālās ilgtspējas jomā Latvija panākusi būtisku progresu, samazinot budžeta deficītu no pārmērīgi augstiem apmēriem 2009. un 2010.gadā uz saprātīgu fiskālo pozīciju 2011.gadā, kas ir gan būtiskas fiskālās konsolidācijas rezultāts starptautiskās aizdevumu programmas laikā, gan īstenoto strukturālo reformu rezultāts. Atbilstoši Finanšu ministrijas (FM) novērtējumam budžeta deficīta apmērs 2012.gadā plānots 1,5% no iekšzemes kopprodukta (IKP), kas ļauj Latvijai kvalificēties Māstrihtas budžeta deficīta kritērija izpildei, raksta LETA.

Ziņojumā atzīmēts, ka Latvijā ir nozīmīgi stiprināts fiskālās disciplīnas regulējums. Likumā noteikts, ka Latvijā jāveido ekonomiskajā ciklā sabalansēts budžets, ar to saprotot, ka strukturālais deficīts nedrīkst pārsniegt 0,5% no IKP.

Par valsts parāda lielumu secināts, ka Valsts kase īstenojusi konservatīvu parāda vadības politiku, kas palīdzēja pēdējās dekādes laikā valsts parādu noturēt vidējā līmenī, nepārsniedzot Māstrihtas kritēriju noteiktos griestus. Papildu tam īstenotā fiskālā konsolidācija ļāvusi sabalansēt parāda apmēru, un budžeta sabalansēšana mazinājusi nepieciešamību aizņemties papildu resursus.

Pat 2014. un 2015.gadā, kad Valsts kase plāno veikt būtiskāko starptautiskā aizdevuma atmaksu un esošā aizdevuma pārfinansēšanu, parāda līmenis joprojām būs būtiski zemāks par noteikto Māstrihtas kritērija robežu, norāda FM.

Ziņojumā norādīts, ka Latvija ir zemas inflācijas valsts ar gada vidējo inflāciju aptuveni 2,5% līmenī. Analizējot laika periodus bez izteikta ārējo faktoru spiediena uz kopējo cenu līmeni – no 90.gadu beigām līdz Latvijas pievienošanās Eiropas Savienībai (ES) un kopš 2010.gada – secināts, ka šajos laika periodos Latvijā nebija novērojami citi būtiski inflāciju palielinoši faktori.

Pēdējos gados Latvija bijusi valsts ar zemu pamatinflāciju, un aptuveni trīs ceturtdaļas no inflācijas veidojās pasaules cenu spiediena vai nodokļu politikas izmaiņu rezultātā. Ziņojumā skaidrots, ka strauju cenu pieaugumu pēc pievienošanās ES 2004.gadā ietekmēja vairāku faktoru kopums: zems privātā sektora parāds, neattīstīts finanšu sektors un vājš regulējums, agresīva ārvalstu banku cīņa par tirgus daļām, strukturāla rakstura pieprasījums pēc mājokļiem, procikliskas fiskālās politikas īstenošana.

Lai nodrošinātu inflācijas ilgtspēju un neļautu atkārtoties nekustamā īpašuma burbulim, ir būtiski stiprināts finanšu sektora regulējums, kā arī veiktas nozīmīgas izmaiņas nodokļu politikā: paplašināta Kredītu reģistrā iekļautā informācija par aizņēmējiem, nekustamā īpašuma ķīlas tiek izsniegtas pret ienākumu deklarāciju no Valsts ieņēmumu dienesta, paplašināta nekustamā īpašuma nodokļa bāze, iekļaujot tajā arī dzīvojamās platības, kapitāla pieaugums tiek aplikts ar iedzīvotāju ienākuma nodokli. 

Attiecībā uz piedāvājuma puses inflācijas riskiem ziņojumā norādīts, ka nozīmīgi stiprināta darba tirgus vide un plānotas turpmākas reformas, kas nepieļaus algu un cenu spirāles veidošanos.

Latvijā inflācijas līmenis vidējā un ilgākā termiņā, visticamāk, būs augstāks nekā pašlaik, ko varētu veicināt pakāpeniska tuvošanās attīstīto ES valstu labklājības līmenim, prognozē FM. Tomēr sagaidāms, ka cenu līmeņa konverģenci ar eirozonas valstīm pamatā noteiks produktivitātes pieaugums tirgojamo preču un pakalpojumu sfērā nevis citi faktori, teikts ziņojumā.

Par procentu likmēm ziņojumā norādīts: kopš straujā valsts ilgtermiņa parāda vērtspapīru procentu likmju kāpuma ekonomiskās krīzes vidū, kas bija gan rezultāts finanšu tirgus spēlētāju spekulācijām, gan arī neskaidrībai par turpmāko Latvijas ekonomisko attīstību, procentu likmes turpina samazināties, kas atspoguļo ārējās vides pārliecību par to, ka Latvijas ekonomika ir stabils garants ieguldījumam valstī, kas ticis panākts ar fiskālās ilgtspējas nodrošināšanu un ekonomiskās izaugsmes sekmīgu atjaunošanos.

FM sagatavotajā ziņojumā sniegta informācija gan par ekonomisko, gan tiesisko konverģenci. Par tiesiskās konverģences nodrošināšanu ziņojumā norādīts, ka parlaments pieņēmis nepieciešamos grozījumus likumā par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā un par Latvijas Banku. Valdība arī atcēla noteikumus par eiro lietošanu, tādējādi mūsu valsts izpildījusi visus tiesiskās konverģences kritērijus un salāgojusi tiesību aktus ar ECB statūtiem un Eiropas Centrālo banku sistēmas statūtiem.

Ziņojumā secināts, ka Latvija ir sekmīgi īstenojusi tiesisko un ekonomisko konverģenci, tāpēc valdība atbalstīja vēstuli EK un ECB ar lūgumu novērtēt Latvijas gatavību pievienoties eirozonai. Par vēstules iesniegšanu atbildīgs būs finanšu ministrs.

Informējot par Konverģences ziņojuma pieprasīšanu, finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība) valdības ārkārtas sēdē sacīja, ka šī diena ir ļoti svarīgs brīdis, un, lai gan it kā diena ir parasta, pēc vairākiem gadiem šo datumu atcerēsies. “Tas būs spēcīgs, pozitīvs grūdiens Latvijas ekonomikai,” sacīja ministrs.

Viņš atgādināja, ka Latvija par eiro ieviešanu ir runājusi jau kopš 2003.-2004.gada, un vienmēr ir bijusi sapratne par to, cik tas ir svarīgs mērķis. “Mēs esam bijuši pat ļoti tālu iepriekšējos gados no šī mērķa, kas mums tagad ir kļuvis ļoti tuvs,” viņš uzsvēra. Arī ekonomiskās krīzes laikā Latvija kā mērķi bija nospraudusi Māstrihtas kritēriju izpildi un ekonomikas augšupeja. “Tas tagad ir noticis, mums ir izdevies šo plānu kopīgiem spēkiem realizēt un rādītājus izpildām labāk, nekā esam cerējuši. Atbilstība Māstrihtas kritērijiem ir kvalitātes zīmols,” Vilks turpināja.

Latvijas interesēs vienmēr ir bijis piederēt Eiropas kodolam, lai pastarpināti nav jāsaņem informācija, un jādomā, kā rīkoties. Šajā kodolā būtu jāatrodas visām trim Baltijas valstīm, pauda ministrs.

Premjerministrs Valdis Dombrovskis (Vienotība) uzsvēra, ka Latvijai ir jāpanāk ne tikai tehniskais, bet arī politiskais atbalsts, lai visas eirozonas atbalstītu Latvijas uzaicināšanu pievienoties eirozonai – tas būs viens no būtiskākajiem ārpolitikas un lielā mērā iekšpolitikas jautājumiem tuvākajos mēnešos.

 

Komentāri (15)

Elīna Barkovska 04.03.2013. 12.15

Ļoti laba ziņa, cerams neviens sprungulis ratos netrāpīs no Krievijas tautiešiem un viņu kalpiem mests!:)

+8
-3
Atbildēt

4

    efeja60 > Elīna Barkovska 04.03.2013. 12.54

    Drīz Ķīna laidīs apgrozībā savu zelta juaņu, tad jūs ar saviem nesegtajiem eiro papīrīšiem raudāsiet gaužas asaras.

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    efeja60 > Elīna Barkovska 04.03.2013. 12.50

    Krievijas tautietis to riteni ieeļļos, jo kremlim vajag eiro.

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > Elīna Barkovska 04.03.2013. 12.35

    I neceriet. Gan atklātie kalpi, gan visādi izdekorētie jau apgādāti ne vien ar sprunguļiem, bet ar pamatīgiem baļķiem, kas tiks likti lietā visu šo gadu. Netrūks arī tautisku fanfaru pavadījuma.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    dzintarz > Elīna Barkovska 04.03.2013. 13.00

    Švaka cerība…
    Pat neskaitot savlaik neizdzīto piebaltijas kara apgabala oficieru sēklas atvases, ir radusies jauna lumpeņpaaudze..
    Viņu aģenti – oldermanes, šķieļoseri, kehrnormji, bendixēlerti, aventfrīmaņi u.c. naf vajadzīgi sarūkošai, apdraudētai Airopai..

    N.B. Šeku,reku t.s. normundi, aces, pindrāni, ātrie.lv, etc. (pilnīgi iespējams, arī IR puslapja administratori) gadiem demonstrē PriBVo puvušās sēklas iepuvušo potenci, kuŗpret Atmodas pavītušās jaunuves pāriet aizvien jaunās kategorijās.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

dzintarz 04.03.2013. 12.33

Izaverās, ka Airopa apsver iespēju atteikt..

Patiešām – kam gan vajag šitādu puzes_išak_šloser_šķielīgu lumpeņelektorātu, kurš turklāt smagi inficēts ar pieBaltijasKaraApgala un gebņas atvaļināto oficieru iesmirdušo sēklu..

+4
-2
Atbildēt

0

janazakovica 04.03.2013. 12.06

nabadzigajam vajajaam atpalikusam postpadomju valstim kaa mums jo atraak jo labak euro zonaa..tadas kaa griekija un kipra un c. maceja totali izmantot eurozonas ipatnibas savaas intresee..ar ko mes esam sliktaki..mees krievu nvs naudai busim kaa uzlabotaa griekija un kipra kur saprot un laipni runaa vinu dzimtajaa valodaa…un ta ir jau loti liela perspektiva.

+5
-4
Atbildēt

2

    dzerkaleliva > janazakovica 04.03.2013. 13.27

    Jā, tas būtu super un vēl mēs grieķiem varētu viņu dzidro jūru un spožo sauli nospert, atdot viņiem savējo piekakāto un, tad mēs vispār vēl varētu uz grieķu valodu pāriet un teikt krieviem, ka esam īstie grieķi, dodiet visu naudu mums. Perspektīva par miljards zelta stieņiem.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    dzerkaleliva > janazakovica 04.03.2013. 17.08

    Šeit arī mūsu slavenais Pavļutis publicējās.
    ——————————
    BERLIN (MarketWatch) — The late German economist Rüdiger Dornbusch told us that a crisis takes a much longer time coming than you think, and then it happens much faster than you would have thought.
    The point is that the euro EURUSD -0.03% saga can persist for a while yet. History shows how unstable equilibrium can last surprisingly long periods. During the First World War the Western Front of mud and murder was frozen into the terrain for 3 1/2 years. The Cold War between the Soviet Union and the U.S. lasted 40 years. For four centuries, Greece was part of the Ottoman Empire.

    Perhaps we should give up all hope of a solution. A long period of further confusion lies before us, similar to the continuous, inexplicable, unwinnable conflict among Oceania, Eurasia and Eastasia in George Orwell’s “1984” novel of a war-torn totalitarian state.

    There are 10 reasons why the crisis may be incurable.
    http://www.marketwatch.com/story/10-reasons-why-the-euro-crisis-may-be-incurable-2013-03-04?link=MW_home_latest_news

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu