No 1.aprīļa elektrības obligātā iepirkuma komponentes pieaugs par 54% • IR.lv

No 1.aprīļa elektrības obligātā iepirkuma komponentes pieaugs par 54%

18

 

No 1.aprīļa elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes (OIK) pieaugs par 54% – no 1,23 santīmiem līdz 1,89 santīmiem par kilovatstundu (kWh), paredz trešdien pieņemtais Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes lēmums.

Kā skaidro regulators, galvenokārt pieaugumu noteica augstāka koģenerācijas stacijās izmantojamās dabasgāzes cena, kā arī būtiski palielinājies biogāzes, biomasas, kā arī vēja elektrostacijās saražotās enerģijas apjoms, jo darbību sākušas jaunas stacijas, ziņo LETA.

Koģenerācijas komponente no 2013.gada 1.aprīļa palielināsies no 0,94 santīmiem par kWh līdz 1,33 santīmiem jeb 0,0133 latiem par kWh, savukārt atjaunojamo energoresursu komponente pieaugs no 0,29 santīmiem par kWh līdz 0,56 santīmiem jeb 0,0056 latiem par kWh, biznesa portālu “Nozare.lv” informēja SPRK preses pārstāve Daiga Reihmane.

Šīs izmaiņas ietekmēs lietotājus, kas elektrību pērk tirgū, jo tiem OIK jāmaksā atsevišķi papildus elektrības cenai un tīkla pakalpojumu maksai. Iepriekš AS “Latvenergo” vērtēja, ka OIK izmaiņu ietekme uz elektroenerģijas galalietotāju mēneša rēķiniem elektroenerģijas tirgus dalībniekiem ir robežās no 7% līdz 12%.

Lai gan mājsaimniecībām OIK pieaugums varētu būt 6% robežās, OIK izmaiņas patlaban ietekmi uz tarifiem neatstās, jo regulētie tarifi netiek mainīti.

OIK darbojas kā atbalsta veids elektrības ražotājiem atjaunojamās enerģijas stacijās un koģenerācijas stacijās. Elektrību no šiem ražotājiem par paaugstinātu tarifu iepērk “Latvenergo”, savukārt starpību starp šo tarifu un tirgus cenu OIK maksājumu veidā sedz visi elektrības patērētāji proporcionāli savam patēriņam. OIK mainās katra gada 1.aprīlī atbilstoši iepirktajam apjomam un iepirktās elektroenerģijas cenām iepriekšējā gadā. Katra gada sākumā “Latvenergo” iesniedz informāciju SPRK, kas pārbauda atbilstību normatīvajiem aktiem, noteiktajiem atbalsta kritērijiem un izsniegtajām atļaujām, kā arī pieņem lēmumu par OIK apstiprināšanu.

Četru gadu laikā – no 2009. līdz 2012.gadam – kopējais OIK apmērs pieauga no 0,79 santīmiem par kWh līdz 1,23 latiem par kWh. Pēdējos trijos gados izmaiņas ir bijušas salīdzinoši nelielas – no 2010.gada aprīļa OIK bija 1,15 santīmi par kWh, no 2011.gada aprīļa – 1,17 santīmi par kWh, bet no 2012.gada aprīļa – 1,23 santīmi par kWh. Patlaban izveidota darba grupa, kas meklē risinājumus OIK mazināšanai.

 

Komentāri (18)

brigita_damme_rtk_lv 20.02.2013. 21.33

Valsts uzņēmums Latvenergo saskaņā ar likumu no sevis iepērk elektrību par paaugstinātu tarifu. Regulātors to apstiprina, kā atbilstošu normatīviem. Valdība paziņo, ka tas esot brīvais tirgus. Tauta dej laimībā un dzer alu, neapzinīgākie pilsoņi lauž krēslus…

+6
0
Atbildēt

0

Ligiña Doniña 21.02.2013. 11.44

Milzu TEC 2 ar Krievijas gāzi ir koģenerācija? Meli, tas ir Gazprom projekts, lai sūknētu naudu no LV un iedzītu ekonomiskā verdzībā. ĪSTA Koģenerācija ir LV šķelda koģenerācijā, Tad iegūstam gāzi ar ko darbinam turbīnas elektrības iegūšanai plus papildus siltums. Tā dara Zviedri un pārējās Baltijas valstis. Tas, ka pats Latvenergo iepērk no “zaļajiem” tas vispār ir nonsenss…Āzis par dārznieku! Patiesībā šķeldas koģenerācijas stacijas labi dzīvotu arī ar valsts tarifu.

+2
0
Atbildēt

0

oktaavs 20.02.2013. 18.59

Nekādi nevar saprast – “V” pati sevi gremdē speciāli, vai neko nespēj padarīt ar bijušajiem ?
Bulgārijas notikumi neko nemāca ? Gribas pārbaudīt tautas pacietību ?
Ir aizdomas, ka viņu viedoklis drīz nevienu vairs neinteresēs. :(

+3
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu