Valmieras teātrī pirmizrāde Rūdolfa Blaumaņa lugai "Raudupiete" • IR.lv

Valmieras teātrī pirmizrāde Rūdolfa Blaumaņa lugai “Raudupiete”

23
Izrāde "Raudupiete". Foto no teātra mājas lapas

Izrādes režisors Elmārs Seņkovs: “”Raudupiete” ir viens no pirmajiem darbiem latviešu literatūrā, kurā netiek noklusēta cilvēka iekšējās pasaules ļaunā puse.”

Valmieras Drāmas teātra (VDT) Lielajā zālē 7.februārī notiks pirmizrāde iestudējumam “Raudupiete”, ko pēc Rūdolfa Blaumaņa noveles motīviem iestudē režisors Elmārs Seņkovs, raksta aģentūra LETA.

Pie šī uzveduma Seņkovs strādā ar savu pārbaudīto “Blaumaņa komandu” – dramatizējuma autori Rasu Bugavičuti, scenogrāfu Reini Dzudzilo un kostīmu mākslinieci Kristu Dzudzilo, komponistu Goran Gora un gaismu mākslinieku Oskaru Pauliņu.

Noveli par māti, kas, aklas kaislības vadīta, ļauj aiziet bojā savam bērnam, režisors iestudē kā savdabīgu stundu, kuras traģiskajai mācībai jāpaliek atmiņā.

Izrāde top, meklējot lakoniskajā Blaumaņa tekstā slēpto darbību un varoņu rīcības motīvus. “Noveles mani uzrunā spēcīgāk,” atzīst režisors. “Blaumaņa lugas jau pēc savas uzbūves ir pareizas un saprotamas. Noveles ir impulsīvas, var fantazēt, kas notiek starp diviem skaistiem teikumiem, ko Blaumanis uzrakstījis. Un “Raudupiete” ir īpaši spēcīga. Novele nav gara, bet, katru reizi lasot, es atrodu kaut ko jaunu. Tas ir pirmais vai viens no pirmajiem darbiem latviešu literatūrā, kurā netiek noklusēta cilvēka iekšējās pasaules ļaunā puse. Varbūt tas ir stāsts par to daļu, kas katrā no mums akli cīnās par mīlestību un līdzcilvēka plecu. Kaislei, noklusētai patiesībai un nepiepildītām alkām var būt graujošas sekas.”

Galvenajās lomās iejutīsies aktieri Elīna Vāne (Raudupiete), Inga Siliņa (Marija), Mārtiņš Lūsis (Kārlis), Rihards Rudāks (Mālnieks), kā arī Elvijs Škoba vai Krišs Briedis (Matīsiņš).

Nozīmīga vieta izrādes struktūrā ir diviem kolektīvajiem tēliem – sievām, ko spēlēs pieredzējušas aktrises Astra Baumane, Ruta Birgere, Ligita Dēvica, Lelde Kalēja, Vizma Kalme, Baiba Valante, un puišiem, kurus tēlos jaunieši no Valmieras skolām: Kārlis Artejevs, Matīss Brenneris, Elvis Čukurs, Ģirts Dubults, Artis Jančevskis, Kārlis Kļaviņš, Klāvs Kļaviņš, Tomass Tulinskis. Tie būs gan divi savdabīgi sengrieķu teātra kori – vērotāji, komentētāji un līdzjutēji -, gan Raudupu māju saimes ļaudis, gan palīgi visās izrādes norisēs. Divu paaudžu atšķirīgais skatījums uz dzīvi, veco pieredze un jauno spēja mācīties no Raudupietes traģiskā likteņa ir svarīgs izrādes motīvs.

“Raudupiete” kļūs par savdabīgas Blaumaņa triloģijas noslēgumu. Jau pagājušajā gadā Seņkova režijā tapuši “Indrāni” Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī un “Purva bridējs” Latvijas Nacionālajā teātrī. Visas trīs izrādes apvieno režisora interese par Blaumaņa radītājiem spēcīgajiem un sarežģītajiem sieviešu raksturiem. Arī Raudupietē un Marijā sastopamas iezīmes gan no citiem Blaumaņa noveļu un lugu tēliem, gan arī no pasaules literatūras klasikas.

Nākamās izrādes 8., 23. un 24.februārī. Vairāk informācijas teātra mājas lapā

Biļetes cena Ls5 – 8. Biļetes nopērkamas www.bilesuparadize.lv

 

Komentāri (23)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu