ASV valdība tiesā iesūdz "Standard & Poor's" • IR.lv

ASV valdība tiesā iesūdz “Standard & Poor’s”

28
"Standard and Poor's" galvenā mītne.

Iemesls – pirmskrīzes laikā noteiktie kredītreitingi

ASV valdība sākusi civilo tiesas prāvu pret starptautisko reitingu aģentūru “Standard & Poor’s” un tā mātesuzņēmumu “McGraw-Hill Companies Inc.” saistībā ar hipotēku obligācijām noteiktajiem kredītreitingiem pirms 2008.gada finanšu krīzes, ziņo LETA/AFP/Reuters.

Valdība tiesā iesniegtajos dokumentos norāda, ka tā vēlas panākt naudas soda piespriešanu “Standard & Poor’s” un “McGraw-Hill”.

“Standard & Poor’s” pavēstīja, ka ASV valdības sāktā tiesas prāva koncentrējas uz kredītreitingiem, kas 2007.gadā tika noteikti dažādām ar riskantiem aktīviem nodrošinātām parādsaistībām.

ASV valdība iztaujājusi bijušos “Standard & Poor’s” analītiķus, cenšoties noskaidrot, vai aģentūra ir ignorējusi savus standartus, nosakot reitingus ar hipotēkām nodrošinātiem vērtspapīriem, vēsta laikraksts “Wall Street Journal”.

Tikmēr “Standard & Poor’s” uzsver, ka tā nav bijusi vienīgā, kas nespēja paredzēt ASV mājokļu tirgus sabrukuma apmēru.

Šis sabrukums samazināja hipotēku vērtspapīru vērtību par vairākiem simtiem miljardiem dolāru, liekot valdībai steigties palīgā un glābt lielas bankas, kas bija veikušas tajos investīcijas.

 

Komentāri (28)

Janis 05.02.2013. 13.36

Es gan uz šo skatos kā uz pozitīvu soli.
Reitingu aģentūrām jau izsenis ir ko pārmest, piemēram Moody’s nepazemināja ASV reitingu no AAA pat 1929 Lielās Depresijas laikā. Tā ir lielākā krīze, ko zinām (kopš tiek vākti un arhivēti finansu dati).
Ņemot vērā insider trading apjomus, kas notika dažādās holdinga kompānijās ASV, nebūtu nekāds brīnums, ka arī reitingu aģentūras nav palikušas “tīras”.

+4
0
Atbildēt

0

dzintarz 05.02.2013. 13.26

Ja,ja. Pie visa vainīgi zinātnieki (īpaši matemātiķi), kas gadsimtu gaitā izstrādājuši vienkāršus un ērtus, t.sk. katram vidusmēra bezmorāles “ekanomistam” un “financusistam” apjēdzamus analīzes rīkus.

0
0
Atbildēt

0

ligakalnina 05.02.2013. 12.12

Izskatās, sākusies mode izrēķināties ar reirtingu aģentūrām un ierobežot to neatkarību, ja tās publicē ko tādu, kas nepatīk valdībām un birokrātijai, iesāka jau to Krievija pēc JUKOS prāvas, RES turpināja, ASV demokrāti pievienojas, redzēt savu patieso izskatu spogulī nepatīk nevienam.
Nez vai tas dos kādu labumu pasaules ekonomikai, pasaules birokrātijai gan kārtējā iespēja “pieregulēt” arī šo sfēru.

+1
-4
Atbildēt

1

    piziks > ligakalnina 05.02.2013. 16.49

    Dzeri, vai reitingu noteicēji savus “pakalpojumus” sniedz par velti?

    Un kadēļ lai no slikta pakalpojuma sniedzēja nepaprasītu atbildību — arī konkrētos piestādāmā rēķina skaitļos? :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu