2012.gads cilvēktiesību ziņā bija sliktākais Krievijā kopš PSRS sabrukuma • IR.lv

2012.gads cilvēktiesību ziņā bija sliktākais Krievijā kopš PSRS sabrukuma

7
Protestētājs kādā opozīcijas mītiņā Krievijā. Foto: AFP/LETA

Krievijā pieņemta virkne likumu, kas ierobežo opozīcijas darbību

Cilvēktiesību stāvokļa ziņā aizvadītais gads Krievijā bija sliktākais kopš PSRS sabrukuma, ikgadējā ziņojumā secinājusi starptautiskā cilvēktiesību aizstāvju organizācija “Human Rights Watch” (HRW).

Kopš pašreizējā Krievijas prezidenta Vladimira Putina trešā pilnvaru termiņa sākuma Krievijas varasiestādes pastiprināti vērsušās pret opozīciju, cilvēktiesību aizstāvjiem un citiem aktīvistiem, secināts ziņojumā.

Organizācija arīdzan atgādina, ka demonstrācijā 2012.gada 6.maijā – dienu pirms Putina inaugurācijas ceremonijas – tika aizturēti simtiem cilvēku, turklāt “daudzi no viņiem policijas iecirkņos nonāca tikai tādēļ, ka pie apģērba bija piestiprinājuši baltu lentīti – protesta kustības simbolu”, bet citi aktīvisti tikai aizturēti jau ierašanās brīdī, pat vēl īsti nepagūstot iesaistīties protesta akcijā, ziņo LETA.

Tiesību aizstāvji norāda, ka aizvadītā gada laikā Krievijā pieņemta virkne likumu, kas ierobežo opozīcijas darbību. To vidū ir jūnijā pieņemtais likums, kas paredz ievērojami paaugstināt naudas sodus par pārkāpumiem mītiņu dalībniekiem un organizatoriem. Savukārt jūlijā parlaments atbalstīja pretrunīgus vērtējumus izsaukušo likumu, kurā nevalstiskās organizācijas (NVO), kas saņem finansējumu no ārzemēm, tiek atzītas par “ārvalstu aģentiem”.

 

Komentāri (7)

grislits 01.02.2013. 09.57

Man izskatās, ka nu jau Krievijā ir trakāk ar cenzūru, vārda brīvības un cilvēktiesību jautājumiem kā PSRS 80-to gadu beigās (Gorbačova laikā).

Un taisnība zirneklienei – klāt vēl nācis pareizticīgās baznīcas diktāts.

+5
0
Atbildēt

1

    gliters > grislits 01.02.2013. 10.17

    Sk. V. Voinoviča “Moskva 2042”.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Aivars Krauklis 01.02.2013. 11.03

Ar visu riebumu pret Puķina režīmu nākas atzīt, ka tieši pagājušajā gadā savu pilsoņu slepkavošanā Krievija bijusi paslinka. Ne Maskavā mājas spridzinātas, ne Rjazaņā mācības rīkotas, ne kādā teātrī publika noindēta, pat muti palaiduši žurnālisti nav pienācīgā skaitā atšauti. Kaimiņvalstis arī nav bumbotas. Slābo.
Cik var saprast, valstiska slepkavošana “Human Rights Watch” izpratnē ir tāds trešās šķiras cilvēktiesību pārkāpums. It īpaši, ja to dara grūto demokratizācijas ceļu ejošā diženā un ar gāzi bagātā Krievija. Cita lieta – sīkākas valsteles, kur cietumnieks nav pienācīgi pabarots. Gaidām ziņojumu par fašisma atdzimšanu Latvijā? Nepilsoņiem valodu prasa, referendumus neļauj, minimālo algu neceļ… – nu fašisti ņedarēzannije.

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu