FM kļūmes dēļ atkal grozīs PVN likumu • IR.lv

FM kļūmes dēļ atkal grozīs PVN likumu

24
Kases aparāta klaviatūra. Foto: Evija Trifanova, LETA

Jaunās prasības kases čeku noformēšanā esot tehniska kļūme, atgriezīsies pie iepriekšējā regulējuma

Izstrādājot pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likumu jaunā redakcijā, radusies tehniska kļūda, kurai Finanšu ministrija (FM) jau radusi risinājumu – grozīt PVN likumu, atgriežoties pie tā regulējuma, kāds bija līdz pagājušā gada nogalei, proti, vienkāršotajā nodokļu rēķinā netiks prasīts uzrādīt vienas vienības cenu bez nodokļa, ziņo LETA.

Trešdien šo priekšlikumu izskatīs Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē. Pēc tam Saeima otrajā galīgajā lasījumā to izskatīs plenārsēdē, informēja FM Komunikācijas nodaļas vadītājs Aleksis Jarockis.

Valsts ieņēmumu dienests nesodīs tos nodokļu maksātājus, kas izsnieguši nodokļa rēķinus bez iepriekšminētās prasības. Savukārt tiem, kas saņēmuši šādus rēķinus, saglabājas tiesības atskaitīt priekšnodokli.

Saeimas komisijas sēdē deputāti arī interesējās, kāpēc radusies šāda problēma, un saņēma atbildi, ka tā bija tehniska kļūda.

FM pārstāvji gan norādīja, ka viņu piedāvātie likuma grozījumi ir saskaņoti ar Valsts ieņēmumu dienestu, uz ko deputāts Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK) atbildēja, ka arī iepriekšējā likuma redakcija bija saskaņota, taču radušās problēmas.

Latvijas Tirgotāju asociācija pauda bažas par papildu prasību izvirzīšanu jaunajā PVN likumā attaisnojuma dokumenta noformēšanas darījumos. Tirgotājiem radušās problēmas ar kases čekiem, kuru vērtība bez nodokļa ir mazāka par 100 latiem. Kopš 1.janvāra uz šiem čekiem jānorāda ne tikai preču summa un vērtība vai atlīdzība par sniegtajiem pakalpojumiem, bet arī papildu rekvizīti – preces vai pakalpojuma cena vienas vienības vērtībā un darījuma kopsumma bez nodokļa.

Līdz ar to tirgotājiem vajag pārprogrammēt kases aparātus, jo pircēji, kuri čekus uzrāda Valsts ieņēmumu dienestā kā attaisnojuma dokumentus priekšnodokļa atskaitīšanai, patlaban nevar tā rīkoties. Turklāt pircējam šādos gadījumos par katru pirkumu vai saņemto pakalpojumu kasierei jāpieprasa izrakstīt pavadzīmi vai kvīti, kas palēnina pircēju apkalpošanas gaitu.

“Iepriekš spēkā esošā likumā “Par pievienotās vērtības nodokli” bija pieprasīts uzrādīt tikai preču galīgo cenu vai atlīdzību par sniegtajiem pakalpojumiem, ietverot nodokli. Vienkāršoto nodokļa rēķina formu izmanto kases čekos, iegādājoties degvielu vai sīkākas saimniecības preces. Līdz ar to, lai piemērotos jaunajām likuma prasībām, jārada izmaiņas kases aparātu programmās, kas saistītas ar papildus ražošanas izmaksām,” iepriekš norādīja Tirgotāju asociācijā.

Jaunais PVN likums stājās spēkā šā gada sākumā.

 

Komentāri (24)

sanitai19 23.01.2013. 15.59

Strādojot ar brāķi, saeima sev paceļ algas.

+1
0
Atbildēt

0

Una Grinberga 23.01.2013. 17.32

Visi visu saskaņo un apstiprina, bet gala versiju zina tikai grāmatveži :)

0
0
Atbildēt

0

dace_ampermane 23.01.2013. 17.59

Nasing spešal! Visi visu saskaņo un apstiprina, bet gala versiju zina tikai grāmatveži :) ……

…..un saulveži :)

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu