Obama paraksta 23 rīkojumus par šaujamieroču ierobežošanu • IR.lv

Obama paraksta 23 rīkojumus par šaujamieroču ierobežošanu

31
ASV prezidents Baraks Obama preses konferencē Baltajā namā. Foto: AFP/LETA

Obamam par šaujamieroču ierobežošanu senators piedraud ar impīčmentu

ASV prezidents Baraks Obama trešdien parakstīja 23 rīkojumus, kuru mērķis ir samazināt ar ieročiem saistītu vardarbību, un mudināja Kongresu noteikt kaujas ieroču aizliegumu, ziņo LETA/AFP/BBC.

Vienlaikus Obama aicināja Kongresu noteikt par pienākumu rūpīgāk pārbaudīt ieroču pircējus un aizliegt lielas ietilpības aptveres un bruņusitēju lodes. “Kongresam ir jārīkojas. Kongresam ir jārīkojas drīz,” uzsvēra Baltā nama saimnieks, solot, ka viņa administrācija darīs visu, kas ir tās spēkos, lai panāktu, ka tiek apstiprināti jaunie ieroču kontroles noteikumi.

“Tie ir mūsu bērni. Mums būtu jāatceras, ka mūsu atbildība ir rūpēties par viņiem un pasargāt viņus no ļauna,” sacīja Obama. “Tas ir mūsu kā sabiedrības pirmais uzdevums – pasargāt savus bērnus.”

14.janvārī apritēja mēnesis kopš traģiskā slaktiņa ASV Konektikutas štata Ņūtaunas pamatskolā, kur tika nogalināti 20 bērni sešu līdz septiņu gadu vecumā un seši pieaugušie.

ASV viceprezidents Džo Baidens pēc Obamas rīkojuma iesniedza prezidentam priekšlikumus, kā samazināt ar šaujamieročiem saistītu vardarbību. Ja tie tiks ieviesti pilnā apmērā, tās būs nozīmīgākās reformas ieroču kontroles jomā ASV vairāku gadu desmitu laikā.

Sagatavotie priekšlikumi paredz sākt nacionāla mēroga kampaņu, atgādinot par drošu un atbildīgu ieroču turēšanu, kā arī rosina pārskatīt ieroču seifu drošības standartus un skolās rīkot apmācības, kā reaģēt uzbrukumu gadījumā.

Obamas parakstītajiem 23 rīkojumiem Kongresa apstiprinājums nav vajadzīgs.

Tikmēr ASV Teksasas štata gubernators Stīvs Stokmans prezidentam Barakam Obamam piedraudējis ar impīčmentu, ja prezidents akceptēs jaunus daudz stingrākus noteikumus šaujamieroču lietošanai Amerikā, liecina politiķa mājas lapā publicētā informācija.

Stokmans apgalvo, ka Obama īsteno “antikonstitucionālus un nekaunīgus uzbrukumus republikas pamatprincipiem”. Senators tāpēc gatavojas visiem spēkiem cīnīties pret Obamas vēlmi ierobežot šaujamieroču lietošanu un pieejamību ASV.

Savukārt ASV Nacionālā šaujamieroču asociācija otrdien prezidentu Baraku Obamu nodēvējusi par “elitāru liekuli”, kurš norīkojis Slepenā dienesta aizsardzību savām meitām, bet iebilst pret šaujamieroču klātbūtni pārējās skolās, ziņo LETA/AFP.

35 sekundes garā video asociācija nosodījusi prezidenta divkosību, gādājot par savu bērnu aizsardzību un ieročiem brīvu zonu pārējiem bērniem. “Vai prezidenta bērni ir svarīgāki par mūsu?” jautāts asociācijas uzņemtajā video. “Tad kādēļ viņš ir skeptisks attiecībā uz bruņotu apsardzi mūsu skolās, ja viņa bērnus viņu skolās sargā bruņoti apsargi? Obamas kungs pieprasa, lai turīgie maksā taisnīgu daļu nodokļu, bet viņš ir tikai vēl viens elitārs liekulis, kad runa ir par taisnīgu daļu drošības,” paziņojusi Nacionālā šaujamieroču asociācija.

Decembrī kādā intervijā Obama atzina, ka ir skeptiski noskaņots attiecībā uz asociācijas ierosinājumu izvietot skolās visā valstī bruņotus apsargus. Obama norādīja, ka neuzskata to par risinājumu problēmai.

Laikraksta “Washington Post” un televīzijas kanāla “ABC News” šonedēļ veiktā aptauja liecina, ka 55% amerikāņu atbalsta Nacionālās šaujamieroču asociācijas ierosinājumu, savukārt 52% atzina, ka pēc traģiskā slaktiņa ASV Konektikutas štata Ņūtaunas pamatskolā nosliekušies par labu lielākai ieroču kontrolei.

14.decembrī Ņūtaunas pamatskolā tika nogalināti 20 bērni sešu līdz septiņu gadu vecumā un seši pieaugušie. Pēc šīs traģēdijas ASV ar jaunu sparu atsākās diskusijas par ieroču kontroli un veidiem, kā labāk pasargāt bērnus.

Ņujorkas štats pieņem stingru ieroču likumu

Ņujorkas štats otrdien pieņēmis bargāko ieroču likumu valstī, pirmais reaģējot uz aicinājumiem stingrāk regulēt šaujamieročus pēc traģiskā slaktiņa ASV Konektikutas štata Ņūtaunas pamatskolā, kur 14.decembrī tika nogalināti 20 bērni sešu līdz septiņu gadu vecumā un seši pieaugušie.

Likumdevēju sapulces apakšpalāta par kontroles pastiprināšanu nobalsoja ar 104 pret 43 balsīm, bet augšpalāta to atbalstīja ar 43 pret 18 balsīm, ziņo LETA/AFP.

Demokrātu partiju pārstāvošais gubernators Endrū Kuomo apsveica sapulces “drošo paziņojumu, sanākot kopā abām partijām, sadarbojoties, lai stātos pretim izaicinājumiem, ar kuriem saskaras mūsu štats un mūsu nācija, jo mēs esam pieredzējuši pārāk daudz bezjēdzīgas vardarbības ar ieročiem”.

Jaunais likums pilnībā aizliedz militāra stila šaujamieročus, samazina pieļaujamo patronu daudzumu aptverē no desmit līdz septiņām, kā arī liek pārbaudīt informāciju par pircēju visos gadījumos, tostarp arī starp privātpersonām slēgtajos darījumos.

Viens no svarīgākajiem likuma aspektiem ir nepieļaut šaujamieročus nonākšanu garīgi slimu cilvēku rokās.

Tikmēr citur ASV šajās dienās atkal bijuši traģiski notikumi ar šaujamieroču lietošanu. Divi cilvēki tika nogalināti otrdienas vakarā Kentuki štata kādā koledžā. Pirms tam otrdien citā koledžā Misūri štata Sentlūisas pilsētā kāds students ievainoja koledžas darbinieku, pēc tam pats sev iešāva krūtīs. Cietušais un arī šāvējs smagā stāvoklī nogādāti slimnīcā.

Jau ziņots, ka šodien, 16.janvārī, ASV prezidents Baraks Obama nāks klajā ar viņa administrācijas izstrādātajiem šaujamieroču ierobežošanas noteikumiem. Priekšlikumi būšot konkrēti un ietilpīgi, paziņojis Baltais nams.

 

Komentāri (31)

janis17 16.01.2013. 14.09

ASV rašanās laikā publika bija vēl raibāka un nemierīgāka. ASV tiesību pamats ir indivīda tiesības aizstāvēt sevi pret jebkādu agresiju, tai skaitā valsti.
Interneta spēļu vide ir tieši tāda pat arī Japānā, bet tur nekas līdzīgs nenotiek, tāpēc cēloņi ir citur. Tā jau var apgalvot, ka spēlējot Tetris, visi kļust par celtniekiem. Es pat pieļauju, ka interneta un spēļu vide ļauj no zināmas daļas agresijas atbrīvoties.
Problēma ir apstāklī, ka “vecos labos laikos” “psihie” sēdēja “psihenē”, taču šobrīd gan sabiedrības attieksme, gan arī medicīna (modernas zāles) ļauj šiem cilvēkiem būt sabiedrībā. BET atliek nedēļu zālītes nepadzert un skola sāk rādīties par citplanētiešu iebrucēju kuģi, kurš pilns ar bīstamiem mošķiem…

+11
0
Atbildēt

4

    ARNO > janis17 16.01.2013. 19.11

    Ja noņem metālu, iztukšo kabatas un ej cauri milimetru viļņa skanierim neviens negrābsta.
    Uzskatu TSA par drošības ilūziju, bet lidošana tomēr nav spiesta lieta.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    vegan > janis17 16.01.2013. 15.34

    AivarsK, gandriiz pilniibaa jaapiekriit, izjemot to, ka “nepadzert kaadu nedeelju tabletiites un jumts aizbrauc”. Tieshi no tabletiiteem daudziem aizbrauc jumts, un pat pilniigi veseliem indiviidiem, ko aarsti uzseedina uz antidepresantiem. Un ne jau tik primitiivi halucinogeena ir zaalju iedarbiiba — tur dominee atsaldeeta vienaldziiba, kas kulminee paranojaa un naidaa.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > janis17 16.01.2013. 16.38

    zēniņš
    “un pat pilniigi veseliem indiviidiem, ko aarsti uzseedina uz antidepresantiem.”

    Es jau vairs neatceros, kā izskatās ārsts, kā mani varētu uzsēdināt uz antidepresantiem? Pat labā kompānijā es atsakos arī no MDMA un kokas.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    ARNO > janis17 16.01.2013. 17.49

    Nulle – tur nav runa par kaujas realitāti bet par tautas etosu – jeņķi domā ka labāk mirt ar stobru rokās nevis dzīvot uz ceļiem. Pieliec vēl klāt vispārējo reliģiskumu un daudzi domā ka šis gals nav tālu.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

grislits 16.01.2013. 13.01

Joprojām pieturos pie viedokļa, ka problēma nav šaujamieroču pieejamībā, bet jāmeklē citur, jo šaujamieroči ASV bijuši pieejami vienmēr.

Kur jāmeklē tā problēma, nezinu – varbūt lielajā emigrācijā, varbūt cilvēku vidējo pasaules uzskatu un attieksmē pret sabiedrību un citiem maiņā, varbūt daudz lielāka apmēra visādu uz psihi iespaidu atstājošu līdzekļu lietošanā (gan legālu, gan nelegālu). Nezinu. Bet nebūs pie vainas ieroču pieejamība.

+6
-3
Atbildēt

4

    silvija_vitina > grislits 16.01.2013. 13.16

    Nu un, ka ASV ir “vēsturiski” pieejami ieroči?
    1. Sabiedrība, kā zināms, mainās – kā pareizi norādīji, ASV iedzīvotāju sastāvs ir raibs kā dzeņa vēders, un ne jau visi ir miera mikas.
    2. Mainās tehnoloģijas (tai skaitā ieroču arsenāls)
    3. Mainās tehnoloģiju vide – interneta/spēļu/kino izklaides industrija aizvien agresīvāk nojauc robežas starp reālo un virtuālo pasauli. Daudziem smadzenes tiktāl tiek aizkaļķotas, ka viņi vairs neapjēdz vārda “dzīvība” jēgu.

    Ja viss mainās, varbūt ka pēdējais laiks ir mainīt “vēsturisko” pieeju? Aizsargāties ar ieroci pret hipotētisku vardarbību nav iespējams. Un kā to realizēt? Katram jaundzimušajam pa pisķikam?

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    gstrazds > grislits 16.01.2013. 13.17

    Ok, taču jebkurā gadījumā noliedzot pieeju ieročiem, mazināsies slaktiņi. Iedomājies, kas darītos pie mums, ja jebkurš varētu iegādāties ieroci?

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Edmunds Zālīte > grislits 16.01.2013. 13.58

    tas, ka tās ir ASV pilsoņu tiesības, nostiprinātas satversmē ir muļķības. ir tur 2. labojums, kuru ielobēja ieroču ražotāji, bet tas nenozīmē, ka katram pilsonim mājās var būt atombumba.
    tas, ka katrs kautiņš dzērumā pie bāra var beigties ar apšaudi, ir normāli?

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    nefratete > grislits 16.01.2013. 15.01

    fruktam – Saki ieroču ražotāji ielobēja II.labojumu? Tas labojums pieņemts 1791.gadā. Tajos laikos ieroču ražotāji nebūt nebija tik naudām bagāti, lai kaut ko ielobētu un lielākoties vispār dibināti krietni pēc labojuma pieņemšanas(skat. kaut vai vēsturiski kompāniju dibināšanas gadus – Colt’s Manufacturing Company 1836, Remington Arms 1816, Winchester Repeating Arms Company 1866, Smith & Wesson 1852). Pieņemu ka šo uz labu laimi pagrābto vēsturiski zināmo ASV ieroču marku ražotāju dibināšanas gadi varētu Tevi pārliecināt, ka par to ielobēšanu Tev nav taisnība.

    Bet protams vēsturiskais aspekts tai lietai ir tādā ziņā, ka 18.gadsimtā pa lielajām prērijām indiāņi klejoja (ASV rietumu robeža liekas bija Misisipi upe) un Floridas štatu no Spānijas ASV vispār ieguva tikai 1820.gados. Šādā situācijā jebkuram kolonistam ierocis bija pašsaprotama lieta, jo tuvākais šerifs bieži atradās divsimts jūdzes attālu.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

Ieva 16.01.2013. 13.22

atkal bez sirdsapziņas pārmetumiem tiek mainīts raksta virsraksts un saturs. Šoreiz gan jēga nav apgriezta otrādi, tā nostādot jau uzrakstītos komentārus muļķīga gaismā, taču tas arī rāda , ka IR redakcija ne vien nav izdarījusi secinājumus, bet arī joprojām šādu pieeju uzskata par normālu.
Par cik IR autors un funkcionārs Pauls Raudseps ir arī Žurnālistu savienības ētikas komisijas priekšsēdis, tad var saprast, ka šādu IR komentētāju mānīšanas pieeju Latvijas žurnālisti uzskata par ētisku rīcību.

PS Tīri tehniski, ievietojot rakstu, IR serveri uzģenerē linku no tā brīža virsraksta. Varat paši salīdzināt…

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu