Karogs guļ nepacelts • IR.lv

Karogs guļ nepacelts

4
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Anita Brauna

NEPLP vadītājs Ainārs Dimants piekrīt, ka diskusijas par nākotnes sabiedrisko mediju ir ieilgušas, taču pārmetumus par rīcības trūkumu pāradresē politiķiem

Aināram Dimantam jautājumus varētu arī neuzdot, viņš pats bez piepūles pierunātu pilnu diktofonu. Viņa balss un smiekli piedārdina Vecrīgas nelielo Index Cafe, runa ir tik aizrautīga, ka vairākkārtējie mudinājumi pievērsties zupas bļodai paliek bez atbildes – Tom Yum Dimants beigās izstrebj aukstu.

«Laiks izbeigt šīs sholastiskās diskusijas, tās man mazliet atgādina viduslaikus,» tomēr arī Dimants piekrīt, ka runāšana par to, kā tālāk jāattīstās sabiedriskajiem medijiem Latvijā, ir pārāk ieilgusi. Sabiedrisko mediju nostiprināšanu daudzi uzskata par galveno pērn ievēlētās Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) uzdevumu. Nupat būs pagājis gads, kopš padome pašreizējā sastāvā darbojas, bet pagaidām tā ir tikai prezentējusi kārtējo dokumentu – detalizētu sabiedriskā medija koncepciju. Taču atbildību par tempu Dimants noveļ uz valdības koalīciju, jo NEPLP savu lēmumu – veidot vienotu mediju, kas radītu saturu televīzijā, radio un internetā, – pieņēma pērn aprīlī, bet to nevar īstenot bez tālākiem politiķu lēmumiem. 

«Pilnīgi skaidri jāpasaka, ka tā bija atteikšanās no politiskās atbildības. [Jau pērn valdībai] bija pietiekami daudz informācijas, lai izšķirtos par vienu modeli un tad tālāk to detalizētu. [Valdība] no tā atteicās, [NEPLP] bija uzdevums detalizēt visus varian-tus, kas būtībā ir liela cilvēku un finanšu resursu tērēšana.» Par 80 tūkstošiem latu tapušo un 369 lappuses biezo detalizēto koncepciju Dimants sauc par «akadēmisku pētījumu» un nodokļu maksātāju samaksu par koalīcijas nespēju pieņemt lēmumu. Viņš cer, ka beidzot tas tiks izdarīts, lai arī koalīcijas nespēja saskaņot valsts kontroliera kandidātu Dimantu dara bažīgu, turklāt par sabiedriskā medija virzību atbildīgā kultūras ministre «lielā mērā ir politiski demontēta». Tāpēc Dimants lūgšot premjerministru uzņemties «šā projekta patrona lomu». 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Iepriekšējais raksts

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu