Asads Sīrijas konflikta izbeigšanai aicina uz nacionālo dialogu • IR.lv

Asads Sīrijas konflikta izbeigšanai aicina uz nacionālo dialogu

28
Sīrijas prezidents Bašars al Asads uzstājas ar runu. Foto: AFP/LETA

Sīrijas prezidents pēc septiņiem mēnešiem pirmoreiz uzstājas ar publisku runu

Sīrijas prezidents Bašars al Asads svētdien, pēc septiņu mēnešu pārtraukuma pirmo reizi uzstājoties ar publisku uzrunu, 21 mēnesi ilgušā konflikta apturēšanai aicināja sarīkot nacionālā dialoga konferenci, kurai sekotu referendums par nacionālo hartu un parlamenta vēlēšanas.

Izklāstot izlīguma plānu, Asads aicināja ārzemes apturēt palīdzības sniegšanu nemierniekiem, kas vēlas gāzt viņa režīmu, ziņo LETA/AFP.

Ārvalstīm “ir jāizbeidz šo bruņoto cilvēku finansēšana, lai pārvietotie varētu atgriezties savās mājās. Uzreiz pēc tam mūsu militārās operācijas tiks apturētas”, sacīja Asads, Damaskas operas namā, kur notika viņa uzstāšanās, izpelnoties auditorijas vētrainus aplausus.

Viņš arī piebilda, ka tiks nodrošināts pamiera uzturēšanas mehānisms, tiesa gan, šo domu plašāk neizvēršot. Tad valdība sāks īstenot kontaktus, lai sarīkotu nacionālā dialoga konferenci kopā režīma oponentiem kā valsts “iekšienē, tā ārpus tās” – oponentiem, kas nesaņem rīkojumus no ārzemēm. “Mēs risināsim dialogu ar [viņu lēmumu] kungiem, nevis [ārvalstu] vergiem,” sacīja Asads.

Valdība tuvākajā laikā izklāstīs pārejas plāna detaļas, sacīja prezidents, vienlaikus uzsverot, ka jebkurš atrisinājums būs tikai un vienīgi sīriešiem izlemjams jautājums, un ka šis atrisinājums līdz ar nacionālā dialoga konferencē izstrādāto hartu tiks apstiprināts referendumā. Pēc referenduma notiks parlamenta vēlēšanas un izveidota jauna valdība, sacīja Asads.

Tomēr, lai tas notiktu, ir jāpanāk “vienošanās nacionālā dialoga konferencē”, uzsvēra prezidents. Prezidents skaidroja, ka Sīrijā norisinās konflikts starp tautu un bruņotiem bandītiem, kas nogalina mierīgos iedzīvotājus, izposta skolas un infrastruktūru.

Sīrijas konflikts nav konflikts starp valdību un opozīciju, bet gan starp starp “nāciju un tās ienaidniekiem, Dieva ienaidniekiem, kas nonāks ellē.” “Tie, kas mums šodien stājas pretī, pārstāv “Al Qaeda” ideoloģiju,” sacīja Asads, no jauna paužot pārliecību, ka aiz nemieriem, kas pārņēmuši viņa valsti, stāv “ārvalstu teroristi”.

“Ir tie, kas vēlas panākt Sīrijas sadalīšanu un to vājināt. Bet Sīrija ir spēcīgāka un arī turpmāk būs suverēna, un tas sarūgtina Rietumus,” uzsvēra prezidents.

Runas sākumā Asads pauda nožēlu par “valstī izveidojušos situāciju, kuras dēļ cilvēki zaudē dzīvību un daudzi kļūst par bēgļiem”. Viņš arī aicināja sīriešus būt vienotiem, lai aizstāvētu valsti. Prezidents uzsvēra, ka jebkādām pārmaiņām ir jānotiek konstitucionālā ceļā.

Sīrijas konflikts ilgst jau kopš 2011.gada marta, un saskaņā ar ANO datiem tajā dzīvību ir zaudējuši vairāk nekā 60 000 cilvēku.

Rietumi un arābu valstis ar ANO Drošības padomes starpniecību centušās panākt Sīrijas prezidenta Bašara al Asada aiziešanu no amata, uzskatot, ka tādējādi tiks apturēta vardarbība, taču viņu centienus bloķējušas Krievija un Ķīna, kas apgalvo, ka iejaukšanās no ārpuses novedīs pie Sīrijas konflikta eskalācijas.

Sīrijas varas pārstāvji norāda, ka sastop lieliski bruņotu kaujinieku pretestību, kas saņem palīdzību no ārzemēm.

Savukārt Irāna apsūdz Turciju un Persijas līča valstis, ka tās, slepeni vienojoties ar ASV un Izraēlu, ar ieročiem apgādā Sīrijas nemierniekus, lai panāktu tuva Teherānas sabiedrotā – Sīrijas prezidenta Asada – gāšanu.

Satraukumu par to, ka ārvalstu džihādistu klātbūtne Sīrijā var novest pie konflikta radikalizācijas, pauduši arī ANO komisijas locekļi, kas izmeklē cilvēktiesību pārkāpumus konflikta plosītajā Sīrijā.

 

Komentāri (28)

aivarstraidass 07.01.2013. 03.05

Baidos, ka Asadam ir par vēlu aicināt uz kaut kādu kompromisu – ja savus pilsoņus sāk bumbot no gaisa vai apšauj ar tankiem, tad atpakaļceļa nav. Ir divi iespējamie iznākumi (jau 2013.g. laikā) – vai nu esošā Sīrijas alavītu elite Asadu aizvāks, lai viņš netraucētu sarunu vešanai ar opozīciju. Vai arī – valsti sadalīs, un Asads varēs pārvaldīt tikai gabalu no Sīrijas.

+2
0
Atbildēt

5

    ligakalnina > aivarstraidass 07.01.2013. 09.52

    Un tie “pilsoņi”” gan tādi miera balodīši un rīko miermīlīgus protestus, dabiski, tiem nav ieroči, tie masveidā nemoka un nenogalina Asada piekritējus, tādi īsti demokrāti un liberāļi, saistīti ar vismiermīlīgāko organizāciju – alkaidu, nav iznīcinājuši un noslepkavojuši veselu ciematu iedzīvotājus, ja tie bija alavīti vai kristieši, kas arī ietur neitralitāti vai atbalsta Asadu, un ievŗero visas cilvēktiesības.
    Karš ir kārš, Asads nav enģelis, bet, tā “demokrātiskā opozīcija”” ir daudz sliktāka, beigsies viss tāpat, kā Ēģiptē, Lībijā, utt.
    Izraela, kas, atšķirībā no Ritumu un ASV idiotiem, pārzina drēbi, jau paziņoja, ka patreiz robežu Holandes augstienu rajonā( ar Sīriju), kontrolē islamisti, sākušās provokācijas, un viņi tur būvēs nocietinājumus.
    Agrāk tā bijusi vismierīgākā robeža.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > aivarstraidass 07.01.2013. 12.15

    Kalvis Apsītis – nu, ja piešķirt sev diktatora pilnvaras, nosukt visus ēbrejus par cūkām atklāti un publiski, kūdīt pret Izraelu Ēģiptes iedzīvotājus, vajāt savā valstī koptus un kristiešus, un, pamazām, veidot no Ēģiptes islama diktātūru, un bīdīt valsti pilsoņu kara virzienā nav nekas briesmīgs, tad jau nenotiek.
    Bet, aizdomas, ka Sīrijā viss notiks vēl sliktāk.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Egitazz > aivarstraidass 07.01.2013. 11.06

    Ja tikai pieņemtu, ka al-Qaeda nav НКВД-РПЦ algots un koordinēts lolojums.
    ====
    увы и ах, но это lolojums твоих заокеанских друзей, которые вырастили Алькаиду для Афганистана, а сейчас видишь, как все повернулось

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > aivarstraidass 07.01.2013. 10.57

    dzeris49
    “tādi īsti demokrāti un liberāļi, saistīti ar vismiermīlīgāko organizāciju – alkaidu”

    Ja tikai maldīgi pieņemtu, ka al-Qaeda nav НКВД-РПЦ algots un koordinēts lolojums.
    Atslēgas vārds šai asinspirtij ir Tartusa kara bāze, kuru zaudējot, krievam vairs nepaliks neviena vieta Vidusjūrā, no kurienes apdraudēt tās reģiona valstis. Zudīs iespējas Sīrijā bāzētiem al-Qaedas kaujiniekiem rīkot terora aktus pret Irākas mierīgiem iedzīvotājiem.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    aivarstraidass > aivarstraidass 07.01.2013. 10.19

    Jūsu konstatējumiem varu pilnībā piekrist. Bet tas neatceļ arī to, ka Asada režīma iespējas pamazām sarūk.

    >>> Asads nav enģelis, bet, tā “demokrātiskā opozīcija”” ir daudz sliktāka, beigsies viss tāpat, kā Ēģiptē, Lībijā, utt.
    ======
    Ēģiptē nekas briesmīgi slikts nav noticis – vienkārši tautas masveidīga iesaistīšanās politikā nekur nesākas viegli (atcerēsimies Eiropu 20-tajos un 30-tajos gados – kas notika, kad politiskajā dzīvē vairs nedominēja veco impēriju aristokrāti).

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

lebronj2356 07.01.2013. 19.49

Režīms pret džihādistiem ar sunnītu teokrātu un šeihu sponsoriem…Pie kaut kāda salipināta risinājuma ar Rietumu palīdzību jau nonāks, tomēr izskatās, ka uzvarētāji nebūs nevienā pusē !

+1
0
Atbildēt

0

Sandris Maziks 07.01.2013. 13.49

kolpants
Vai varētu kādā no civilizētu tautu valodām, vēlams latīņu rakstībā. Paldies.

+2
-1
Atbildēt

1

    Egitazz > Sandris Maziks 07.01.2013. 16.45

    Я о тебе забочусь, чтобы не забывал:) Хотя я уверен, что ты и так очень хорошо русский знаешь, это для тренировки:) Ну а если не понимаешь, так какие проблемы:)

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu