Revīzijas atzinums — bargs. Apsūdzību nav. Kāpēc? • IR.lv

Revīzijas atzinums — bargs. Apsūdzību nav. Kāpēc?

4
Inguna Sudraba 2009.gada janvārī pēc zvēresta nodošanas Saeimā, sākot otro valsts kontrolieres pilnvaru termiņu
Indra Sprance

 

Kad 2004.gada nogalē Tautas partija valsts kontroliera amatam izvirzīja Parex bankas viceprezidentes vietnieci, ilggadējo Finanšu ministrijas valsts sekretāra vietnieci Ingunu Sudrabu, diez vai kāds varēja prognozēt, ka Sudraba šajā amatā pārdzīvos pašus izvirzītājus – Tautas partiju. Valsts kontrolieres amatā viņa nostrādājusi maksimāli ilgu laiku – divus pilnvaru termiņus. Šajā periodā viņas vārds politikas virtuvē dažādiem citiem amatiem piesaukts ne reizi vien. Sudraba vairākkārt minēta gan starp potenciālajiem kandidātiem valdības veidošanai, gan arī kā iespējama alternatīva kandidatūra Valsts prezidenta amatam. Par to, ka vēl 2011.gada pavasarī nopietni tam gatavojusies, pretēji pašas publiskiem noliegumiem liecināja gan ārējā tēla maiņa, gan konsultēšanās ar bijušo TP biedru Gundaru Bērziņu. Viņš savulaik vadīja oligarhu «īstā kandidāta» – Valda Zatlera sagatavošanu amatam, pirms viņš tika oficiāli izvirzīts.

Valsts kontrolieres vārds dažādu amatu listēs parādījās galvenokārt Sudrabas popularitātes dēļ – vienmēr perferktā valsts pārvaldi kritizējošā kontroliere sabiedriskās domas aptaujās ilgstoši ierindojusies starp atpazīstamākajiem un vispozitīvāk novērtētajiem līderiem. Vienlaikus kuluāros kā viņas mīnuss minētas ciešās attiecības ar Krievijas Revīzijas palātas priekšsēdētāju, bijušo Krievijas specdienesta vadītāju Sergeju Stepašinu, kas varētu radīt sarežģījumus, lai saņemtu pielaidi valsts noslēpumam. Tiesa, līdz šim viņai šajā ziņā nav bijušas problēmas.

Kad Sudraba stājās amatā, viņa solīja pacelt Valsts kontroles darba kvalitātes latiņu, un uz iepriekšējā vadītāja Raita Černaja fona tas arī šķietami izdarīts. Vismaz spriežot pēc skaļiem virsrakstiem ziņu lentēs par Valsts kontroles revīzijās konstatēto. Cita aina paveras, raugoties, kādas sekas ir bijušas Valsts kontroles revīzijās konstatētajam – lielā daļā skaļāko lietu nekādas. Līdz tiesai nav nonākušas lietas, kur personas būtu sauktas pie atbildības par kādu likumu pārkāpumiem, valsts vai pašvaldību naudas izsaimniekošanu, par ko skaļi vēstīja Valsts kontrole. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu