Pārmaiņas, no kurām nebaidīties • IR.lv

Pārmaiņas, no kurām nebaidīties

7
Foto — Gatis Rozenfelds, F64
Anda Burve-Rozīte

Norvēģijā dzīvojošā arhitekte un Vesterdāla Komunikācijas skolas profesore Vēsma Kontere McQuillan gada nogalē ieradās Latvijā, jo kopā ar studentiem strādā pie starptautiska ekoprojekta – izstādes, kas maijā būs redzama arī Latvijā. Intervijā viņa stāsta par dzīves un karjeras pieredzi pasaules dārgākajā pilsētā Oslo

Uz dzīvi Oslo Vēsma pārcēlās pirms septiņiem gadiem kopā ar vīru, amerikāņu izcelsmes arhitektu Tomasu McQuillan un dēlu Maksu. Latvijā Vēsma bija viena no veiksmīgākajām jaunajām arhitektēm. Viņas veidotie interjeri, piemēram, 2008.gadā radītais Eko Investors birojs, vairākkārt saņēmuši gada balvas dizainā. Norvēģijā viss bija jāsāk no nulles. Drīz vien latviešu arhitekte dabūja darbu arhitektu birojā Scenario Interiørarkitekter, un viņas vadībā tika projektēts luksusa iepirkšanās centrs Eger Oslo centrā. Vēl pēc dažiem gadiem Vēsma izturēja konkursu uz pasniedzējas vietu prestižajā Vesterdāla Komunikācijas skolā. Oslo piedzima abi jaunākie Vēsmas bērni – Timotijs un Zoe. 

Arhitektūra un interjeri ir Vēsmas darbs, savukārt mode, tās vēsture – aizraušanās. Intervijā arhitekte stāsta gan par dzīves principiem Norvēģijā, gan arī par dizaina uzstādījumiem, kas patlaban pasaulē strauji mainās. Pie pārmaiņām savā augstskolā strādā arī viņa pati. 

Tu Latvijā biji gada nogalē – kāda ir atmosfēra, «no malas» skatoties?

Ar norvēģu kolēģiem staigājām pa Vecrīgu – man jau liekas, ka tai piemīt šarms. Mazajām ieliņām, apsnigušajiem jumtiem, gaismiņām. Norvēģi teica: vai, cik skaisti! Oslo svētku laikā ir liela miera sajūta, un jāsaka – gandrīz to pašu miera sajūtu dabūju arī Rīgā. Biju nedaudz pārsteigta, ka agri slēdz visus restorānus. Kādreiz taču tā nebija, vai ne? 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu