Rīgas hans Ušakovs pirms pasaules gala • IR.lv

Rīgas hans Ušakovs pirms pasaules gala

58
Kas tur gaisā? Rīgas mērs Nils Ušakovs saspringti vēro debesis. Foto: Kaspars Krafts, F64
Aivars Ozoliņš

Tos rīdziniekus, kuri dzimuši Nila Ušakova dzimšanas dienā 8.jūnijā, varētu atbrīvot no nekustamā īpašuma nodokļa nomaksas. 

Bet tie, kuru personas koda ciparu summa veido nepārskaitli, varētu saņemt pēc izvēles vai nu būvatļauju par brīvu, vai nu dzīvokļa un apbedīšanas pabalstu un vēl pudeli krāna ūdens. Taču tikai kādā no pārskaitļa dienām, kuru domes priekšsēdētājs iepriekš izsludinātu Tviterī. Kāpēc ne? Jo tāpat jau agrāk vai vēlāk pienāks pasaules gals.

Tā kā pasaules gals var pienāk jebkurā dienā, tad acīmredzot Ušakovam, maigi sakot, ir “pofig” (lai nav jācitē viņa slavenajā sarunā ar Šleseru lietotā dabiskā valoda), ka šeit ir Latvijas valsts, nevis Krievijas kņaziste vai tatāru haniste. Kādu ukazu vai jarliku viņš iedomāsies izdot, tādu pavalstniekiem būs pildīt. Gribēs – atļaus vieniem nemaksāt par apkuri, bet otriem reģistrēt suņus un sterilizēt kaķus par brīvu. Negribēs – visi maksās. Kā pašlaik maksā par braukšanu sabiedriskajā transportā, izņemot dienas, kurās patvaldītājs paskatās pa logu, sabužina Kuzju un Muri un nospriež, ka snieg gana stipri, lai ielas varētu netīrīt, toties par sabiedrisko transportu var nemaksāt tie, kuriem ir automašīnas reģistrācijas apliecība.

Patiesībā jau tā automašīnas tehniskā pase arī nav vajadzīga, lai Ušakova īpašajās dienās brauktu bez maksas, un par atsevišķu cilvēku grupu diskrimināciju satraucas tikai tie, kuri nesaprot, kā strādā no Putina Zelta ordas pārņemtā varas vertikāle. Tās “tiesiskuma” pamats ir ne jau likumi, bet gan varas gribas pareiza saprašana. Tāpēc diezin vai kāds biļešu kontrolieris riskēs nonākt konfliktā ar pasažieriem, kuriem varētu ienākt prātā pavaicāt, kāds ir šīs atlaižu politikas likumiskais pamats. Vai zaudēt darbu, mēģinot noskaidrot Rīgas domē, vai tās priekšsēdētāja ieraksts Tviterī jāuzskata par likumu. Zeme, atveries! Protams, ka tas ir likums tiem, kuri saprot. Pašvaldības SIA Rīgas satiksme, par kuras darbu Ušakovam oficiāli nav nekādas tiešas teikšanas, to labi saprot.

Citplanētiešu finanses

Divdesmitajos gados itin daudzi Pitragā, Liepājā un citur Latvijā gaidīja, ka teju teju pasauli piemeklēs izpostīšana, bet viņus pašus uzraus debesīs – prom no dienišķo rūpju nastas un drošībā. Šogad daudzi šur un tur pasaulē gaida, ka pēdējā dienā atvērsies portāls un viņi notaps taisnā ceļā pie citplanētiešiem, kuri par viņiem tad parūpēsies.

Rīdzinieki ir īpaši privileģēti, salīdzinot ar citiem arī šoreiz nesagaidījušajiem, jo varēs, baltos palagos ietinušies, arī pēc noliktā pasaules beigu datuma pie Rīgas domes gaidīt, kad priekšsēdētājs izlems atpestīt viņus no kādas nodevas, kāda nodokļa, komunālā vai cita maksājuma. Vienpersoniski, pat bez domē valdošā kurultaja jeb bajāru padomes lēmuma.

Īpaši labas izredzes esot ne tikai Nila dzimšanas dienā, bet arī 9.maijā. Un visi gaišreģi ir vienisprātis – pilnīgi droši piepildīsies pareģojums, ka vislabvēlīgākais laikposms dāvanu gaidīšanai būs līdz pašvaldību vēlēšanām. Jo tuvāk 1.jūnijs, jo lielākas izredzes tikt par brīvu ierautiem Saskaņas centra leiputrijas portālā.

Ušakova vēstules Rīgas satiksmei, kurās viņš “informē” uzņēmumu par automašīnu reģistrācijas apliecību turētāju atbrīvošanu no maksāšanas par braukšanu sabiedriskajā transportā, un viņa epistulas par to sociālajos tīklos nav vienīgās viņa haniski apokaliptiskā noskaņojuma izpausmes. Pasaules gala priekšnojautas dvesmo arī Rīgas domes otrdien pieņemtais nākamā gada budžets. Var tikai minēt, vai to taisījuši citplanētieši, kuriem nauda aug kokos (vai kas nu viņiem tur aug), vai arī hedoniski fatālisti, kuri ir pārliecināti, ka jādzīvo šodien tā, lai pēc tam kaut vai komēta, vulkāns un plūdi. Domes apokaliptiķi nosprieduši, ka nākamgad tērēs par 35 miljoniem latu jeb par 7% vairāk naudas nekā ieņems.

Turklāt jau tagad skaidrs, ka arī pašreiz plānoto deficītu klusībā iecerēts nākamā gada gaitā vēl palielināt. Piemēram, tā pati Rīgas satiksme, kurai jāpārvadā Ušakova no maksāšanas atbrīvotie, bija prasījusi vairāk nekā 60 miljonu latu dotāciju, bet jaunajā budžetā tai paredzēti tikai 50 miljoni. Tātad notiks līdzīgi kā šogad, kad dome pat veselas trīs reizes grozījusi budžetu, katru reizi būtiski palielinādama tēriņus.

Zīmīgi, ka Ušakovs uz opozīcijas pārmetumiem, ka viņš atstāšot mantojumā nevis budžetu, bet gan “cauru maisu”, attrauca, ka opozīcija katru gadu pirms budžeta pieņemšanas prognozējot “pasaules galu”. Šķiet, ka domes budžeta politika drīzāk liecina par paša Ušakova nesatricināmo pārliecību, ka pasaules gals, pat ja šogad trīs reizes nav iestājies, drīz pienāks tā kā tā. Tāpēc jāturpina iztērēt, cik vien var pagūt.

20% iespēja?

Ja pasaules gals tomēr nepienāks, kādam par kņazja Ušakova un viņa bajāru tēriņiem būs jāsamaksā. To diezin vai gribēs darīt domes priekšsēdētāja vietnieks un vēlēšanu partneris Andris Ameriks, kam neesot laika viņa pārraudzīto uzņēmumu grāmatvedības lietām, jo neatliktu laika “strādāt visu rīdzinieku labā”, bet tad gan iestātos pasaules gals.

Var tikai minēt, vai mistiskie 20%, par kuriem palaikam dzird, ir domes numerologu aplēstā iespēja, ka pasaules gals iestāsies, vai – tieši otrādi – ka vēl ne. Toties lielāka skaidrība par citu skaitli – 211 lati. Tik daudz katrs rīdzinieks – neatkarīgi no tā, vai brauc ar subsidēto transportu, ar savu auto, ar velosipēdu vai iet kājām-, gadā samaksā Rīgas satiksmei, lai Ušakovs daļai no viņiem var pēc saviem ieskatiem ļaut braukt “par brīvu”.

Latvijā ir 119 pašvaldības. Droši vien Rīgas sniega galvenajam vērotājam nebūtu iebildumu, ja arī citu vadītāji uzspļautu likumībai un dotos pa viņa nosprausto “Rīgas ceļu” – sāktu izdot vienpersoniskus saistošus tvītus par atlaidēm vieniem vai piemaksām citiem. Bardaks ir dabisks un izdevīgs lietu stāvoklis Rīgas domes brālībai, un līdzīgs “tiesiskums” valsts mērogā tikai vienkāršotu dzīvi rīdzinieku naudas apsaimniekotājiem. Tomēr jācer, ka valdība, pirmām kārtām pašvaldību ministrija, neļausies pastardienas gaidu “pofigismam” un nevilcināsies ar galvaspilsētas domes priekšsēdētāja bizantisko avantūru novērtējumu.

 

Komentāri (58)

buchamona 23.12.2012. 12.26

Tas sliktākais stāstā par Ušakovu ir tas, ka Ozoliņš ir pat par zemu novērtējis sava raksta varoni, nodēvējot viņu tikai par ” Rīgas hanu”. Ušakovs ir visu LV putinistu atamans, ar nedalītu varu. Pēc viņa iegribas Latvijā notiek, jeb nenotiek referendumi. Piemēram valodas un pilsonības referendums. ” Ušakova skatījumu” viņa elektorāts pieņem bez lielas kurnēšanas pat visnepopulārākajos jautājumos, kā piemēram LR okupācijas fakta atzīšana, vai neatzīšana utt Vārdu sakot Ušakovs Latvijā ir politiska figūra, kura valstij kritiskos brīžos var ” svērt” tik pat daudz, cik ” labējo” partiju vadoņi kopā, ņemot vērā demokrātisko spēku hronisko sadrumstalotību.
Ušakovs, būdams Rīgas mēra krēslā, runā kā otrs LR prezidents par ārlietām,piemēram:
“..”Ir jēga mēģināt izveidot normālas, abpusēji izdevīgas attiecības ar Krievijas Federācijas reģioniem, vismaz, ko varam darīt pašvaldībā,” teica N. Ušakovs…http://la.lv/index.php?option=com_content&view=article&id=368359:qscq-partijas-kongres-visvairk-satraucas-par-eiro-ievieanu&Itemid=436

Ušakovs skaidri un gaiši Saskaņas kongresā pateica arī to, ka pašvaldību rezultāti Rīgā neapšaubāmi ietekmēs arī visas Latvijas ārpolitiku. Un viņš zina, ko runā :)

Tādēļ, ņemot to visu vērā, pašvaldības vēlēšanas Rīgā ir jāpārvērš par valsts mēroga notikumu, tā vairs nav tikai parasta cīkstēšanās ap Rīgas mēra krēslu, šīs vēlēšanas Rīgā Latvijai nozīmē daudz ko vairāk

+21
-1
Atbildēt

2

    Signija Aizpuriete > buchamona 23.12.2012. 22.51

    ——-rinķī apkārt:'(..),
    tā vairs nav tikai parasta cīkstēšanās ap Rīgas mēra krēslu, šīs vēlēšanas Rīgā Latvijai nozīmē daudz ko vairāk.’
    =============================================================================
    Vēl vairāk?! Ar 200 miljoniem par maz – cels ZiemeļEiropas Disnejlendu par miljardu euro?

    Kur nu ”hanam” līdz tādam līmenim, bet, gan jau vēlētāji Rīgā paši izlems:

    ‘ Ņemot vērā iekavētos termiņus un savulaik no būvniecības līguma izņemto infrastruktūras izbūvi, kopējās Gaismas pils projekta izmaksas, visticamāk, sasniegs savulaik noraidītos 200 miljonus latu, svētdien vēsta raidījums De facto. ‘

    http://www.diena.lv/latvija/zinas/gaismas-pils-projekta-kopejas-izmaksas-visticamak-sasniegs-200-miljonus-13985038

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > buchamona 24.12.2012. 07.28

    Ušakovs skaidri un gaiši Saskaņas kongresā pateica arī to, ka pašvaldību rezultāti Rīgā neapšaubāmi ietekmēs arī visas Latvijas ārpolitiku. Un viņš zina, ko runā :)….
    ______________________________ Tad ko ar streipveidīiem “‘zurnālistiem”,kas turpinās vervelēt, ka “eeee…. meee…. pašvaldību vēlēšanas jau par sētniekiem,kanalizācijas trubām un kanalizācijas vākiem un eee….meeee… nekādas polikas….buuuuu…).?

    Kam pienākas “” pa rīkli”‘ mūsu…. hmmm…..””brīvajā presē”?

    Ziemassvētku pārdomām:

    …………… There are certain qualities, dignity, self-restraint, sincere respect for those with whom one has differences, that are crucial to sustaining the values of justice and truth. And without these values a humane social order cannot be sustained. …….we need to stop irrational attacks on our own government, at the same time that we find some way to hold it to the standards of dignity and integrity we and the world have a right to demand of it. Because if democracy does indeed lose prestige, these crowds, wherever they are, will turn into warring factions, falling into chaos that will seem to justify new repression. Needless to say, responsibility for the state of the world would ideally be felt by people in positions of influence in the media. ……..

    Uzvars uz teksta pēdējuo teikumu.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

Kristīne 23.12.2012. 10.27

Pārvadāti 11000 pasžieru autoīpašnieku vienā dienā RS amatpersonas – paziņojums.5500 latu neieņemtā nauda par biļetēm plus sabiedriskā tranporta ekspluatācijas izdevumi, tātad aptuveni 10000 tūstoši nodokļu maksātāju naudas vienā dienā. Tikai rodās viens jautājums: “Kas un kā uzskaitija šos “pasažierus”, ja uzstādītie elektronisko braukšanas karšu nolasītāji transpotlīdzekļu reģistrācijas apliecības neatpazīst”. Atbilde standarta -iespēja caur RS “izpumpēt” krietnas summas no nodokļu maksātāju kabatām.

+20
0
Atbildēt

1

    Signija Aizpuriete > Kristīne 23.12.2012. 10.36

    ——-
    ‘(..)
    Atbilde standarta -iespēja caur RS “izpumpēt” krietnas summas no nodokļu maksātāju kabatām.’
    =============================================================================
    t.s. demokrātijas apstākļos varneši var pumpēt un varnešiem ir jāpumpē, tikai pārāk aizrauties nevajag – un arī ‘tautai’ šad tad jāļauj papumpēt. Pretējā gadījumā demokrātiem pie pumpja netikt.
    Der ATCERĒTIES slavenākos ”pumpētājus”, kas tagad opozīcijā – viņu ‘pumpēšanas’ nedarbus pieminēt:

    ‘ Valsts kontrole: Dienvidu tilta būvniecībā izšķērdēti vairāki desmiti miljonu latu ‘

    http://www.lrvk.gov.lv/?id=633&newsid=1016

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

oktaavs 23.12.2012. 14.06

Cilēvičs partijas kongresā teica, ka vara Rīgā esot gandrīz vai līdzvērtīga varai visā Latvijā. Viņam taisnība.
Latviešu valsts galvaspilsēta ir atdota Maskavai bez neviena šāviena.
Tajā paša laikā bāleliņi – antiņi strīdas par utīm katra kažokā un nevar vienoties par kopēju sarakstu, lai gūtu uzvaru.
Var jau lamāt Ušakovu, bet kurš ir idiots ?

+13
-5
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu