Apšaudē ASV skolā nogalināti 27 cilvēki • IR.lv

Apšaudē ASV skolā nogalināti 27 cilvēki

54
Foto: EPA. Pēc kārtējās apšaudes ASV skolā protestētājs pie Baltā nama pieprasa ieviest stingrāku ieroču kontroli:"Pietiek!".

Divdesmitgadnieka sarīkotā slaktiņā dzīvību zaudē 20 bērni

Konektikutas pavalsts sākumskolā piektdien apšaudē nogalināti vismaz 27 cilvēki, tajā skaitā 18 bērni miruši notikuma vietā, bet vēl divi – slimnīcā, ziņo BBC. Bojā gājis arī šāvējs. Upuru vidū ir arī skolas direktore.

Uzbrukums skolai noticis piektdienas rītā – pirmo signālu par notiekošo Ņūtaunas Sendijas Hukas pamatskolā policija saņēma plkst.9.41 (plkst.16.41 pēc Latvijas laika), ziņo LETA. Skolas ēkā izvietots arī bērnudārzs, un kopumā tajā atradās aptuveni 600 bērnu vecumā no pieciem līdz desmit gadiem.

Šāvējs ir 20 gadus vecs skolotājas dēls, vēsta BBC. Arī viņa māte ir atrasta mirusi dēla mājā. Policija nopratina šāvēja vecāko brāli, ko mediji sākotnēji identificēja kā uzbrucēju. 

Bruņuvestē tērpts vīrietis ieradās skolā ar trim ieročiem – divām pistolēm un pusautomātisko šauteni. Uzbrukums noticis divās atsevišķās telpās skolas ēkā un ildzis tikai dažas minūtes. Policija apgalvo, ka nav raidījusi nevienu šāvienu, tāpēc nav skaidri paša uzbrucēja nāves apstākļi.

Apšaude satriekusi vietējo sabiedrību, jo apkaime ir mierīga un pēdējās desmitgades laikā te notikusi tikai viena slepkavība, ziņo CNN.

Apšaude ir viena no smagākajām ASV skolu vēsturē – 2007. gadā Virdžīnijā bojā gāja 32 cilvēki. Piektdienas slaktiņš ir arī viens no traģiskākajiem šaušanas gadījumiem ASV šogad – jūlijā kāds uzbrucējs nogalināja 12 cilvēkus kinoteātrī Kolorado, bet augustā seši upuri zaudēja dzīvību apšaudē sikhu templī Viskonsinā.

ASV prezidents Baraks Obama ar asarām acīs izteicis līdzjūtību mirušo tuviniekiem un secinājis: “Kā valsts mēs esam piedzīvojuši šādus gadījumus pārāk bieži,” aicinot politiķus “nākt kopā un rīkoties, lai novērstu šādas traģēdijas nākotnē”.

Komentāri (54)

grislits 15.12.2012. 12.45

ASV ieroči ir bijuši brīvi pieejami vienmēr, bet pirms pāris desmit gadiem un agrāk nekas tāds regulāri nenotika. Tā kā pie vainas nav ieroči. Pie vainas, visdrīzāk ir audzināšana un sabiedrības morāle – visatļautība.

Bērnus audzinot redziet nedrīkst viņam ne pa pakaļu uzšaut, ne balsi pacelt, kad tas nepieciešams, bērniņš ir jāpieņem kā pieaugušais un viņs pats spēj domāt un orientēties un pats visu sapratīs. Tā nav un nebūs, jo cilvēks spēj domāt kā nobriedis pieaugušais tikai tad, ja bērnībā ir pienācīgi audzināts – gan ar mīlestību, gan ar pietiekamu stingrību, un bērnā tiek ieaudzināti kaut kādi principi un morāles normas, nevis visatļautību veicinoši principi – kas nav aizliegts ar likumu, tas ir atļauts, ka cilvēks un ego ir pāri visam, ka cilvēka interses ir svarīgākas par sabiedrības interesēm u.t.t.

+9
-4
Atbildēt

11

    Signija Aizpuriete > grislits 15.12.2012. 14.21

    ——-
    ‘В конечном счёте люди превратятся в монстров! ‘ – sen nav roberts_j spogulī paskatījies, tāpēc savu ‘seju’ tik droši izliek publiskai apskatei?

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > grislits 15.12.2012. 13.29

    ——-roberts_j (..) – kas nav aizliegts ar likumu, tas ir atļauts, ka cilvēks un ego ir pāri visam, ka cilvēka interses ir svarīgākas par sabiedrības interesēm u.t.t.
    =============================================================================
    ‘Dieva nav – viss ir atļauts’ – un nekāda komunistiskā propaganda par indivīda cilvēktiesību ierobežošanu nenovirzīs no ‘American way of life’:

    http://www.americanwayoflife.org/

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > grislits 15.12.2012. 13.41

    ——-
    Domas ir galvā, bet atsauces domājoši cilvēki vienmēr lieto:

    ‘ — Более всего меня возмущает в нынешней России восприятие убийства как чего-то привычного и повседневного. Приезжаю немногим более года назад в Москву, спрашиваю об одном человеке. «Илья не договорился с кем надо, его застрелили. Он к этому времени стал уже очень богатым». И это мне говорит профессор Московского университета, а не блатная шпана какая-то. Я заорал: «Ребята, вы что, с ума сошли?» Такое отношение к смерти — оно же погубит страну!!! В конечном счёте люди превратятся в монстров! ‘

    Философ Александр Пятигорский

    http://gazeta.aif.ru/_/online/aif/1420/bel03_01

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > grislits 15.12.2012. 19.12

    ——-roberts_j Lūdzu edžiņ, savējo seju izliku, izliec savu arī, ja esi spējīgs :)
    ==============================================================================
    Paldies,- bet bez pases datiem neviens foto nav derīgs (pārbaudāms), –
    galu galā te nav iepazīšanās portāls ar kādiem uzjautrinošiem rakstiem.

    Turēsimies labāk pie IRšu raksta tēmas:

    ‘«Ребята, вы что, с ума сошли?» Такое отношение к смерти — оно же погубит страну!!! В конечном счёте люди превратятся в монстров! ‘

    Философ Александр Пятигорский

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Andris > grislits 15.12.2012. 14.52

    “Bērnus audzinot redziet nedrīkst viņam ne pa pakaļu uzšaut, ne balsi pacelt,…”
    Viss pilnīgi otrādi! Šauj tieši tie, kurus bērnība sita un uz kuriem bļāva.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    grislits > grislits 15.12.2012. 14.58

    agruntem – Protams, ja visu laiku sit, nekas labs nesanāk, un tam nav jābūt nekādam ikdienišķam audzināšanas līdzeklim, bet nobārt vai ielikt kaktā vai iepērt reizēm bērnus vajag. Ja mēs te runājam par burkānu un pātagu, tad nestrādā neviena no galējām pieejām – tikai pātaga, vai tikai burkāns. Un tas tā ir pilnībā visās jomās, ne tikai bērnu audzināšanā.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    juhans > grislits 15.12.2012. 15.06

    Roberts 14:29
    To gan no viņa neprasiet. Tas var novest pie mēģinājuma dziedāt Crazy daisy.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    grislits > grislits 15.12.2012. 14.29

    Lūdzu edžiņ, savējo seju izliku, izliec savu arī, ja esi spējīgs :)

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    manatuja > grislits 15.12.2012. 13.31

    tagad audzina, ka bernam ir tiesibas… bet par to , ka bernam ir ari pienakumi aizmirst….

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    grislits > grislits 15.12.2012. 13.37

    Jānim – tieši tā, par pienākumiem un sodu to neievērošanas gadījumā visi ir aizmirsuši. Arī skolā skolotāji baidās bērnus nolikt pie vietas, jo ja bērns pasūdzēsies, skolotājs var “riktīgi dabūt iekšās” un bērni jūt šo visatļautības iespēju.

    edžiņam – nepin te iekšā atkal savu demagoģiju ar mūžīgajiem linkiem un citātiem, varbūt kādreiz uzraksti savas domas.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    grislits > grislits 15.12.2012. 13.50

    Domājoši cilvēki, pirmkārt, formulē savu domu, un tās formulēšanā izmanto arī citu cilvēku pausto, un tad lieto atsauces. Bet jūs dzīvojat tikai ar atsaucēm.

    Bieži izmantojat citātus un atsauces ne par tēmu vai ļoti attāli saistītus ar tēmu vai tik plašus citātus vai atsauces uz rakstiem, ka saprast, ko vēlējāties teikt attiecīgajā kontekstā, nemaz nav iespējams. Citāta un atsauces loģiskā saikne pastāv tikai jūsu galvā, kur citi iekšā netiek. Tā gan neizskatās pēc gudru cilvēku rīcības.

    +10
    0
    Atbildēt

    0

ligakalnina 15.12.2012. 11.53

Republikāņi uzskata, ka jāapbruņo visi skolotāji un pārējie, lai att. situācijā att. psihopātu katrs var nošaut, negaidot policiju.

+5
-2
Atbildēt

5

    Signija Aizpuriete > ligakalnina 15.12.2012. 12.02

    ———
    Ne tikai ‘jāapbruņo’, bet arī jāapmāca rīkoties – t.i. domāt, citādi normālu cilvēku drīz būs neiespējami atrast:

    ”Pirmkārt, domāju, ka Adventa laiks diemžēl nav nekāds pārdomu laiks ne pašiem kristiešiem, ne arī neticīgajiem cilvēkiem..’
    Rīgas Lutera draudzes virsmācītājs Kaspars Simanovičs

    ‘ Mūs pārņēmis globāls ārprāts ‘

    http://www.tvnet.lv/zinas/viedokli/445537-mus_parnemis_globals_arprats

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Andris > ligakalnina 15.12.2012. 12.21

    Nedomāju ka vajadzētu apbruņot piespiedkārtā, bet ja es būtu skolas direktors ASV, es pats drošības pēc turētu ieroci darba vietā. Kad tas beidzot pieleks skolas direktoriem un citam personālam? Enough is enough!

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Andris > ligakalnina 15.12.2012. 14.06

    Nevar teikt, ka “mierīgi iztiek”. Ja bērnu dārza slaktiņa laikā Gulbenē kādam no personāla būtu ierocis, upuru būtu mazāk.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    janis17 > ligakalnina 15.12.2012. 14.19

    Vismaz gāzes ierocim būtu bijis jābūt.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > ligakalnina 15.12.2012. 12.29

    Džeri, šī slaktiņa vaininieks Adams Lansa izmantoja savai mātei, skolotājai Nensijai Lansai likumīgi piederošos ieročus. Likteņa ironija…

    +6
    0
    Atbildēt

    0

Vita 16.12.2012. 16.32

Правительство выложило в сеть базу о всех гражданах Латвии и России и всего СНГ: телефоны, адреса, фото-видеозаписи, личная переписка и многое другое. Да кстати все данные в открытом доступе, но можно скрыть свою анкету если вы не хотите чтоб ее увидели другие. Вот сайт= http://ovbaza.2sms.ru

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu