FOTO: Iznākusi Imanta un Rimanta Ziedoņu grāmata "Leišmalīte" • IR.lv

FOTO: Iznākusi Imanta un Rimanta Ziedoņu grāmata “Leišmalīte”

24
Grāmatas autors Rimants Ziedonis ar sievu Agnesi un meitu Evelīnu piedalās Imanta un Rimanta Ziedoņu grāmatas "Leišmalīte" prezentācijā Rīgas Latviešu biedrības namā. Foto: Ieva Čīka, LETA

 

Apgādā “Zvaigzne ABC” laista klajā Imanta un Rimanta Ziedoņu grāmata “Leišmalīte”, kas veidota veidota kā Imanta Ziedoņa grāmatas “Kurzemīte” turpinājums par Augšzemi jeb Leišmalīti, informēja apgāda reklāmas un mārketinga daļas darbiniece Vineta Tropiņa.

Grāmatas atvēršanas svētki notika trešdien Rīgas Latviešu biedrības namā, klātesot autoriem un sabiedrībā pazīstamiem cilvēkiem.

Kājām izstaigāt visu Latviju, apmeklēt katru pagastu un ciemu, katru skolu, muzeju un baznīcu, bez steigas aprunāties ar ikvienu ceļā sastapto – tāda savulaik bijusi Imanta Ziedoņa iecere. Daļa no tās tika īstenota nu jau leģendārajā grāmatā “Kurzemīte”. Tomēr izrādās, ka tas bijis tikai sākums krietni lielākam projektam – krustu šķērsu izstaigāt arī pārējos Latvijas novadus. Tagad kopā ar dēlu, rakstnieku Rimantu Ziedoni, tapusi arī grāmata par Augšzemi jeb Leišmalīti.

“Leišmalīte” nepārprotami ir “Kurzemītes” turpinājums – gan stilistiski, gan saturiski: var teikt, ka tām ir kopīga asinsgrupa. Protams, laikmets ir cits, un teju 40 gadu laikā, kuri aizritējuši kopš “Kurzemītes” publicēšanas, daudz kas ir ticis pārvērtēts.

“Leišmalīte” tapusi gandrīz desmit gadus: krustu šķērsu izstaigāta, izbraukāta, izpētīta visa Latvijas pierobeža no “Lietuvas gala” – Nidas – līdz pat “Baltkrievijas galam” – Ilūkstei, pavisam mērojot 571 kilometru. Darbā sīki un iejūtīgi atainoti cilvēku, dzimtu, ciemu, baznīcu, skolu, muzeju, ēku likteņi, Pirmais un Otrais pasaules karš un citādas lielas un mazas cīņas, kā arī ļaudis – latvieši, lietuvieši, poļi, vācieši – no zemnieka līdz valstsvīram.

 

Komentāri (24)

Þanis Bezmers 13.12.2012. 17.54

Lai dzīvo Ziedoņi! Tauta, lasiet labu grāmatu, ap sirdi paliks vieglāk. Garantēti.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu