Ēlerte: Pašvaldību vēlēšanas Rīgai būs vēsturiskas • IR.lv

Ēlerte: Pašvaldību vēlēšanas Rīgai būs vēsturiskas

54
Sarmīte Ēlerte "Vienotības" pasākumā. Foto: Edijs Pālens, LETA

“Vienotība” Rīgas domes vēlēšanu kandidātu sarakstu sāks veidot no 15.decembra

Gudra ražošana un pakalpojumi ar augstu pievienoto vērtību, kvalitatīva izglītība, efektīvs transports, moderna pārvaldība, ilgtspēja un jaunrade – šie jēdzieni dominēja trešdien partijas “Vienotība” ideju forumā, kurā tika iepazīstināts ar partijas vīziju par galvaspilsētas attīstību.

Nākamās pašvaldību vēlēšanas Rīgā būs vēsturiskas, teica “Vienotības” Rīgas vēlēšanu saraksta līdere Sarmīte Ēlerte. “Tā būs izvēle starp veco un jauno Rīgu. Starp to, vai Saskaņas centrs ar savu promaskavisko sabiedrības šķelšanas politiku turpinās nostiprināt savas pozīcijas Latvijā. Mēs esam gatavi saliedēt visus labēji centriskos spēkus un strādāt uzvarai,” teica Ēlerte. Tikai sadarbojoties ar Nacionālo apvienību un Reformu partiju, šāda uzvara esot iespējama.

Partijai “Vienotība” kopā ar pārējām labēji centriskajām partijām ir labas izredzes uzvarēt pašvaldību vēlēšanās Rīgā, uzskata premjerministrs Valdis Dombrovskis, ziņo LETA.

Premjers atsaucās uz socioloģiskajām aptaujām, kas liecina, ka “Vienotība”, Reformu partija un Nacionālā apvienība Rīgā kopumā varētu saņemt vairāk balsu nekā Saskaņas centrs, kas nozīmē, ka “Vienotība” var cīnīties par to, lai mainītu Rīgas domes koalīciju un varētu strādāt pie Rīgas attīstības.

“Vienotība” savu deputātu kandidātu sarakstu startam 2013.gadā gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās Rīgā sāks veidot no 15.decembra, aģentūrai LETA pastāstīja “Vienotības” Rīgas domes frakcijas vadītājs Olafs Pulks. Visi Rīgas nodaļas biedri mēneša garumā līdz 15.janvārim varēs iesniegt savu skatījumu par to, kuriem cilvēkiem jābūt deputātu kandidātiem.

Ēlerte, iepazīstinot ar “Vienotības” vīziju par galvaspilsētas attīstību un programmas galvenajiem virzieniem, uzsvēra izglītības un kultūras jautājumus. “Astoņu gadu laikā pilsētas izglītības budžets ir jādubulto no 70 līdz 140 miljoniem latu,” viņa uzsvēra, norādot, ka izglītība ir atslēga uz Rīgas attīstību un panākumiem. “Skolotāju kvalifikācijas celšana, radošāki un motivētāki skolotāji būs mūsu prioritāte. Rīgā jābūt vairāk izcilām vispārizglītojošām skolām, kur var mācīties bērni no visas Latvijas,” teica Ēlerte.

Savukārt, nosakot patieso cenu, kurā ietilpst telpu nolietojuma izmaksas un to, ka nauda vienādā apmērā seko gan uz privāto, gan pašvaldības bērnudārzu, slēdzot ilgtermiņa līgumus ar privātajiem bērnudārziem, veicinot aukļu dienesta attīstību, esot iespējams likvidēt rindas uz bērnudārziem, ziņo “Vienotības” preses sekretāre Laila Timrota.

Partija arī apņēmusies nodrošināt, lai visi nelatviešu bērni jau bērnudārzā varētu apgūt latviešu valodu kā otru dzimto valodu.

Partijas līdere programmatiski uzsvērusi, ka Rīga ir latviešu kultūras centrs, kuru latvisku padara kultūras mantojums, jaunrade un latviešu valoda. “Rīgai beidzot jākļūst par kultūras politikas virzītāju, ne tikai atsevišķu aktivitāšu atbalstītāju. Ir jāsaliedē spēki un jāuzliek Rīga uz Eiropas kultūras kartes ar vismaz vienu vērienīgu un regulāru Eiropas līmeņa mūzikas, teātra vai vizuālās mākslas festivālu,” teica Ēlerte.

Viņa ir pārliecināta, ka Rīgā ir jāatjauno galvenā arhitekta postenis.

Ēlerte uzskata, ka “tingeltangeļi vēsturiskajā centrā pie Raiņa pieminekļa, “Jaunā viļņa” diskotēka krastmalā, noplukušas būdas stacijas tunelī, aizauguši un piemēsloti iekšpagalmi pelēkos mikrorajonos – tā visa ir padomiskā elpa, tas viss ir “Vecais vilnis”, kurā sakņojas Saskaņas centra vadoņi”.

No pilsētas saimnieciskajiem jautājumiem, pēc Ēlertes domām, zemei un ēkām, kurās ir moderna ražošana un liels skaits darba vietu ar vismaz vidējo algu, jānosaka maksimālās nekustamā īpašuma atlaides. Pilsētai jāiesaistās arī radošo industriju, radošo kvartālu un tehnoloģiju pārneses centru attīstībā. Tāpat Rīgā jāiedibina stipendiju fonds, kurā, piedaloties pilsētai, uzņēmējam un daļu maksājot pašam darbiniekam, tiek finansēta mērķtiecīga pārkvalifikācijas programma.

Sabiedriskajā transportā partija rosina pāriet uz stundas biļeti, lai cilvēkiem, kuri dodas uz darbu ar diviem vai trīs transporta līdzekļiem, nebūtu jāmaksā vairākkārt, bet pilsētu apkaimju iedzīvotājiem jādod iespējas pašiem lemt par noteiktu apjomu budžeta ieguldīšanu konkrētos projektos savā apkaimē.

Ēlerte uzskata, ka jāmaina arī attieksme pret Rīgas trūcīgajiem iedzīvotājiem un jāmodernizē sociālā atbalsta sistēma, lai visu vajadzīgo informāciju gan par apgādniekiem, gan par komunālajiem rēķiniem sociālie dienesti paši var iegūt dažādās datu bāzēs. “Sociālajiem darbiniekiem jāiet pie cilvēkiem, nevis jāskaita izziņas,” viņa norādīja.

Ēlerte uzsvēra nepieciešamību saglabāt iespēju pensionāriem izmantot pilsētas sabiedrisko transportu bez maksas, taču mainot šā atbalsta piešķiršanas veidu. “Atbalsts jādod tieši cilvēkam, nevis “jāiepumpē” uzņēmuma “melnajā caurumā”,” teica Ēlerte.

Ēlerte uzbūra arī savu vīziju par pilsētu mikrorajoniem, kuriem jākļūst par sabiedriskajiem centriem, kur pulcēties gan pensionāriem, gan jauniešiem, gan mājražotājiem, gan amatierkolektīviem.

“Dārgiem rēķiniem par siltumu nav tautības, tāpat kā korupcijai nav tautības. Iekļaušanās Ziemeļeiropas saimē ir visu tautību rīdzinieku drošības un labklājības jautājums. Rīgai ir vajadzīga jauna elpa,” rezumēja Ēlerte.

 

Komentāri (54)

buchamona 12.12.2012. 18.41

Šīs vēlēšanas tiešām būs vēsturiskas, tikai es Ēlertes teikto gribētu “piezemēt” un vairāk akcentēt to, par ko būs pārvērsta Rīgas sabiedrība, ja vēl uz četriem gadiem mūsu galvas pilsētu pārvaldīs ušakovieši. Kopā tas būs jau astoņi gadi. Tas ir ļoti ilgs laiks cilvēka dzīvē. Astoņu gadu laikā jau būs iedzīvināti mūsu galvas pilsētā sveši, grūti apturami procesi, kura rezultātā galu galā visa Rīga būs pārvērsta par vienu īstu Maskavas priekšpilsētu burtiskā nozīmē, ar visiem ” starptautiskajiem” kontaktiem, iestrādēm uc aktivitātēm, nemaz nerunājot par to, par ko šajā laikā būs pārvērsts pilsētas budžets un par ko būs pārvērsti daļa rīdzinieku, kuri būs ” pieradināti” pie putinistu “sociālā taisnīguma” akcijām un, kad šai ” leijputrijai” pienāks gals, SC elektorāt uztvers šo neizbēgamo bankrotu par LR valdības naidīgu akciju pret viņiem.

+22
-3
Atbildēt

2

    efeja60 > buchamona 13.12.2012. 13.09

    Pulks solīja, ka Vienotība ies koalīcijā ar SC.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Life Quality Managem > buchamona 13.12.2012. 03.01

    Bet, Riņķī Apkārt, Rīgas Domi ievēl rīdzenieki, un ja tas tā notiks kā Tu saki, tad tā būs bijusi rīdzenieku griba. Man gan rādās optimistiskāks scenārijs, ušakoviešiem vairs nav un nebūs Šlesera. Tātad nav koalīcijas partneru. Pat ja SC vinnē vēlēšanās viņi ir vieni un 51% rīdzenieku jābut pilnīgi aptaurētiem, lai savēlētu absolūto vairakumu SC Rīgas domē. :)

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

mariam 12.12.2012. 19.26

Nu, beidzot sāk parādīties tas, ko jau labu laiku gaidīju – Eiropeiskas pilsētas attīstības redzējums, par detaļām, protams vēl var ņemties, bet kopumā – man ir gandarījums un prieks, ka kas tāds nu tiek formulēts.

Cita lieta – kandidāti utt., – vēl dikti daudz darba, lai veiksmīgi startētu vēlēšanās, arvien nav stingras pārliecības, ka izdosies savākt vairākumu.

+18
-2
Atbildēt

9

    gstrazds > mariam 12.12.2012. 20.24

    Taisnība, vienīgais tas teiciens par vēsturiskajām vēlēšanām ir trakota izgāšanās. Cik nu spēju atcerēties vēlešanas, vienmēr ar putām uz lūpām tiek bļauts, ka šīs esot izšķirošās vēlēšanas – ja ne tagad, tad bezdibenī iekšā. Kā zināms bezdibenī mūs iegrūda vienas ASV bankas bankrots un sekojošā ķēdes reakcija.

    +5
    -16
    Atbildēt

    0

    Ieva Priedenfelde > mariam 12.12.2012. 23.50

    Ko brīnies? Direktīvas no kremļa ir saņemtas.

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

    Egitazz > mariam 13.12.2012. 00.32

    Un tomēr, – ir gandarījums, ka šie programmas aizmetņi neapstājas pie ierasti nodrāztās latviskuma tēmas vien
    =======
    latviskums ir modernizēts, tas jau ir eiropeiskais latviskums – “….pārliecināta Ēlerte, uzsverot, ka atvērtība nav pretrunā ar latviskumu: “Rīgas eiropeiskais latviskums ir ieguldījums pasaules daudzveidībā”. Droši vien ir vēl austrumniecisks un vēl kāds latviskums.

    Grūta dzīve gaidāma okupantiem – sākotnēji būs jāatvainojas, bet pat jāpieņem latviskums, bet ne kurš katrs, bet pareizais.

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > mariam 12.12.2012. 21.56

    Nezin kādēļ šķiet, ka neviena “latviešu partija” nemaz nevēlas to SC uzvarēt, jo ir saņemtas pavisam citas direktīvas. Tāpēc arī Ēlertes priekšvēlēšanu runāšana tik skaļa, bet nekonkrēta un mīkstmiesīga. Lai gan Baiba Broka arī nav daudz labāka… Tas tikai pierāda, cik šīs direktīvas pārliecinošas mūsu “elitei”.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > mariam 12.12.2012. 23.26

    fretka
    “Nezin kādēļ šķiet, ka neviena “latviešu partija” nemaz nevēlas to SC uzvarēt, jo ir saņemtas pavisam citas direktīvas.”

    ?????????????????????????????????

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Kalvis > mariam 12.12.2012. 21.32

    Ar “eiropeiskas pilsētas” redzējumu būs stipri par maz lai nopietni konkurētu ar SC+GKR un ZRP (?).
    Vēsturiskas šitās vēlēšanas būtu, ja vēlētaji beidzot saprastu, ka ar maigi nacionāo,eiroliberalo centrisko politiku SC nebūs uzvarams.

    +12
    -2
    Atbildēt

    0

    mariam > mariam 12.12.2012. 21.22

    > Dāvidam
    Jā, tā gvelšana par vēsturiskajām vēlēšanām, izšķirošo kauju – tā ir tik nodrāzta, nebaudāma klišeja, kas tiek lietota vismaz gadus desmit, iespējams, varbūt pat visus divdesmit – uz katrām vēlēšanām. Tāpat arī nav lielu ilūziju, ka arī uzvaras gadījumā daudz no tā sludinātā tiktu piepildīts, – kā zināms solījumi ir viena lieta un realitāte – cita. Un ja nu tā bezkaislīgi palūkojas, pārlieku niansēs neiedziļinoties, tad nemaz jau arī tik ļoti tās dažādo domju sastāvu politikas cita no citas neatšķiras, un arī tas Vienotības (kopā ar abiem iespējamajiem partneriem) potenciāls diezcik dižs vēl nerādās.

    Un tomēr, – ir gandarījums, ka šie programmas aizmetņi neapstājas pie ierasti nodrāztās latviskuma tēmas vien, bet tiek balstītas tādās pilsētnieciskās, – resp. rietumnieciskās, eiropeiskās vērtībās un redzējumā. Kaut kāds progress ir jūtams, un to jāatbalsta.

    +12
    -1
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > mariam 12.12.2012. 22.27

    @Jānis Mednis
    Ja tomēr paskatāmies, cik ātri Ēlerte ir noformulējusi vīziju (jo kad nosauca viņas vārdu, neko vairāk par “Rīgu Latvijai” viņa nevarēja pateikt), tad es tomēr lieku cerības, ka viņas vadībā process nenotiek tukšgaitā. Es ceru, ka RD vēl kāds normāls cilvēks ir palicis, kurš varētu palīdzēt ar iekšējo info V, ja redz, ka vīzija un darāmo darbu saraksts ir reāls.
    Jau tagad vīzijā Ēlerte ir tālāk par Ušakovu, jo Ušakovs ir gatavs locīties katram kas pavicinās naudas žūksni, lai Rīgā varētu būt jebkāds pasākums.

    +12
    0
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > mariam 12.12.2012. 20.40

    .bezdibenī mūs iegrūda vienas ASV bankas bankrots …
    ____________________

    USA banka “Pareks”, jeņķi Kargins un Krasovickis!

    ģāģa Sems-Ivars Godmanis!!!

    +17
    -3
    Atbildēt

    0

Kaspars Špūle 12.12.2012. 18.43

Ne par tēmu, bet tik un tā sāpīgi: vai tiešām IR.lv ir noslēdzis bāzu līgumu ar krievu spameriem?

+11
-5
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu