Nākamgad LTV – bez Edvīna Inkēna un Egila Zariņa • IR.lv

Nākamgad LTV – bez Edvīna Inkēna un Egila Zariņa

51
Edvīns Inkēns. Foto: Lita Krone, LETA
Dita Arāja

LTV programma 2013.gadā piedzīvos lielākas saturiskas izmaiņas, likvidējot vairākus raidījumus

Jauns gads sāksies, bet raidījumu „Jauna nedēļa” un „Krējums saldais” gan vairs nebūs Latvijas Televīzijas (LTV) ēterā. Līdz ar LTV priekšnieka Edgara Kota priekšlaicīgo aiziešanu no sabiedriskās televīzijas to atstāj arī raidījumi, ko veidoja Edvīna Inkēna neatkarīgo producentu grupa „S.A.F. pakalpojumi”.

Inkēna grupa īpašu LTV vadības labvēlību ieguva tieši Kota valdīšanas laikā, jo šiem producentiem bija iespēja par LTV naudu veidot raidījumus, ko rādīja labi skatītā ētera laikā. „Jaunu nedēļu” no ētera noņem kvalitātes trūkuma dēļ, bet „Krējumu saldo” – jo tā finansējumu 2013. gadā novirzīšot, lai stiprinātu ziņas krievu valodā, stāsta LTV1 un LTV7 kanālu vadība.

E. Inkēns gan uzskata, ka īstais iemesls raidījumu noņemšanai ir Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) pārstāvja Ginta Grūbes spiediens, jo viņš uzskatot, ka „S.A.F. pakalpojumu” raidījumus LTV nav jārāda.

G. Grūbe toties saka, ka „šādas sazvērestību teorijas jānocērt pašā saknē”, jo LTV šogad pirmo gadu bijis jāizvērtē raidījumi pēc NEPLP izstrādātā un oktobrī pieņemtā sabiedriskā pasūtījuma veidošanas principiem. „Acīmredzot, raidījumi nav izturējuši vērtēšanu pēc rezultatīviem rādītājiem,” konstatē Grūbe, uzsverot, ka tas, kurus raidījumus LTV rāda, ir tikai un vienīgi televīzijas iekšējā lieta. Šis ir pirmais gads, kad NEPLP sabiedriskajām raidorganizācijām prasa izvērtēt sabiedriskā pasūtījuma raidījumu kvalitāti. Līdz šim vajadzēja atskaitīties tikai par noraidītajām stundām.

Nākamgad vairs nebūs arī raidījuma „Šeit un tagad”, toties LTV piedāvās jaunu darbdienu žurnālu – no pirmdienas līdz ceturtdienai būs skatāms jauns raidījums par sabiedrībai svarīgiem jautājumiem. Tomēr NEPLP 6.decembra sēdē vēl nav apstiprinājusi LTV iesniegto sabiedriskā pasūtījuma plānu raidījumu nepilnīgā izvērtējuma dēļ. Trūkumi sabiedriskā pasūtījuma projektā LTV jānovērš līdz nākamajai trešdienai, 12.decembrim.

Attiecībā uz „Jaunu nedēļu” vislielākie LTV vadības iebildumi ir pret to, ka producentu grupa nepildot galveno uzdevumu – veidot raidījumu par ārpolitiku, skaidro LTV informatīvi dokumentālo raidījumu satura redaktore Sarmīte Plūme. Patlaban raidījums ārpolitikas tematam veltot nelielu daļu laika, bet galveno akcentu liekot uz iekšpolitiskajiem notikumiem.

E. Inkēns saka – „Jauna nedēļa” pievērsusies iekšpolitikas notikumiem, jo reitingi rādot, ka ārpolitika skatītājus maz interesē. „Bet tad ārpolitika jāpasniedz tā, lai cilvēki skatītos,” saka S. Plūme, atklājot, ka jau ilgi LTV vadību nav apmierinājis Inkēna producentu grupas darbs LTV1. Problemātisks esot arī „Jaunas nedēļas” vadītāja Egila Zariņa darba stils un loma – neesot saprotams, vai viņš raidījumu tikai vada kā moderators, vai piedalās diskusijā un izsaka savu viedokli. Tāpat LTV neapmierinot tas, ka dažkārt Zariņš esot vāji sagatavojies, stāsta S. Plūme. E. Inkēns toties apgalvo, ka par Zariņu tiešu pārmetumu nav bijis.

„Jaunu nedēļu” LTV faktiski pērk no „S.A.F. pakalpojumiem” – pie raidījuma strādā LTV tehniskie darbinieki un LTV maksā producentiem par raidījuma veidošanu. Arī „Krējumu saldo” LTV finansē no reklāmas ieņēmumiem. G.Grūbe vairākkārt ir uzstājis, ka ir jābūt skaidrai sistēmai, kā LTV pasūta vai iepērk raidījumus no neatkarīgajiem producentiem. Līdz šim LTV tādas trūcis.

LTV7 kanāla direktore Ija Circene-Groša saka, ka pret „Krējuma saldā” kvalitāti LTV7 vadībai iebildumu nav, tomēr raidījums ēterā vairs neparādīsies, jo tam domāto finansējumu no LTV pašu ieņēmumiem iecerēts novirzīt krievu ziņu stiprināšanai. Viņa saka – ja jāizšķiras starp izklaidējošu raidījumu un ziņām krievu valodā, tad priekšroka tiek dota ziņām. Līgums par „Krējumu saldo” beidzoties šogad, bet „Jaunu nedēļu” pēc līgumnosacījumiem gan vēl bijis iecerēts rādīt visu 2013. gadu, taču LTV esot tiesības līgumu lauzt vienpusēji, stāsta E. Inkēns. Viņš gan cer, ka „LTV vēl apdomāsies” un raidījums turpināsies. Tomēr S. Plūme stāsta, ka LTV Ziņu dienests esot iesniedzis savu pieteikumu jauna ārpolitikas raidījuma veidošanai.

Bez Inkēna grupas raidījumiem nākamgad no ētera atvadīsies arī dvēseliskās sarunas vēlās vakara stundās – raidījums „Šeit un tagad”. S. Plūme saka, ka raidījums savu laiku jau nokalpojis un tajā arī vairs neesot tik spēcīgu ētera personību, kādi savulaik bijuši psiholoģe Solvita Vektere un ārsts Pēteris Kļava.

Nauda, ko izmantoja šim raidījumam, nākamgad tiks pāradresēta jaunajam LTV ikdienas žurnālam. Tieši patlaban notiek neatkarīgo producentu grupu konkurss par labāko piedāvājumu minētajam raidījumam. S. Plūme stāsta, ka šis būs pirmais raidījums, par kuru LTV producentu grupai maksās. Līdz šim sabiedriskajā TV plaši izplatīta sistēma, ka neatkarīgie producenti paši meklē reklāmdevējus, bet LTV viņiem dod ētera laiku. Tas nereti ir iemesls praksei, kad neatkarīgie producenti savus raidījumus veido reklāmdevēju interesēs. Konkursam par to, kas veidos jauno raidījumu, jānoslēdzas 13.decembrī.

LTV jau drīzumā jāsameklē arī jauns vadītājs „100.panta preses klubam”, jo tā līdzšinējais „saimnieks” Dzintris Kolāts, kas bija arī ZD vadītājs, izlēmis darba attiecības ar LTV pārtraukt. Decembrī atlikušos raidījumus apsolījis novadīt žurnālists Gundars Rēders, un LTV vadība patlaban apzinot iespējamos raidījuma vadītājus.

 

Komentāri (51)

ievuliitis 07.12.2012. 16.35

Sen jau neskatos “Jauno nedēļu”. Tā raidījuma veidotāju angažētība tālu pārmāc nedaudzos plusus, kas parādās ārzemju tēmu izklāstā. Un, skaidri saredzot to angažētību, rodas šaubas par bezkaislīgu un analītisku ārzemju tēmu atspoguļojumu. Nav jēgas skatīties.

+24
-2
Atbildēt

9

    egfoto > ievuliitis 08.12.2012. 16.00

    “Bet” cik klašu izglītība ir Jums???
    “Es arī neskatos to raidījumu, jo sen paskatījos” :)))

    Man kā jaunam cilvēkam ar labu izglītību un ļoti labi atalgotu darbu, liekas, ka Jauna nedēļa ir vienīgais skatāmais raidījums LTV1.
    Pat teiktu, ka vislabākais no visām LV televīzijām.

    Var jau protams dirst par kaut kādu nomenklatūru vai čeku, bet jauniem cilvēkiem uz to nospļauties – daudzi pat nesaprot to vārdu nozīmi. Un brīnās, kāpēc pensionāri un citi validoliķi šo valsti kapā dzen iekšā.

    +2
    -10
    Atbildēt

    0

    egfoto > ievuliitis 08.12.2012. 16.46

    :)))
    Tos tekstus par nomeklatūru un čeku nekā savādāk kā par diršanu nevar nosaukt. Un manai valodai nav pilnīgi nekāda sakara ar izglītību – man dzīvē nav jālokas kā bērzam, ko domāju to arī saku.
    Varbūt tas ir aktuāli Jums, tiem kas vēl dzīvo 20-30 gadus pagātnē :))

    +2
    -9
    Atbildēt

    0

    egfoto > ievuliitis 08.12.2012. 18.44

    :)
    To nākošajā dzīvē. Apsolu.

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    austrisv > ievuliitis 08.12.2012. 17.34

    donst, kur redzēji manā komentārā vārdu čeka?

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > ievuliitis 08.12.2012. 18.32

    .donst13
    …Var jau protams dirst …
    _____________________
    Tev (kā jaunam un izglītotam) jāmēģina to darīt pudelē..vēlams publiski.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    austrisv > ievuliitis 07.12.2012. 22.11

    Es arī neskatos to raidījumu, jo sen paskatījos, un skaidri jūtama kādu svešu interešu elpa pakausī šim Zariņam un viņa viesiem studijā.

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

    austrisv > ievuliitis 08.12.2012. 16.18

    donst13
    “Man kā jaunam cilvēkam ar labu izglītību”

    “Var jau protams dirst par kaut kādu nomenklatūru”

    Šie abi jēdzieni nav savienojami pēc taviem komentāriem vadoties!
    Bez tam Tev vēl daudz kļūdu tajā komentārā, bet es tās neanalizēšu, jo nav vērts ar tik “labi audzinātu” un galīgi neizglītotu diskutēt par jebkuru tēmu. Manis pēc skaties, ja tev patīk.

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 07.12.2012. 16.50

    Tik sen neskatos, ka pat neatceros, ko un par kādām ārzemēm runā :)

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

    Ojārs > ievuliitis 07.12.2012. 16.40

    ārzemju tēmu atspoguļojumu
    —————-
    ārzemju tēmu atspoguļojumā jūtama tā pati senzināmā kremļa elpa. Starp citu, sižetu daudzums par Krieviju raidījumā bija visai uzkrītošs

    +16
    -3
    Atbildēt

    0

silvija_vitina 07.12.2012. 17.00

Par tiem, kas iet, paldies Dievam, prom – tā kā nu būtu skaidrs. Gribētos, gan zināt, kas tad nāks vietā! Jo LTV1 ir tiktāl noasiņojusi, ka bez kārtīgas asins pieliešanas vairs nav dzīvotspējīga.

+21
0
Atbildēt

0

kristaps_drone 07.12.2012. 15.46

Diez vai LTV kļūs sliktāka bez (bijušā?) čekas aģenta Inkēna.

+18
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu