Ģimenes ārsti oficiāli prasa Circenes demisiju • IR.lv

Ģimenes ārsti oficiāli prasa Circenes demisiju

34
Veselības ministre Ingrīda Circene partijas kongresā. Foto: Lita Krone, LETA

Ārsti: Veselības ministres īstenotā veselības politika ir sabiedrībai bīstama

Latvijas Ģimenes ārstu asociācija (LĢĀA) trešdien nosūtījusi vēstuli Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (Vienotība), tiesībsargam Jurim Jansonam un veselības ministrei Ingrīdai Circenei (Vienotība), kurā prasa ministres demisiju, pamato savu lēmumu un vienlaikus lūdz Veselības ministrijai (VM) ņemt vērā iesniegtos iebildumus plānotajiem Ministru kabineta noteikumu grozījumiem, kas regulē arī ģimenes ārstu darbu.

“Veselības ministrei Ingrīdai Circenei pēc vairāk nekā gada atrašanās ministres amatā joprojām trūkst reālajai situācijai atbilstošas primārās veselības aprūpes attīstības stratēģijas. Veselības ministres realizētā veselības politika ir sabiedrībai bīstama un primāro veselības aprūpi degradējoša, tāpēc prasām ministres demisiju,” teikts LĢĀA vēstulē.

Ģimenes ārstu asociācija piektdien biedru pilnsapulcē nolēma prasīt veselības ministres demisiju. Ģimenes ārsti nepiekrīt plānotajām izmaiņām Ministru kabineta noteikumos, kas paredz noteikt jaunus uzdevumus ģimenes ārstiem, nepiešķirot papildu finansējumu. Lielākā daļa ārstu uzskatīja, ka papildu kvalitātes kritērijus ar esošo finansējumu nav iespējams izpildīt un VM rīcība ir ciniska un netaisnīga, ziņo LETA.

LĢĀA prezidents Pauls Princis sacīja, ka projektu, kas paredz izmaiņas ģimenes ārstu darbībā, asociācija saņēmusi oktobra pēdējā nedēļā un LĢĀA bijušas tikai trīs dienas, lai par to vienotos, pirms tas izsludināts valsts sekretāru sanāksmē. “Tas ir nepieklājīgi, lai neteiktu vairāk,” teica Princis. Viņš atzina, ka daudzos jautājumos tika panākta vienošanās, tomēr līgumā vēl saglabājušies citi nepamatoti un ciniski punkti.

Piemēram, LĢĀA uzskata, ka ir negodīgi likt visām praksēm meklēt papildu telpas māsām, jo daudzas prakses to nevar atļauties. Tāpat LĢĀA uzskata, ka nedrīkst noteikt ierobežojumus laboratoriskajām kvotām, ko ministrija esot ieplānojusi. Pēc Prinča teiktā, plānots noteikt, ja ģimenes ārsts pārtērēs vairāk nekā 110% laboratorisko kvotu, par viņu ziņos Veselības inspekcijai. Pašreizējie dati liecina, ka 50% ģimenes ārstu pārtērē šīs kvotas.

LĢĀA uzskata, ka Veselības ministrijas projektā ir arī citas nepilnības. Piemēram, pretēji Circenes teiktajam, nav skaidri noteikts, vai valsts apmaksās papildu vizītes pie pacienta mājās, vai tas būs jādara pašam ārstam.

Šonedēļa Circene intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam “Labrīt, Latvija” teica, ka ģimenes ārstiem netiek uzliktas jaunas funkcijas. Ministre teica, ka arī līdz šim visi ģimenes ārstiem izvirzītie kritēriji bijuši ģimenes ārstu darba aprakstos par veicamajiem darbiem. Tomēr patlaban tie ir pildāmi brīvprātīgi, un tikai 10% ārstu izvēlējušies šos kritērijus pildīt. Circene uzskata, ka tādējādi tiek diskriminēti pārējo ģimenes ārstu pacienti.

Circene radio intervijā arī teica, ka valsts esot gatava apmaksāt ģimenes ārstiem otro māsu un papildu mājas vizītes, vienīgais pienākums, ko uzliek jaunie kritēriji, esot hronisku pacientu aprūpe.

Ministre arī norādīja, ka kritērijus izstrādājušas abas ģimenes ārstu asociācijas kopā ar Nacionālā veselības dienesta un VM darbiniekiem, kas liecinot, ka ģimenes ārsti piekrīt, ka kritēriji ir izpildāmi. Ministrija uzskata, ka turpmāk šo kritēriju ievērošanai jākļūst obligātai, bet LĢĀA ir pretējās domās.

Komentējot ģimenes ārstu viedokli, ka kritēriju izpildei nepieciešams papildu finansējums, Circene atbildēja: “Kurš medicīnā negrib lielāku finansējumu?!”

Grozījumu projekts tika izsludināts valsts sekretāru sanāksmē 15.novembrī. Tā saskaņošanu plānots noslēgt šonedēļ un tālāk projekts tiks virzīts uz Ministru kabineta komitejas sēdi, informēja VM preses sekretārs Oskars Šneiders.

 

Komentāri (34)

Una Grinberga 05.12.2012. 18.40

Ģimenes ārsti lai sākumā pieprasa demisiju savām asociācijām, kas piedalījās noteikumu izstrādāšanā. Man gan jocīgi liekas tas, ka VM apmaksā papildus māsu, kas ir tīri teorētiski +33% darba kapacitāte, lai ĢĀ atvieglotu darbu un līdz ar to arī veikt visas savas funkcijas. Tāpat arī VM plāno drīz ieviest e-veselība un e-receptes, kas ievērojami atvieglos ĢĀ darbu. Tad tīri ļoģiski ir jāprasa arī augstāka darba kvalitāte, jo kvantitāte tiek samazināta.

+12
-3
Atbildēt

0

Tatjana Vitze 05.12.2012. 19.02

ierosinu katra ceturksna pirmo piektdienu izsludinat par kada demisijas pieprasisanas dienu……

+11
-3
Atbildēt

0

piziks 05.12.2012. 23.37

Labi, ka zinu arī dažus citus ģimenes ārstus — īstus un labus šī vārda labākajā nozīmē, toties pats Pauls Princis Ventspilī ir visai interesants “vingrotājs”. Vismaz dažreiz.

Nupat, pērnā gada nogalē (nupat iepret pacientu dzives ilgumiem), dr. Pauls Princis, mājas vizītēs pamanījis, ka 74-gadigā paciente pietiekami maksātspējīga, izrakstīja kaudzi recepšu, ko ārstam nekritiski paklausīgais lauku tantuks savā pēdējā patstāvīgajā braucienā arsabiedrisko transportu uz pilsētiņas centru naski atprečoja par nepilniem Ls 50. (Dr. Princis izskatās un izturas moderni, mūsdienīgi — mājas vizītēs tiešam brauc, turklāt ekologiski un sportiski — ar velosipēdu.) Uz pacientes tobrīd it kā loģiskajiem pašnovērojumiem dakteris nereaģēja. (Paciente, kreile kopš dzimšanas, stāstija par kreisās rokas “atslēgšanos”, īslaicigiem ģīboņiem, arvien biežākiem galvas reiboņiem.)Nemediķi, kam mazliet pazīstama bioloģija, tādā stāstā pievērš uzmanību tieši “vadošās” rokas “vadības traucējumiem.

Oficiāli sliktus nodomus dr. Princim piesiet nav/diez vai ir iespējams: mildronāts + vairāki dārgā gala brendu vitamīni, — viss saraksts attiecināms uz vispārēju organisma stiprināšanu. Bez bīstamas saslimšanas šī vecuma pacientei tādu stiprinatāju daudzumu — atbilstoši noteiktajām devām — vajadzētu “ēst” gandrīz 3 mēnešus. Tantuka stāvoklis šo stiprinātaju lietošanai noturējās vēl 2 nedēļas. “Just business”/”tikai bizness” attieksme nav noziegums, protams.

Toties šī epizode atmiņā atjaunojās pēc nākamās, daudz spilgtākās…
10 dienas vēlāk slimība progresējoši saasinājusies. Viena 5-minūšu ģībšana gadījās paziņas klātbūtnē, sekmīgi. Pēc 2 dienām tantuks nogāzās otrreiz, majās viens pats, gulēja bez iespējam kustēties vismaz pusstundu. Pēc atgūšanās un spējas izmantot mobilo telefonu atsaucās gan kaimiņi, gan radi — nemediķi, bet cilvēki ar atbilstošu dzīves pieredzi un loģiku, — tantukam laiks uz stacionāru.

… Tantuks tikpat loģiski zvana savam ģimenes ārstam. Dr. Pauls Princis dzelžains — pēc stacionāra nekādas vajadzības, teicis: “Padomajiet, cik jums gadu!” Telefoniski dr. Princim viss skaidrs — ne mediķis, bet ekstrasensors talants!

Ventspils ir maza pilsēta, savstarpēji labajiem darbiem un paziņu godigumam, neatkarigi no profesijas un ieņemamajiem amatiem, — dzīves ētikai — vēl ir kada iedarbība (jā, tos var tiši un netīši jaukt ar protekcionismu, “blatu”, pat korupciju)…, BET — tālākais apstiprināja, ka taisnība bija “pāķu” loģikas filosofiem — nemediķiem.) Tantuku jau pēc 2 stundām savējie iedabūja stacionārā, visi turpmākie ārsti gan Ventspili, gan Rīgas Stradiņos atzina/piekrita, ka tas bijis pēdējais bridis stacionēšanai, ļoti driz tika atklāts smadzeņu audzējs, tika piedzīvots daudz lieliskas, profesionālas attieksmes piemēru, bet neviens no tiem — vismaz šoreiz! — nesaistījās ar šīs ģimenes šo ārstu!

Dr. Pauls Princis… tās pašas dienas vēlā novembra vakarā, ap 20-iem, uzradās attiecigajā adresē un meklēja pacienti!… Paldies Dievam un visiem, kuri rikojās, vairs neatrada… Paciente tolaik jau iejutusies stacionārā un viņu lieliski bija sākusi aprūpēt dr. Gaļina Ivanova, kā arī visa pārējā ventspilnieku/Kurzemes reģionālās slimnīcas komanda. Smaga vēžiniece ar atbalsta komandu bija veiksmīgi apsteigusi ilggadējo ģimenes ārstu?! Vai iespējams pierādīt, ka attiecigajā adresē dr. Princis ar nolūku un tīši — glābjoties pašam — ieradās pēc tam, kad jau pats bija uzzinājis, ka paciente stacionēta? Visticamāk, ka tas nebūtu iespējams. Pārējie situācijas liecinieki gan vēl dzīvi. Atklāts paliek jautājums, — kas būtu noticis, ja visi būtu principiāli un stingri liktu palauties uz ģimenes ārstu un nekustētos ne par gramu? Protams, rezervē paliek ātrie un neatliekamie, kurus varētu saukt pēc nākamā ģīboņa, — bet, kādas varētu būt tā sekas 3-dzīvokļu mājā, pacientei nespējot uz grīdas kustēties arī pēc samaņas atgūšanas un aizsniegt mobilo telefonu kaut metru no sevis? Katliņš uz gāzes plīts droši varētu izvārities tukšs utt. …

Varbūt/tomēr Pauls Princis ir labāks menedžeris un asociācijas vadītājs nekā ģimenes ārsts? Un, ja Ventspilī strādājis ilgi, iespējams, citiem lieciniekiem/pacientiem/”upuriem” par viņu ir daudz laba, ko teikt. Toreiz novembrī citi dr. Prinča pacienti izglāba savu dakteri no viņa paša kļūdas un pašpārliecinātības nevietā.

Tā gadās.

+5
0
Atbildēt

1

    ligakalnina > piziks 06.12.2012. 06.32

    Ģimenes ārsti, reizēm, mīl izrakstīt nevajadzīgus vai ne visai vajadzīgus medikamentus, vai pat barības piedevas, reizēm arī psihotropos medikamentus, kas tikai pasliktina vecu cilvēku stāvokli, zināju vienu, kas mīlēja dod tantēm klonazepāmu, no kā tante zaudēja līdzsvaru un stāvus gulēja.
    Bet, arī slimnīcās, reizēm, pacientiem grūž tās nervu zāles bez vajadzības, lai guļ un nesūdzas.
    Konkrētajā gadījumā vitamīnu un stimulējoši preparāti tai tantei vispār bija kontrindicēti, jo tie varēja tikai stimulēt audzēja augšanu.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu