Kārnegī centrs: Krievijā nobriedusi politiskā krīze • IR.lv

Kārnegī centrs: Krievijā nobriedusi politiskā krīze

21
2.decembrī Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu Turcijas pilsētā Stambulā sagaida protestētāji. Foto: AFP/LETA

Pētnieki uzskata, ka neviena no pusēm Krievijā patlaban nespēj valsti attīstīt evolūcijas ceļā

Krievijā ir nobriedusi politiskā krīze, nule kā pabeigtā pētījumā konstatējuši Kārnegī centra eksperti, vienlaikus brīdinot par negatīvo scenāriju – revolūcijas un valsts šķelšanās – riskiem, ziņo LETA/Lenta.ru.

Krievijā nobriedusī krīze ir trejāda, teikts pētījumā “Krievijas atmoda”, kas publicēts centra tīmekļa vietnē. Pirmkārt, Krievijā pastāv personalizētās varas krīze, norāda pētnieki, ar personalizēto varu domājot Vladimira Putina izveidoto režīmu.

Otrkārt, tā ir krīze kapitālisma modelī, kurā ienākumu pamats ir rente, un, treškārt, paternālistiskā sabiedriskās uzvedības modeļa krīze.

Eksperti norāda, ka Putina režīms turpina cīņu par savu eksistenci un šīs cīņas rezultātā radusies sabiedrības šķelšanās. Valsts ir tīši sarīdījusi modernizācijas piekritējus un konservatorus, uzskata centra politologi.

Sabiedrību, nosacīti vērtējot, var uzskatīt par vairāku, vismaz trīs, valstu pārstāvjiem. Pirmajā dzīvo konservatori, kas atbalsta Kremļa partiju “Vienotā Krievija”, otrajā – vidusšķira, kas vēlas ietekmēt varu, bet trešajā – Ziemeļkaukāza iedzīvotāji un musulmaņi. Pētījumā minēts, ka valstī konservatoru ir vien 15%.

Eksperti arī norādījuši uz varas galvenajiem riskiem. To vidū ir liekulīgā cīņa ar korupciju, elites šķelšanās, kā arī tas, ka atkritusi nepieciešamība pēc varas vertikāles.

Negatīvo scenāriju – revolūcijas un valsts šķelšanās – iespējamība ir lielāka par attīstību evolūcijas ceļā. Patlaban nedz valsts vara, nedz opozīcija nav spējīga valsti attīstīt evolūcijas ceļā, uzskata Kārnegī centra pētnieki.

 

Komentāri (21)

oktaavs 03.12.2012. 18.50

Krievija – tā nav Maskava. Viņi tagad pacietīs jebkuru diktatūru, lai tik kara un revolūcijas nav. Lai ir kaut kāda maize un sņabis veikalā. Lai ir Centrālā Televīzija, kas rāda seriālus, Putinu un katru dienu stāsta, ka krievi ir dižākā nācija pasaulē, bet pārejie – nāvīgākie ienaidnieki un muļki. Tādi, kam nav nekādas sajēgas par plašo dvēseli, kuru ar skaidru prātu nesaprast.

+13
0
Atbildēt

1

    Sandris Maziks > oktaavs 03.12.2012. 19.28

    west
    Vecit, Tu spried tikai bidlu, kuru traucina ir ielikta bariba, limeni. Vel jau ir ari feodali, kas gatavi konkurentam, kresla kaju iezaget, vai cela likuma asfaltu ar udeni noliet un ari tie pasi bidlas var sarikot asinainu buntu, ja bajariem nepietiks petrodolaru, baribas iegadei.

    +3
    -8
    Atbildēt

    0

Aivars Krauklis 03.12.2012. 19.21

1. Krievija kaimiņos jau pati par sevi ir krīze. Nepārtraukta.
2. Katram gadījumam jāsāk attīrīt robeža no krūmiem un uzstādīt ložmetējus, ja tur kas sāksies, būs par vēlu. (Elektriskie gani ar paaugstinātu spriegumu arī var kādu brīdi palīdzēt.)
3. Jāpārskata iespējas ignorēt vai atteikties no parakstītā kājnieku mīnu aizlieguma.

+10
0
Atbildēt

1

    gundega_heiberga > Aivars Krauklis 03.12.2012. 20.18

    Jā, iespējams scenārijs kurā 1/6 zemeslodes “pareizticīgajiem boļševikiem” atkal kļūst par šauru. Vienīgi nu Krievija ir saprasta ar prātu – lai kā tā nemelotu, un kā “atbrīvotājus” tos nesveiks, ar ziediem nesagaidīs.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Elīna Barkovska 03.12.2012. 18.46

Un Latvija, būdama laba kaimiņiene, izveidoja investoru koridoru krieviņiem!:)

+9
0
Atbildēt

1

    Sanšains > Elīna Barkovska 03.12.2012. 23.00

    Nevis “Latvija”, bet vispirms LPP+TP+SC, bet vēlāk (un joprojām) V+RP+SC+daļa no ZZS.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu