ES panāk kompromisu par kredītreitingu aģentūru darbības noteikumiem • IR.lv

ES panāk kompromisu par kredītreitingu aģentūru darbības noteikumiem

21
Foto: EPA/LETA

Aģentūras “Standard & Poor’s” un “Moody’s” kritizētas par 2008.gada finanšu krīzes un eirozonas parādsaistību krīzes veicināšanu

Eiropas Komisija (EK), Eiropas Parlaments (EP) un Eiropadome panākušas kompromisu jautājumā par kredītreitingu aģentūru darbības uzraudzību, otrdien pavēstīja bloka iekšējā tirgus komisārs Mišels Barnjē.

“Es atzinīgi vērtēju panākto svarīgo vienošanos par papildu noteikumiem kredītreitingu aģentūrām. Šo noteikumu mērķis ir samazināt pārlieku lielo paļāvību uz reitingiem, izskaust interešu konfliktus un izveidot pilsoniskās atbildības režīmu,” skaidroja komisārs.

Kredītreitinga aģentūrām “būs jābūt atklātākām, piešķirot reitingus suverēnām valstīm”, kā arī būs jāievēro “noteikumi par laiku, kad publiskot valstu reitingus, un būs jāpamato laiks, kad tiek publiskoti nepasūtīti valstu parādu reitingi,” lai nepieļautu finanšu tirgu destabilizāciju, uzsvēra Barnjē.

EK cer, ka jaunos noteikumus līdz šā gada beigām atbalstīs gan EP, gan bloka dalībvalstu līderi, ziņo LETA/AFP.

EK uzdots pienākums izvērtēt nepieciešamību izveidot Eiropas kredītreitinga aģentūru, un līdz 2016.gadam ziņot par to Eiropadomei un Eiropas Parlamentam.

Eiropas kredītreitingu aģentūra iecerēta kā alternatīva tādām ietekmīgām kredītreitingu aģentūrām kā “Standard & Poor’s” un “Moody’s”, kuras saņēmušas kritiku par 2008.gada finanšu krīzes un eirozonas parādsaistību krīzes veicināšanu.

 

Komentāri (21)

lismanis 28.11.2012. 13.19

Eiropas kredītreitingu aģentūra? Tā būs tā kā dalībvalstu izveidota aģentūra? Pieņemu, ka tur darbosies ES dalībvalstu pilsoņi. Vai viņi jau pēc būtības nebūs interešu konfliktā, ja viņi noteiks savas dalībvalsts reitingu?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu