Pētījums: Latvija ir 48.labākā valsts, kur piedzimt • IR.lv

Pētījums: Latvija ir 48.labākā valsts, kur piedzimt

21
Rīga. Rudens. Latvija. Foto: Gints Ivuškāns, F64

Pirmajā desmitniekā no eirozonas valstīm ir iekļuvusi tikai Nīderlande

Londonā bāzētais pētniecības un analīzes uzņēmums “Economist Intelligence Unit” (EIU) izveidojis pasaules valstu reitinga tabulu, izvērtējot, kurā no tām piedzimt ir vislabāk, un Latvija šajā sarakstā ieņem 48.vietu. Pavisam reitingā iekļautas 80 pasaules valstis.

Igaunija mūs ir apsteigusi un ieņem 44.vietu, toties Lietuva atpaliek un atrodas 57.vietā. Salīdzinot Krievija ierindojusies 72.vietā starp Indonēziju un Sīriju.

Par pasaulē vislabāko valsti pētījumā atzīta Šveice, ziņo LETA/Newsru.

Pirmajā desmitniekā ir daudz Eiropas valstu, tomēr eirozona tur pārstāvēta tikai ar vienu – tā ir Nīderlande, kas ieņēmusi astoto vietu.

Ekonomisko problēmu māktās eirozonas valstis pamatā ierindojušās saraksta otrajā un trešajā desmitā.

Saraksta trešo, ceturto un piekto vietu ieņem attiecīgi Norvēģija, Zviedrija un Dānija.

Austrālija ieņem otro vietu, bet tās kaimiņi – Singapūra un Jaunzēlande – sesto un septīto. Kanāda ierindojusies devītajā vietā, bet pirmo desmitnieku noslēdz Honkonga.

Pētnieki norāda, ka gadu gaitā izdevies uzlabot pētījuma metodoloģiju. Sastādot reitinga tabulu, tiek ņemts vērā liels rādītāju daudzums, kā objektīvie, piemēram, – vidējais ienākumu līmenis, tā arī subjektīvie – kā paši rezidenti ir apmierināti ar savu dzīves līmeni.

Nauda patiesi ir svarīgs laimes priekšnosacījums, konstatējuši pētnieki, bet arī citiem faktoriem ir svarīga loma.

Tāpēc bijušie līderi ASV tagad atrodas tikai 16.vietā, dalot to ar Eiropas Savienības “lokomotīvi” Vāciju un sev pa priekšu palaižot Taivānu un Beļģiju, kas ieņem attiecīgi 14. un 15.vietu.

Ja var ticēt EIU pētniekiem, no bijušās sociālisma nometnes valstīm visrožainākās cerības ir Čehijai, Slovēnijai un Polijai, kas ieņem attiecīgi 28., 32. un 33 vietu. Bet no bijušajām padomju republikām vislabākie apstākļi nākamajām paaudzēm radīti Baltijas valstīs.

Krievija, kā jau minēts, atrodas 72.vietā, bet Ukraina ir vēl zemāk – 78.vietā. Citas bijušās padomju republikas sarakstā nav iekļuvušas.

Par Ukrainu zemāku novērtējumu saņēmušas tikai Kenija un Nigērija, kuras arī noslēdz sarakstu.

Tajā nav atrodama arī puse valstu, kurās nule kā uzvarējis “arābu pavasaris”. Tunisija un Ēģipte ierindojušās 59. un 60.vietā, bet Lībijas un Jemenas sarakstā nav.

Izskaidrojums ir vienkāršs. EIU pētnieki uzskata, ka “arābu vasara” šajās valstīs vēl tik drīz neiestāsies.

 

Komentāri (21)

buchamona 24.11.2012. 07.53

Bet no bijušajām padomju republikām vislabākie apstākļi nākamajām paaudzēm radīti Baltijas valstīs. +++ Kremļa iebrucēji 50 okupācijas gados tā arī nepaspēja trīs PSRS ” skatlogos” dzīvojošās Baltijas tautas parmalt 100% “padomju masā”. Tāds ir iemesls tam, kādēļ no “bijušajām padomju republikām” vislabākie piedzimšanas apstākļi šobrīd ir Baltijā , kaut gan jau pats formulējums – “bijusī padomju republika” – ir zaimošana, ja runājam par Kremļa okupētajām Baltijas valstīm. Vēl jo projām nesaprotams ” korektums” mīt mūsos pret okupantiem un tā saucamo ” padomju laiku.”
Runājam par komunistu pastrādātajiem noziegumiem pret mūsu tautu tā – it kā tas būtu kaut kāds formāls lielums, nevis konkrēti noslepkavoti, deportēti un aplaupīti LR pilsoņu likteņi. Viņi bija šo ” padomju laiku” reāli upuri. Šo atziņu mums vajadzētu noskaitīt ik rītu tūlīt pēc pamošanās – tad nerunātu mēs par ” padomju laikiem” tik ” mīlīgi,” tad varbūt beidzot aizietu līdz apziņai, kas tas ir – padomju laiki

+17
0
Atbildēt

0

Elvis Jakovļevs 24.11.2012. 11.18

Kuba 40.vieta! Ka tad, tur ir labak piedzimt neka jebkura Baltijas valsti!? Tik nezin kapec videjais letins no turienes atbrauc un sausminas kada nabadziba!

+7
0
Atbildēt

4

    oktaavs > Elvis Jakovļevs 24.11.2012. 11.30

    mazdace
    Sen jau daudzi pateiks, ka bagātība nav laimes garants. Ir simtiem nelaimīgu miljonāru.
    Ko mēs zinām par kubiešu laimes izpratni ? Tā ir viņu pašu darīšana un nevajag tur līst ar savu patiesību.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > Elvis Jakovļevs 26.11.2012. 10.42

    Tur ir labs klimats, daudz saules, lēti cigāri un rums!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    kristrun > Elvis Jakovļevs 24.11.2012. 15.50

    Mazā, ja kāds vidējais kubietis atbrauc no Latvijas, viņš tāpat šausminās, protams, ja ir ticis tālāk par Vecrīgas meitu mājām. Bet personīgi es uzskatu, ka Latvija ir tā labākā vieta, kur cilvēkam piedzimt.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > Elvis Jakovļevs 24.11.2012. 11.40

    mazadace
    Kastro valdisanas sekas likvidet daudz vienkarsak ka Latvija sabraukusos interventus. Jau pec desmit gadiem tur dzives limenis var but augstaks ka ASV, piedevam vel ar augstu dzives kvalitati.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

dro 24.11.2012. 12.07

Šis nu gan ir “pētījums”:)

+4
-1
Atbildēt

1

    Kaspars Špūle > dro 24.11.2012. 12.41

    Nekā pārsteidzoša.
    Curikiem rullē dvēseļu pārdzimšana, tāpēc viņiem nav problēmu ar “piedzimšanas valsts” izvēli.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu