Ķīlis: Varbūt nāksies atdot augstskolu novērtēšanā ieguldīto miljonu • IR.lv

Ķīlis: Varbūt nāksies atdot augstskolu novērtēšanā ieguldīto miljonu

27
Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis. Foto: Kaspars Krafts, F64

IZM plāno piesaistīt respektablu auditorfirmu, kas pārbaudīs projekta kvalitāti

Pastāv nopietna varbūtība, ka par iespējamo datu viltošanu būs jāatdod Augstākās izglītības padomes (AIP) īstenotajā Eiropas Sociālā fonda projektā “Augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšana un priekšlikumi kvalitātes paaugstināšanai” ieguldītie līdzekļi – aptuveni miljons latu, svētdien intervijā TV3 raidījumā “Nekā personīga” sacīja izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis.

Ministrs par šo varbūtību jau informējis Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (Vienotība). Otrdien, 20.novembrī, šis jautājums ar premjeru tikšot apspriests detalizētāk, tajā skaitā, par to, ko darīt ar augstskolu programmu vērtējumu un kā pret to attiekties. “Jā, tas ir smags zaudējums budžetam, bet mums ir svarīgi, lai lēmumi par augstskolām būtu izdarīti uz maksimāli kvalitatīva un nevainojama pamata,” sacīja Ķīlis, piebilstot, ka šis projekts nav nevainojams.

Pēc Ķīļa teiktā, projektā līdz pat 25% gadījumu ārvalstu ekspertu anketas dažādām programmām aizpildītas līdzīgi vai identiski, kas nav iespējams vai iespējams ar ļoti mazu varbūtību. Tāpat secināts, ka ārzemju eksperti aizbraukuši, neizpildot vai daļēji aizpildot anketas, proti, daļa anketas aizpildītas pēc viņu aizbraukšanas. Tāpat daļa anketas aizpildītas vēl pirms radīta datu bāze, kurās anketu datus ievadīt, un dati ievadīti ne tā kā aizpildītajās anketās.

“Tas mums liek domāt, ka dati, ko mēs pilnīgā pārliecībā, uzticoties autoritatīvai organizācijai – AIP, izmantojām, varētu nebūt kvalitatīvi. Arī lielākā daļa kritikas pārsvarā ir par datiem,” skaidroja Ķīlis.

Ķīlis noliedza, ka nekvalitatīvi dati varētu būt saistīti ar Izglītības un zinātnes ministrijas spiedienu uz projekta veicējiem to pabeigt līdz šīs vasaras beigām, lai gan projekta termiņš bijis nākamā gada pavasaris.

“Visi eksperti ir beiguši savu darbu, līdz ar to visām anketām jābūt aizpildītām. Nevar būt tā, ka ekspertu komisija beigusi darbu un anketas vēl nav aizpildītas,” norādīja Ķīlis, piebilstot, ka eksperti darbu beiguši jau pavasarī. “Ja vēl [dati] kvalitatīvi būtu jāapstrādā, tad vēl būtu skaidrs, bet kvantitatīvajiem datiem bija jābūt gataviem pilnībā,” sacīja Ķīlis.

IZM plāno piesaistīt respektablu auditorfirmu, kas pārbaudīs projekta kvalitāti un izvērtēs rezultātu iegūšanas, ievadīšanas un apstrādes procesu. Tāpat tikšot aicināti talkā analītiķi, kas vērtēšot “pašu datu iespējas”, proti, ko no tiem varot secināt. Tāpat būšot jāveic pārbaude IZM, kā veikta projekta pārraudzība visā tā garumā.

Ķīlis arī uzsvēra, ka līdz tam, kad tiks noskaidrots, kas īsti ir noticis, esot jānoliek malā projekta rezultāti, tajā skaitā, arī IZM analīze. Tāpat esot jāorganizē sarunas ar augstākās izglītības iestādēm par kvalitāti, pamatojoties uz tiem materiāliem, kas esot vairāk vai mazāk ticams.

“Vajadzēja būt vairāk latvietim, neticīgākam,” sacīja Ķīlis, norādot, ka viņš nevar uzņemties atbildību par projekta uzraudzību laikā, kad viņš nebija ministrs. “Man ir jāuzņemas atbildība noskaidrot patiesību, kāda tā ir – cēlonību un atbildīgo,” uzsvēra Ķīlis.

Kā ziņots, Ķīlis paziņoja, ka AIP varētu būt pašrocīgi labojusi un tādējādi viltojusi ārzemju ekspertu veikto augstskolu studiju programmu novērtējumu. Ministrs uzskata, ka līdz ar to pārmetumi, kas adresēti viņam par kļūdām IZM veiktajā alternatīvajā studiju programmu izvērtējumā, ir jāadresē AIP un tās vadītājam Jānim Vētram.

Savukārt Vētra noliedz, ka AIP būtu viltojusi ekspertu vērtējuma datus par Latvijas augstskolu studiju programmu kvalitāti, un izskanējušo informāciju uzskata par nepatiesu. “Pilnīgi skaidrs, ka pati AIP nevienu anketu pati nav labojusi vai aizpildījusi, nevienu novērtējumu nav rakstījusi vai kādus vārdus kāda eksperta veidotajā novērtējumā mainījusi. Tie ir pilnīgi meli,” sarunā ar aģentūru LETA sacīja Vētra.

Vētra uzsvēra, ka par AIP izvērtējuma rezultātiem uzņemas pilnu atbildību, jo tas ir sagatavots atbilstoši metodikai un eksperti to ir parakstījuši.

 

Komentāri (27)

Māris Bārzdainis 19.11.2012. 12.41

to IR
Varētu palūgt IR “pētniekiem” detalizētu, hronoloģisku pētījumu par šo aizdomīgo izvērtējumu – kas konkrēti to veica, sastāvu, kad iesāka, kad pabeidza(ja pabeidza), kas turpināja, cik ilgi pētījumus veica, kas nodeva galīgo variantu, kādi paraksti kur stāv, utt.
Šeit tiešām ir viela nopietnam pētījumam un patiesības noskaidrošanai.
Ja nebūs skaidrības, tad spekulācija par šo tēmu tik pieaugs.
Atgādināšu vecu patiesību kāršu spēlē – kad pie rokas tiek pieķerts kāršu blēdis (“šulers”), tad parasti, lai novērstu aizdomas un sodu, tiek taisīts pēc iespējas lielāks tracis un uzbrukums otrai pusei. Tiek demonstratīvi apgāzts galds un sajauktas kārtis, lai slēptu pierādījumus.
PS
Sveiciens visiem draugiem un nedraugiem svētkos.
NA deputāti un fani, vai skatījāties vakar Cepli? Vai atceraties, ko teica Briedis, kad viņu pieķēra pie mahinācijām?

Briedis – “Viņi mani apvaino blēdībā? Lai tik pamēģina ķerties klāt nacionāli noskaņotam cilvēkam!”

+20
-6
Atbildēt

4

mary75 19.11.2012. 11.51

Ja reiz būs jāatdod tas miljons, tad vēlāk tas civiltiesikā ceļā jāpiedzen no vainīgajiem, būtu labs precedents.
Kaut, stipri apšaubāmi, ka Latvijā tas vispār ir iespējams, šeit vienmēr ir zaudējumi, bet, vainīgo atbildīgo amatpersonu vidū nav.
Tūlīt jau sāksies bļaušana, ka vainīgs ir Ķīlis, kāpēc vispār sāka šo problēmu kustināt, redz, apmelo desmitus “godavīru”, kas vada desmitiem mūsu “izcilu” “augstskolu”.

+11
-5
Atbildēt

2

    Sandris Maziks > mary75 19.11.2012. 14.06

    dzeris49
    “Ķīlis, kāpēc vispār sāka šo problēmu kustināt”

    “problemas kustinat”!!!!!!!!!!!!
    Ar sudiem notriepto spalvu spodrinasana.

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    dzerkaleliva > mary75 19.11.2012. 12.30

    Dzeri, iznīcinot padomju laika rūpnīcas plāns bija:
    1) aizbrauks kriev valodīgie, kuri strādāja rūpnīcās – neaizbrauca;
    2) vietā radīsies jaunas konkurēt spējīgas rūpnīcas – neradās.
    Par to te varētu rakstīt vēl daudz.
    ———————————–
    Piesakot karu (nemākot vienoties ar rektoriem un esošajiem augstskolu mācību spēkiem kopīgu mērķu veikšanai), es pieļauju, ka arī ir kaut kāds plāns.
    Kāds tas varētu būt?
    Man ir jautājumi:
    1) no kurienes Latvijā radīsies šie jaunie gaišie mācību spēki, kuri atbalstīs Ķīļa reformas un mācīs jauno paaudzi?
    2) vai šie mācību spēki tiks ievesti tāpat, kā neizbēgami būs jāieved pēc kāda laika imigranti no Āfrikas, no citurienes te neviens nebrauks, jo vietējie ir emigrējuši?
    3) ja tie tiks ievesti, tad, kas apmaksās šos mācību spēkus?
    4) vai pēc tā ko Ķīlis ir pateicis un izdarījis, ar visu savu atbalstītāju Spīdolas komandu, Kehri, Ošleju, Osi, Vilku, Dāvidsonu un Co, vai pēc tā visa ir iespējams, kāds pamiers starp viņu un Latvijas mācību spēkiem?
    5) Latvijas medicīnas, mākslas, polittehniskās, ķīmijas un vēl dažas nozares augstu kotējās pasaulē, tās mācīties brauc ārzemnieki un tām nav ne vainas, problēmas augstskolās ir sociālajās, tai skaitā ekonomistos, juristos, u.t.t. un vadības nozarēs, bet uz tām arī visi gāžas mācīties, te problēma ir pavisam citur, nevis rektoros;
    6) rezultāts arvien vairāk izskatās pēc tā, ka cietīs šīs nozares ar augsto prestižu, tās tiks sagrautas, bet bezjēdzīgās programmas turpinās darboties?
    7) vai tiešām domā, ka iespējams veikt, jebkādu sakarīgu reformu ar kašķa, graušanas un revolūcijas palīdzību, nevis visiem vienojoties, solīti, pa solītim būvējot to, kas ir vajadzīgs un nepieciešams.

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

Māris Bārzdainis 19.11.2012. 14.38

Visiem, visiem, visiem!
Vai kāds kaut ko tuvāk zin par gaidāmo Vienotības saietu? Vai kādam nav lieka biļetīte un kādas ir cenas melnajā tirgū? Cik varētu maksāt vieta starp Abu Meri ģimeni un Zaķi? Ziniet, susurs naudu nežēlos.
Vai Ozoliņš un zanE vecas “draudzības” vārdā nevarētu izpalīdzēt man? Es jūs nepievilšu – apsolu skaļi plaukšķināt un nepieciešamības gadījumā varu arī apraudāties. Zinu, ka bukmeikeru kantori jau sāk pieņemt likmes – piemēram, kurš no Vienotības biedriem runas laikā uz skatuves sāks raudāt?
Vislielākā varbūtība ir, ka
1. Linda Abu Meri
2. Ausma Kantāne
Vismazākā varbūtība ( 1:100000000000000000000000 )ir
1. Zaķis
Naudu šajā gadījumā bukmeikeru kantori derībās nepieņem, jo neizslēdz varbūtību, ka Zaķis anonīmi varētu pats uz sevi uzlikt latu, publiski apraudāties un automātiski kļūt par planētas bagātāko cilvēku.
Vēl tiek pieņemtas derības – kāda frizūra būs Solvitai?
1. Cope ( uz augšu sasukāti mati ) 1:5
2. Kupli, viļņoti, izlaisti mati, kas liegi krīt uz pleciem 1:1,1
Ir arī citas opcijas – vai būs brīvdomātāji – disidenti, kāda alternatīva būs Solvitai, kādi būs viesi no brālīgajām Saeimas partijām, vai būs apsveikuma vēstule no Ventspils.
Ļoti liela interese ir par Vienotības jauniešu organizācijas nostāju, vai Āboltiņas kliķe būs spējusi pietiekoši ietekmēt savus kritizētājus. Ja V jauniešu organizācijas vadītājam viena auss būs lielāka par otru un sarkana, tas nozīmēs, ka jaunā maiņa tikusi fiziski iespaidota.

Panorāmā redzējām, kā mīļais labais lācītis – V lokomotīve Dombrovskis -ir kļuvis par uzvelkamu, mehānisku lāci – robotu, kam nebija drosmes un spēka atbildēt uz žurnālista Krauzes četrkārt uzdotu vieglu un saprotamu jautājumu – “vai Jūs atbalstāt Ķīli?”.
Padomāsim par jautājumu, ko kādu laiku uzdeva jau Ločmele, Ozoliņš un Raudseps – Vai Domrovskis nav “piekusis”?
Vienotības biedri!
Vai atcerieties kādam mērķim tika izveidots Jaunais laiks un Vienotība?
Kur ir jūsu ideāli?
Kāpēc pagūlāties zem Lemberga?
Kāpēc sitiet savu sabiedroto RP?
Vai Āboltiņa ir pareizais līderis?
VĒL NAV PAR VĒLU!

+13
-8
Atbildēt

1

    Sandris Maziks > Māris Bārzdainis 19.11.2012. 20.04

    susurs
    “Kur ir jūsu ideāli?”

    Pamest latviesus zem krievu tanku kapurkedem, atskiriba no Zatlera, nav Vienotibas ideals.

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu