Premjers: Ķīļa darbā pietrūkst dialoga ar nozari • IR.lv

Premjers: Ķīļa darbā pietrūkst dialoga ar nozari

46
Premjers Valdis Dombrovskis (no labās) sarunā ar izglītības ministru Robertu Ķīli. Foto: Raitis Plauks, F64

Izglītības ministra demisiju pieprasa sešas augstskolas

Patlaban izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa darbā pietrūkst dialoga ar nozari. Tā, komentējot vairāku augstskolu pieprasīto Ķīļa demisiju, intervijā Latvijas Radio sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība).

“Arī, piemēram, krīzes laikā mēs redzējām, ka ir iespējams veikt ļoti nopietnas un smagas reformas salīdzinoši īsā laikā, ja ar attiecīgo nozari strādā un cenšas panākt kopīgu izpratni un vienošanos,” skaidroja premjers.

Viņš norādīja, ka arī iepriekšējā reizē, kad Ķīļa demisiju pieprasīja Rektoru padome, apmēram mēnesi “nopietni pastrādājot pie augstskolu akreditāciju jautājuma, izdevās atrast daudz maz pieņemamu risinājumu”. Ja atkal parādās demisijas pieprasījumi, nākoties secināt, ka komunikācija ar nozari nav uzlabojusies, vēsta LETA.

Tādēļ premjers atkārtoti aicinās Ķīli aktīvāk īstenot dialogu ar nozares pārstāvjiem.

Kā ziņots, trešdien Ķīļa demisiju pieprasīja kopumā sešas augstskolas – Latvijas Kultūras akadēmija, Latvijas Mākslas akadēmija, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija, Latvijas Lauksaimniecības universitātes studenti, Daugavpils Universitāte, kā arī Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas Senāts.

RPIVA pārstāve Ligita Āzena apliecināja, RPIVA studentu parlaments iesniedza augstskolas Senātam iesniegumu par Ķīļa demisijas pieprasīšanu, ko Senāts arī atbalstījis. Demisijas pieprasījuma pamatā esot studentu neapmierinātība ar Izglītības un zinātnes ministrijas stratēģisko politiku. “RPIVA nevarēja neatbalstīt studentus, jo viņi augstskolā ir galvenie,” teica Āzena.

Vidzemes Augstskolas (ViA) pārstāvji ar Ķīli plāno tikties nākamajā nedēļā. ViA pašlaik neplānojot prasīt ministra demisiju. Arī Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) patlaban nav plānojusi lemt par neuzticības izteikšanu izglītības un zinātnes ministram, taču, ja tāds jautājums tiks uzdots, augstskola to apspriedīs. Tāpat Ķīļa demisiju negrasoties prasīt Augstākās izglītības padome (AIP).

Latvijas Universitātes (LU) Senāts par augstskolas studiju programmu kvalitātes vērtējumu spriedīs ceturtdien ārkārtas sēdē.

Augstskolu neapmierinātību izraisījis Izglītības un zinātnes ministrijas veiktais alternatīvais augstskolu studiju programmu izvērtējums.

Ceturtdien notiks Latvijas Rektoru padomes sēde, kurā tiks runāts par šo novērtējumu.

 

Komentāri (46)

Juris Millers 15.11.2012. 09.08

Dialogs ir iespējams tikai tad, ja abas puses ir kaut mazliet ieinteresētas runāt. Augstskolām pašlaik tādas intereses nav – tām būtu izdevīgāk, ja Ķīli nomainītu. Taču jaapzinās, ka Ķīļa darbs nav pārstāvēt augstskolas, viņa darbs ir pārstāvēt sabiedrības intereses izglītības jomā, arī tad, ja tās ir pretrunā ar augstskolu amatpersonu interesēm.

+25
-5
Atbildēt

0

Kinskis 15.11.2012. 09.20

Normāls un mierīgs ministra dialogs ar nozari pēc definīcijas nav iespējams, jo tiek aizskarta plaša un pietiekami organizēta interešu grupa, kuras darbības rezultāti daudzu gadu garumā neliecina par efektīvu nodokļu maksātāju naudas izmantošanu. Pieķersies pie jebkura iemesla, lai kaut ko pārmestu Ķīlim un beigās dabūtu viņu prom. Sistēma pati ir bijusi ilgstoši kļūdaina, bet nekautrējas tagad norādīt uz dažādām Ķīļa darbības kļūdām un nepilnībām, kas pēc būtības tomēr ir otršķirīgas.
Bet skaidra premjera viedokļa par to nav. Baidās atklāti nostāties ministra pusē vai negrib atbalstīt konkurējošo partiju.

+20
-7
Atbildēt

2

    Sandris Maziks > Kinskis 15.11.2012. 10.34

    mitriani
    “kāpēc kavējas atjaunojamo energoresursu reforma, kāpēc kavējas pašvaldību deutātu skaita samazināšana, kāpēc kavējas atkritumu apsaimniekošanas reforma u.c”

    Vai pareizi sapratu, ka tas bija Zatlera vesturiskas vizites Maskava galvenas sarunu temas?

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    kulina2 > Kinskis 15.11.2012. 10.20

    Otrais variants ir daudz ticamāks, ņemot vērā Vienotības attieksmi arī pret Skrūdža loģisko un saprotamo rīkojumu attiecībā uz kādu smagos noziegumos apsūdzētu klaunu. Te arī atbildes tālu nav jāmeklē, kāpēc kavējas atjaunojamo energoresursu reforma, kāpēc kavējas pašvaldību deutātu skaita samazināšana, kāpēc kavējas atkritumu apsaimniekošanas reforma u.c. sen vajadzīgas un atbalstāmas lietas. Te kāds cītīgi tur rokas bremzi. Skuju taku Vienotībai par to.

    +8
    -7
    Atbildēt

    0

putekliic 15.11.2012. 12.10

Tas, kas visvairāk Ķīlim pietrūkst ir VISAS KOALĪCIJAS UN PIRMKĀRT PREMJERA ATBALSTA! Ķīļa pat žēl paliek kā viņš tur viens pats cīnās ar tiem reliktiem. Vispār nožēlojami – Vienotības nepatika pret RP un šaurpatejiskās interesītes dominē pār tiešām nepieciešamām reformām un valsts ineresēm šajā jomā. Skumji.

+12
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu