Pīrāga dalīšana • IR.lv

Pīrāga dalīšana

4
Lāsma Rozenfelde

Lai gan publiski runā par pieaugumu, patiesībā valsts budžeta tēriņi 2013.gadā plānoti mazāki nekā šogad

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā lemj par 2013.gada valsts budžetu. Publiski daudz runāts par to, kuriem resoriem būs lielākais izdevumu pieaugums un kā nākamgad piešķirs papildu 147 miljonus latu prioritāriem pasākumiem, tajā skaitā arī algu celšanai publiskajā sektorā. Tāpēc daudzus varētu izbrīnīt fakts, ka patiesībā valsts tēriņi nākamgad plānoti mazāki nekā šogad.

Saeimas 1.lasījumā jau apstiprinātais budžeta projekts paredz par 11,4 miljoniem latu lielākus speciālā budžeta izdevumus (tie sasniegs 1,4 miljardus), tomēr pamatbudžetā plānoti 3,4 miljardu latu izdevumi, un tas ir par 99 miljoniem mazāk nekā šogad.

Kļūdainajā priekšstatā par pieaugumu vainojama projekta dokumentācija – budžeta paketē ietverti paskaidrojumi, kuros nākamā gada izmaksas salīdzinātas ar šo gadu, taču nevis ar aktuālo budžeta versiju, bet gan sākotnējo 2012.gada budžeta plānu. Lai gan grozījumi, kas valsts šāgada tēriņus palielināja par 235 miljoniem latu, tika pieņemti jau septembra vidū, paskaidrojumos tie ir ignorēti, tādējādi radot maldinošu kopainu un traucējot nodokļu maksātājiem reāli uzraudzīt politiķu lēmumus. Finanšu ministrija vēsta, ka paskaidrojumi esot tapuši, pirms tika izsludināti šāgada budžeta grozījumi, un sola tos precizēt jau pēc 2013.gada budžeta pieņemšanas. Tikai pēc budžeta apstiprināšanas būs arī skaidrs, cik daudzi no vairāk nekā 500 budžeta likumprojektu paketei iesniegtajiem priekšlikumiem gūs Saeimas atbalstu un kāds izskatīsies galīgais naudas sadalījums.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu