Nepazust sīkumos • IR.lv

Nepazust sīkumos

3
Aivars Ozoliņš

Stabilai attīstībai jāprotas īstās problēmas neaizstāt ar fiktīvām

Pirms trim gadiem Valdis Dombrovskis uzrunā valsts svētkos teica, ka ekonomiskā krīze piedāvājot arī unikālu iespēju «uzsākt jaunas politiskās kultūras laikmetu». «Ir jāpieliek punkts populismam un tukšiem solījumiem,» premjerministrs paziņoja. Esot sācies «savdabīgs pašattīrīšanās process», un pat tiem politiķiem, kuri gribētu pieņemt populistiskus lēmumus, šādu iespēju vairs neesot.

Tolaik šādu iespēju nebija, bet nu jau atkal ir. Tas pats par sevi ir rādītājs, ka krīze pārvarēta. Arī pašattīrīšanās process kopš tam noticis dramatiskāk, nekā Dombrovskis vai jebkurš cits varēja paredzēt – kā divas Saeimas vēlēšanas gada laikā. Politiskā kultūra mainās, un sabiedrības neiecietība pret politiķu savtīguma recidīviem ļauj cerēt, ka turpinās mainīties. 

Taču krīžu un apdraudējumu laikos runas gan ir vienkāršāk teikt, tāpat arī pieņemt smagus lēmumus, kad jau vieglus un populistiskus nevar atļauties. 2009.gadā apsolījis, ka «jau nākamo 18.novembri sagaidīsim ekonomiskās izaugsmes apstākļos», premjerministrs pēc gada (un uzreiz pēc vēlēšanām) varēja ziņot, ka latviešu darba tikums un spēja saņemties krīzes pārvarēšanai «guvuši pasaules atzinību». Tas priecēja (pirmām kārtām jau spēja saņemties, taču arī pasaules atzinība nav mazsvarīga). Ko tālāk? «Pašlaik pārejam nākamajā posmā.» Tajā lielākais izaicinājums būšot «stabila attīstība». Un pabeidza runu ar solījumu, ka valdība turpinās strādāt, «lai palīdzētu atrast iespējas mūsu valsts piederīgajiem atgriezties».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu