LPS prasīs kompensēt pašvaldībām IIN samazinājumu • IR.lv

LPS prasīs kompensēt pašvaldībām IIN samazinājumu

9
Pašvaldību savienības vadītājs Andris Jaunsleinis (centrā) LPS domes sēdē, kurā pieņēma "liktenīgās" IIN procentu izmaiņas. Foto: Raitis Plauks, F64

Valdība esot pārkāpusi gada laikā sniegtos solījumus kompensēt pašvaldībām zaudētos ienākumus budžetā

Latvijas Pašvaldību savienības domes ārkārtas sēdē trešdien nolemts prasīt valdībai 2013.gada valsts budžetā paredzēt iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārdali 85% apmērā pašvaldībām vai arī kompensēt pašvaldībām 63 miljonus latu, ziņo LETA. Tas ir solis atpakaļ no noslēgtās vienošanās ar valdību pēc Rīgas domes otrdienas vakarā pieņemtā ultimāta izstāties no LPS.

LPS aicina Saeimas frakcijas un katru deputātu atsevišķi atbalstīt priekšlikumu likumprojektā par valsts budžetu 2013.gadam paredzēt iedzīvotāju ienākuma nodokļa daļu pašvaldību budžetos vismaz 85% apmērā.

Ja šis priekšlikums netiks atbalstīts, LPS prasīs kompensēt iedzīvotāju ienākuma nodokļa samazinājumu pašvaldībām par 32 miljoniem latu, grozot nodokļa sadalījumu starp pašvaldībām un valsti. 23 miljonus latu LPS prasīs mērķdotācijas nodrošināšanai pirmsskolas pedagogu algu palielināšanai, kā arī par astoņiem miljoniem latu palielināt mērķdotāciju pašvaldību autoceļiem un ielām.

LPS norāda, ka valdība pārkāpusi gada laikā sniegtos solījumus kompensēt pašvaldībām zaudētos ienākumus budžetā saistībā ar iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes samazinājumu no 25% uz 24%, solījumu atjaunot valsts mērķdotācijas visiem pedagogiem, tostarp pirmsskolas pedagogiem, kas māca bērnus no 1,5 līdz 5 gadu vecumam, kā arī solījumu uzlabot ceļu stāvokli.

Kamēr LPS cīnās par IIN, Ventspils vārdā LPS sēdē uzstājies Aivars Lembergs (“Ventspilij un Latvija”), tviterī paziņojis vides aizsardzības un  reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP). Viņš raksta: “Atcēlu plānoto dienas kārtību un atnācu uz LPS. Lembergs uzstājas kā Ventspils domes priekšsēdētājs. Tiesiskais nihilisms at it’s best.”

Kā ziņots, Sprūdžs šonedēļ izdeva rīkojumu Nr.343 par Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja Aivara Lemberga atstādināšanu no amata. Rīkojums otrdien publicēts oficiālajā avīzē “Latvijas Vēstnesis”.

Jau ziņots arī, ka 26.septembrī LPS domes sēdē panākta vienošanās par Finanšu ministrijas (FM) piedāvājumu, kas paredz, ka arī nākamgad pašvaldības saņems tikai 80% no iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) ieņēmumiem, vienlaikus valsts izveidos dotācijas programmas mazāk attīstītajām novadu pašvaldībām un četrām trūcīgākajām republikas pilsētām.

FM piedāvā piešķirt papildus 5,6 miljonu latu dotāciju mazāk attīstītajām novadu pašvaldībām, tādējādi atbalstot 89 pašvaldības ar viszemākajiem ienākumiem. Tās galvenokārt ir Latvijas austrumu daļā un Kurzemes dienvidu daļā esošo novadu pašvaldības.

Savukārt četras trūcīgākās republikas pilsētas saņems budžeta dotāciju papildus 5,9 miljonu latu apjomā. LPS tomēr nolēmusi neatkāpties no prasības paaugstināt IIN ieņēmumu daļu pašvaldībām no 80% uz 85%.

 

Komentāri (9)

Janis 24.10.2012. 13.52

Novēlu valdībai ne par kādu cenu nepiekāpties šai populistu un “saimniekotāju” kladzināšanai, bet LPS novēlu izjukt pa vīlēm.
Saņem jau dotācijas, vairums neko nedara savā pašvaldībā, tikai braukā džipos un dzērumā šauj stirnas nesezonā un vēl grib papildus miljonus.

Sprūdžam vajadzētu pārīti skaļākos bļāvējus atlaist, lai pasēž puikas biksēs un mācās strādāt vai dod vietu tiem, kas nav no PSKP skolas.

+8
0
Atbildēt

0

Una Grinberga 24.10.2012. 13.29

Kāds tam ir pamatojums? Kam papildus nauda tiks tērēta? Valsts budžetā ir skaidrs, kam papildus nauda tiek tērēta, bet pašvaldībās (it īpaši lielajās) izkūp gaisā dažādos iepirkumos vai administratīvajām vajadzībām.

+6
-1
Atbildēt

0

austrisv 24.10.2012. 22.55

Baigie gudrīši: grib palielināt “doļu” no iedzīvotāju ienākuma nodokļa, bet samazināt nekustāmā īpašuma nodokli. Sak, cik mēs pašvaldības labiņi: nodokļus samazinām, bet valdība lūk, slikta: tā nodokļus paceļ! Populisti visīstākie. Es valdības vietā, samazinātu nekustāmā īpašuma nodokli, ja jau reiz pašvaldības to pašas dara : sak, ja jau samazināt, tad samazināt. kam jums vairāk iedzīvotāju ienākuma nodoklis?

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu